FOTBAL  »  LIGA 2  »  SPECIAL

VIDEO Echipa născută din rebusuri și cuvinte încrucișate e la un pas de Liga 2 și vrea să înființeze o academie de fotbal la țară

Mostiștea Ulmu e la un meci de Liga 2
Mostiștea Ulmu e la un meci de Liga 2

Articol de GSP - Publicat sambata, 23 mai 2020 17:33

După Bucovina Pojorâta o altă echipă mică, venită dintr-o comună, e gata să facă pasul la Liga a 2-a. 

Ultimele date arată că Ulmu, locul de unde vine Mostiștea, nu depășește 2.000 de oameni. Totuși, patronul Vasile Tîrșolea, rebusist la bază, are planuri mari cu locul natal, la 15 ani de când a intrat în fotbal. 

Pe Vasile Tîrșolea n-ar fi greu să nu-l observi dacă mergi la vreun meci al echipei sale. Se amestecă printre oameni, printre „ai lui”, cum chiar el o spune. Un om simplu, n-ai zice că poate da mai bine de 100.000 de euro pe an pentru un „moft”. O pasiune veche și o dorință de a-și ține comuna natală vie. Prin fotbal, un mijloc de relaxare pentru oamenii din Ulmu. E rebusist, pasionat de cuvinte încrucișate, a făcut un business din asta și acum deține peste 70 de titluri, cam toate de pe piață în materie de rebus. De aici vin banii pentru Mostiștea Ulmu, locul 2 în Liga a 3, cu dreptul de a merge la baraj cu Unirea Slobozia. Asta dacă demersul celor de la Afumați nu va reuși, iar echipa de lângă București nu va câștiga puncte la „masa verde”.

VIDEO / Interviu cu Vasile Tîrșolea, patron AS Mostiștea Ulmu și rebusist: ”Sunt rebusist, de aici vin banii pentru fotbal”

 - Domnule Tîrșolea, 15 ani de când sunteți în fotbal, prima dată la buza Ligii a 2-a. Ce ar însemna pentru dumneavoastră? 
- Astfel s-ar demonstra realitatea că se poate face performanță, în România, în această perioadă. Noi am mai avut aventuri pe la Liga a 3-a, într-o perioadă în care nu ți se dădea nicio șansă. Arbitrajele erau susținute din Federație. Iar noi dacă aveam principiul de a juca numai pe teren, așa că era greu să facem performanță. Acum se poate, doar să faci lucrurile așa cum trebuie. Banii trebuie dirijați direct către performanță. 

- N-ați investit excesiv, însă ați reușit să legați o echipă... 
- Cred că e cel mai important lucru să-ți respecți contractele și promisiunile. În orice domeniu e valabil. Dacă apuci să-ți dai cuvântul, e normal să-l respecți. Indiferent că de multe ori colaboratorii nu-și fac treaba 100%. Promisiunea e promisiune. Mulți se întreabă cum o echipă dintr-o comună poate face performanță. Noi căutăm să fim cât mai profesioniști posibili, atât cât putem. Fiecare leu e cheltuit cât mai eficient. A pornit cu o brutărie în comuna natală 

- De ce la Ulmu și nu într-un oraș? 
- E o legătură indestructibilă între mine și Mostiștea. Am copilărit pe malul Mostiștei. Cea mai frumoasă perioadă a vieții mele am petrecut-o pe malul acestui lac. Acolo am dat prima dată cu piciorul într-o minge. Acolo simt eu că trebuie să fac performanță. Din punct de vedere financiar e mult mai ieftin să faci fotbal la București. Și timpul ar fi mai puțin. Am ținut să jucăm însă la Ulmu. Spectatorii vin la meci pentru că nu au prea multe alte atracții, alte distracții. Te simți mai bine între ai tăi. Plus că ai și resortul de a investi. Totul e bine la victorie, dar mai sunt și înfrângeri. Iar în altă parte poate aș fi fost mult mai tentat să-mi iau jucăriile și să plec. Însă aici nu pot face asta, nu mă pot supăra pe ai mei. -

 Dar ați avut propuneri din alte părți? 
- Am primit multe propuneri. Dar le-am explicat că pentru mine Ulmu înseamnă totul. Deși nu stau pe acolo. După ce am venit la București, la 15 ani, mă mai duceam doar în vacanțe acolo. Abia din 2005 când am preluat echipa de fotbal și am făcut o primă investiție, o brutărie, m-am mai legat de casă. Paradoxal, deși e o zonă agricolă, era o problemă cu pâinea în sat. 

