Articol de GSP - Publicat sambata, 23 iulie 2022 22:04 / Actualizat sambata, 23 iulie 2022 22:45
Eduard Novak, ministrul sportului din România, a participat la amicalul de la Miercurea Ciuc pe care FRF a încercat în zadar să-l blocheze. Oficialul a fost prezent la inaugurarea stadionului și a avut un discurs controversat înainte de duelul dintre Ungaria U18 și o așa-zisă selecționată a Ținutului Secuiesc.
Originar din Miercurea Ciuc, Eduard Novak (45 de ani) a afirmat fără ezitări că e mândru de apartenența sa la Ținutul Secuiesc. O declarație controversată în contextul în care Ținutul Secuiesc a generat, de ani buni, tensiuni puternice între facțiunile radicale din rândul etnicilor maghiari și români și a militat pentru autonomie.
Eduard Novak: „Mă bucur că nu trebuie să renunț la limba maternă și zona de unde vin, Ținutul Secuiesc”
„Mă bucur că pot fi ministrul sportului românesc ca vorbitor de limba maghiară, că nu trebuie să renunț la limba maternă și zona de unde vin, Ținutul Secuiesc”, a spus Eduard Novak, aflat pe gazonul noului stadion din Miercurea Ciuc.
Selecționata Ținutului Secuiesc a apelat la o scamatorie pentru a fenta interdiciția FRF de a disputa amicalul cu Ungaria U18. Organizatorii au anunțat că pe teren se va afla Csikszereda U18, însă lotul a fost cel anunțat inițial pentru Ținutul Secuiesc, cu jucători de la mai multe echipe, doar că a îmbrăcat echipamentul formației din Miercurea Ciuc.
Ministrul Novak nu e la primul moment controversat
La finalul lunii iunie, ministrul a fost implicat într-o altă ipostază ce a născut polemici. Atunci, Novak a scos expresia „toate inimile României” din mesajul în maghiară în care-l felicita pe David Popovici pentru medalia de aur obținută la Campionatele Mondiale de Natație.
Eduard Novak este șeful sportului românesc din decembrie 2020, fiind al 24-lea ministru al sportului din 1989 încoace. Acesta a suferit un accident rutier în 1996, în urma căruia i-a fost amputat piciorul drept. Este campion paralimpic la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020 și la Jocurile de la Londra 2012, în proba de urmărire, pe pistă, tot atunci câștigând o altă medalie de argint, la contratimp, pe șosea. Cu 4 ani înainte, la Beijing, câștigase medalia de argint tot în proba de contratimp, pe șosea.
Ținutul Secuiesc, o controversă fără sfârșit
Așa-numitul Ținut Secuiesc este un teritoriu format din județele Covasna, Harghita și o parte din județul Mureș, județele cu cele mai mari procentaje de populație de etnie maghiară din România: Harghita (85,2%), Covasna (73,7%), Mureș (38,1%).
Etnicii maghiari din Ținutul Secuiesc militează pentru o autonomie sporită față de celelalte provincii, iar autoritățile centrale, de la București, consideră că pretențiile sunt anticonstituționale și nu iau considerare niciun proiect de autonomie teritorială pe baze etnice.