Articol de Cătălin Stroia - Publicat luni, 29 august 2022 10:05 / Actualizat luni, 29 august 2022 15:13
Dragoș Militaru (32 de ani) este cel mai tânăr antrenor din primele două divizii din România. Sezonul trecut a reușit performanța de a se clasa pe locul 2 cu Unirea Dej în grupa de play-out a Ligii 2, având cel mai mic buget, în jur de 262.000 de euro anual. Acum, tocmai a bătut-o pe Dinamo cu 3-2.
Atât cariera de jucător a lui Dragoș Militaru, cât și cea de antrenor au fost marcate de greutăți. Dragoș Militaru a jucat mijlocaș central și a fost nevoit să stea în umbra lui Pintilii și Stojan Vranjes la Pandurii Târgu-Jiu. Mai târziu, a fost martor la un meci trucat în preliminarii UEFA Champions League.
Tot la Pandurii Târgu-Jiu a trebuit să îndure 20 de luni de restanțe salariale, în timp ce era secundul lui Adrian Iencsi. În acest moment, Militaru este posesor al licenței A și așteaptă să se înscrie pentru licența PRO. Cursurile nu s-au mai ținut timp de doi ani din cauza pandemiei.
Începuturile gorjene ale lui Dragoș Militaru
Născut la Târgu Jiu, Dragoș Militaru a pornit de la juniorii Pandurilor, unde era văzut un jucător de mare potențial pe postul de mijlocaș defensiv. Antrenorul Petre Grigoraș nu voia să renunțe la el.
Totuși, în perioada 2010-2013, Pandurii Târgu-jiu era o echipă care se lupta pentru locurile fruntașe, având în componență jucători precum Chiricheș, Maxim sau Stojan Vranjes. Astfel, gorjenii l-au împrumutat în eșaloanele inferioare, la Șimleul Silvaniei, Damila Măciuca și Unirea Alba Iulia.
„Eram considerat un jucător de perspectivă la Pandurii, dar îmi era greu să mă impun la prima echipă. Atunci evoluau Pintilii, Nistor sau Vranjes, astfel că am fost împrumutat la în Liga a 2-a, ca să pot prinde meciuri.
Am fost coleg cu Nicoale Stanciu la Unirea Alba-Iulia. De la 17-18 ani, Stanciu reușea să rezolve meciurile de unul singur. La Pandurii am fost în cantonamente cu Pintilii, Maxim, Nistor și alți jucători de la care am avut multe de învățat.
Faptul că am jucat în mai multe locuri și am întâlnit tot felul de caractere mă ajută foarte mult în meseria de antrenor”, a declarat Dragoș Militaru pentru GSP.ro.
Martor la un meci trucat din preliminariile UCL
În 2013, Militaru a avut singura experiență în străinătate, fiind legitimat la campioana Letoniei, Daugava Daugavpil. Atunci, mijlocașul român a evoluat în preliminariile UEFA Champions League împotriva suedezilor de la Elfsborg.
Primul meci dintre cele două echipe a fost încheiat cu victoria celor de la Elfsborg 7-1. Dragoș Militaru nu a jucat în acea partidă.
Ulterior, casa de pariuri „Federbet” și-a exprimat îngrijorarea cu privire la acest meci, după ce au fost înregistrate mai multe pariuri pe faptul că echipele vor izbuti cel puțin 6 goluri în a doua repriză, fapt care s-a și întâmplat. Elfsborg a înscris atunci 6 goluri, iar Daugava a punctat o dată.
UEFA a deschis atunci o anchetă. Președintele celor de la Daugava, Oleg Gavrilor, a fost arestat pentru spălare de bani, iar echipa a fost desființată în 2014.
Dragoș Militaru a fost integralist în manșa secundă, disputată în Letonia, unde Daugava a pierdut cu 4-0.
„Gabi Stan sau «Gabello», cum este cunoscut, m-a ajutat să plec în Letonia. Cu Gabi mă sfătuiesc în multe privințe, fiind unul dintre apropiații mei.
În deplasare am pierdut cu 7-1, iar meciul a fost investigat de UEFA. Eu n-am jucat la acel meci și n-am pățit nimic. Patronul a avut probleme după investigație, iar clubul s-a închis. Daugava nu era o echipă de pluton, tot timpul acolo ni se cerea să câștigăm și să luăm campionatul“, a mai povestit Dragoș Militaru.