Academie de fotbal pentru mediul rural 

- E greu să finanțați singur dat fiind faptul că nu puteți avea profit deocamdată?
 - Avem în serie echipe cu mai mulți bani ca noi. Dar știți cum e, statul e cel mai prost administrator. Banii proveniți de la primării nu-s gospodăriți așa cum trebuie. Aici eu fiind finanțator unic, banii vin din cardul meu personal. Nici măcar firmele la care eu sunt asociat nu au contract de sponsorizare. Am zis că la nivelul ăsta, de la a 3-a sau a 4-a, o pot susține eu din venituri proprii: dividente, drepturi de autor, salarii. Banii sunt toți impozitați, nu au vreo origine dubioasă. Banii n-au alte trasee, cum aud că se practică pe la stat. 

- Cam de câți bani a fost nevoie pentru a ajunge să simțiți mirosul Ligii a 2-a? 
- Cu un buget de 100.000 de euro la Liga a 3-a te poți descurca. Ok, l-am mai ajustat puțin, pentru că au mai apărut cheltuieli în plus. Dar l-am putut susține personal. La Liga a 2-a vor fi și sponsori. Bugetul va crește considerabil, resursele sunt pregătite. Trebuie doar să convingem anumite firme și pe mine personal, că la următorul nivel trebuie investit. 

- Se poate mai mult de Liga a 2-a la Ulmu?
 - Vreau ca pe lângă acest traseu ascendent al clubului să înființez și o școală de fotbal. La Ulmu! O selecție axată pe mediul rural, unde selecțiile nu prea ajung. Copiii când încep să facă pasul spre fotbal, dacă nu-s la oraș, n-au nicio șansă să facă performanță. Aș dori ca un centru să fie la Ulmu, iar celălalt la București. Vreau și la Ulmu pentru ca puștii din mediul rural să fie cazați acolo, să meargă acolo la școală. Așa aș rezolva și o altă problemă a satului, legată de învățământ. Pentru că fiind puțini copii, dispar clase și ajung să se facă legături între clasa I și a III-a pentru a se ține cursurile. Acolo a fost o școală mare! Vrem să-i dăm viață comunei. 

100.000 de euro din integramele Elixir 

- De unde pasiunea pentru fotbal? 
- Din copilărie am pasiunea pentru fotbal. Băteam mingea pe malul Mostiștei, pe stadion. La casa părintească, o casă cu ferestrele către sud, pentru că așa erau atunci. Nu erau case cu ferestre către nord, est sau vest, ca acum. Bătrânii știau ei ceva. Și aveam un zid mare, la care mă jucam cu mingea. Peretele ăsta era un partener foarte bun. Respingea tot, iar eu trebuia să stăpânesc cumva mingea. Și trăgeam cu ochiul la meciurile din comună. Și la TV. De aici pasiunea. Nu aveam altceva de făcut, jucam fotbal în lunca Mostiștei vara, când se retrăgea apa și aveam o plajă de vreo 200 de metri. 

- De unde vin banii pentru echipă? - Am două meserii de bază. Sper ca și de manager sportiv să devină a 3-a. Până la începutul anilor 90 am lucrat în cinematografie, la studiourile Buftea, ca operator de trucaje. Și la un moment dat mi-am făcut o firmă și am început să editez reviste de cuvinte încrucișate. Rebusul era o altă pasiune a mea. Publicam în fiecare număr al revistei Rebus de la acea perioadă. Acum am ajuns la 70 de titluri lunare: pentru toate categoriile de vârstă, toate nivelurile de dificultate și toate prețurile. Avem și o pagină, dezleagă.ro, unde fiecare poate dezlega gratuit integrame, careuri. 