Dragoș Militaru: „20 de luni nu am fost plătit”
Întors în țară de la Daugava, a avut probleme cu cartea verde, care i-a venit după 6 luni. Atunci a început mai multe cursuri legate de pregătirea fizică, pe care le aplica apropiaților, fiind pentru aceștia un fel de antrenor personal. La 25 de ani, Militaru s-a înscris la școala de antrenori.
„La nicio lună după ce mi-am luat licența B, Gabi Manu m-a ajutat să ajung în echipa lui Iencsi, la Unirea Jucu în liga a 3-a, ca antrenor secund. Cu Iencsi am mai lucrat 2 ani la Pandurii Târgu Jiu, unde au fost mari probleme financiare. Am avut 20 de luni de restanțe la Pandurii Târgu Jiu.
Jucătorii veneau și plecau în acea perioadă. Unii precum Șut, Turda s-au remarcat și au ajuns mai departe. Am avut noroc cât am fost la Pandurii, că eram acasă, alături de familia mea.
Ca să pot să mă întrețin făceam antrenamente extra, apropiate de pregătirea fizică, cu persoane diferite, de la sportivi, până la persoane ce aveau nevoie de recuperare. N-am avut timp liber în perioada aia. Ziua mea de lucru începea la 8 și se termina la 11 noaptea”, a mai povestit Dragoș Militaru.
A mers pe banii lui să ia lecții de la Boloni
În 2019, a început munca de antrenor principal la Luceafărul Oradea. Acolo folosea formația cu cea mai mică medie de vârstă, dar cu care în 11 din 15 etape au fost pe primul loc.
În iarnă a întâmpinat mai multe probleme, după ce patronul Nicolae Sarcină i-a luat cei mai buni jucători la Energeticianul (n.r. - devenită Viitorul Pandurii Târgu Jiu). Apoi a decis să meargă la Unirea Dej, echipă care se afla pe locul 12 în Liga a 3-a. A promovat echipa în Liga 2-a și a reușit să mențină echipa pe locul 2 în Grupa B din play-out.
„Sezonul trecut în Liga a 2-a nimeni nu ne-a dat nicio șansă. Aveam cel mai mic buget pe an, 262.000 de euro și cel mai tânăr lot. Potrivit statisticilor din acea perioadă eram văzuți drept primii retrogradați, însă am reușit să ne clasăm pe locul 2 în play-out, la un punct în spatele Buzăului. Tot atunci am avut 21 de jucători debutanți în liga secundă”, a mai spus Dragoș Militaru.
Dragoș Militaru a plecat în urmă cu 3 ani la Antwerp, pe propria cheltuială, ca să „fure” meserie de la Ladislau Boloni.
„Domnul Boloni, alături de Mircea Lucescu, sunt doi dintre cei mai buni antrenori ai României, amândoi având mari performanțe. Pe mine m-a impresionat felul dânsului (n.r. - Ladislau Boloni) de a se comporta cu mine, fiind un tânăr care voia să învețe.
Mi-a plăcut seriozitatea antrenamentelor și a jucătorilor, care câștigă zeci sau sute de mii de euro lunar și care dădeau totul la antrenament ca și cum ar fi fost ultimul”, a mai afirmat antrenorul Unirii Dej.
Dragoș Militaru antrenează o formație cu un buget minuscul
„Îmi doresc ca acum să-mi continui munca, astfel ca fiecare jucător să dea totul din el. Dacă o să-i ajut pe jucători să evolueze, atunci și echipa o să facă la fel. Ei trebuie să rămână modești, iar acum, cu aceste rezultate înregistrate, este momentul să muncească și mai mult calitativ și să fie serioși și în afara terenului.
Avem obiectivul nostru, care rămâne momentan în vestiar, iar ca și club vrem consolidarea unei poziții în Liga a 2-a. Bugetul este puțin mai mare față de cei 262.000 de euro pe care i-am avut anul trecut, dar atâta timp cât banii ne sunt plătiți la timp, n-avem de ce să ne plângem”, a încheiat Dragoș Militaru, antrenor Unirea Dej.
4este locul ocupat de Unirea Dej în acest moment
21, 8ani este media de vârstă a Unirii Dej
CITEȘTE ȘI ALTE ȘTIRI DIN FOTBAL:
Florin Răducioiu nu a mai rezistat după FCSB - Hermannstadt: „Falsăm campionatul. E inadmisibil!”