- Îmi spuneați ceva, despre o surpriză pentru microbiști... - În perioada asta de pauză am fost destul de prolific. În fotbal prea multe nu erau de făcut. Am lucrat bine și de acasă și de la birou. Am făcut multe lucruri pe care le tot amânasem. Pentru că a venit celebrul 7 mai, aniversarea câștigării Cupei Campionilor a Stelei, am făcut o integramă cu echipa. A fost dificil pentru că a trebuit să bag tot lotul Stelei de atunci într-un careu. M-am descurcat, deși a fost mai greu cu Weissenbacher și alții cu nume mai lungi. Însă ne-a ajutat puțin clubul Steaua de atunci, pentru că folosea cam 16 jucători atunci. O să apară în primul număr Rebus Elixir, prima noastră revistă. 

- Pregătiți ceva și pentru băieți dacă promovează? 
- Se împacă bine rebusul cu fotbal. Am vrut la un moment dat să fac și cu băieții de la echipă, să-i mai stimulez. Acum vreau să fac la fiecare meci un program care să cuprindă și divertisment. Să fie mai stufos. Inclusiv cuvinte încrucișate. Aș vrea ca atunci când se întorc oamenii de la meci să ducă la soții și o integramă. Să-și justifice plecarea de acasă. Sau soțiile să le zică bărbațilo: "Mai du-te și tu la meci să aduci o integramă" (râde). 

4 satecompun Comuna Ulmu: Zimbru (256 locuitori), Chirnogi (237 locuitori), Făurei (404 locuitori) și Ulmu (1080 locuitori)

„Noi am fost corecți mereu! Mă puteți verifica. Am impus principii. N-am acceptat să câștig pe nemerit. Nu mă bucur. Vreau să am trăiri sincere. Iar astea nu se pot cumpăra. Unii au astfel de satisfacții, să câștige cu orice preț. Eu nu-s așa”

„Îmi iau măsuri ca nimic să nu se întâmple nici cu cei din echipa mea. Am grijă la staff, prieteni, sau simpatizanți ai echipei, să nu facă nimic în acest sens. Ei știu asta! Îi controlez!”

- Vasile Tîrșolea

Joacă la Călărași dacă promovează 

Patronul Mostiștei, Vasile Tîrșolea, s-a întâlnit zilele trecute cu oficialitățile locale și șefii Dunării Călărași și a ajuns la o înțelegere pentru a juca partidele din Liga a 2-a, dacă echipa va promova, pe stadionul "Ion Comșa" din Călărași. Arena din Ulmu nu este omologată pentru următorul eșalon, așa că echipa a trebuit să găsească o altă arenă unde să joace până când se vor face investiții la stadionul din comună. 

"E un gest de normalitate, reprezentăm județul Călărași. Vom împărți arena cu Dunărea. Oricum există o legătură între cele două cluburi, suntem prieteni", a comentat patronul Mostiștei. 

Citește și alte știri despre fotbalul din Liga 2:

Dumitru Dragomir: „Mai bine venea Steaua în Liga 2! Cum am făcut cu CSU Craiova, deși era ilegal”

George Călinţaru, mijlocașul lui Turris, știe unde se va decide promovarea: „UTA poate intra în horă cu celelalte”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gigi Becali face afaceri cu fotbalistul favorit de la FCSB: „Are cel mai tare pământ!”
Superliga
Gigi Becali face afaceri cu fotbalistul favorit de la FCSB: „Are cel mai tare pământ!”
Bucureștiul, împânzit cu mesajele „Ion Țiriac, candidat la președinția României” » Ce se ascunde, în realitate, în spatele demersului
Stiri extrasport
Bucureștiul, împânzit cu mesajele „Ion Țiriac, candidat la președinția României” » Ce se ascunde, în realitate, în spatele demersului
NEVEROSIMIL! Adrian Mititelu a intrat pe teren, a vrut să scoată echipa și a urlat la arbitru: „Nemernicule! Tu să ieși afară, tu!”
Liga 2
NEVEROSIMIL! Adrian Mititelu a intrat pe teren, a vrut să scoată echipa și a urlat la arbitru: „Nemernicule! Tu să ieși afară, tu!”

Se poate bate mingea pe Lună? » Interviu cu astronomul Adrian Șonka: „Cineva a dus o crosă de golf în spațiu și a lovit mingea. Nu a mai văzut-o niciodată”

Bucureștiul, împânzit cu mesajele „Ion Țiriac, candidat la președinția României” » Ce se ascunde, în realitate, în spatele demersului


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează