FOTBAL  »  LIGA 2  »  RAPID

EXCLUSIV Pe urmele istoriei: Gazeta a găsit mormîntul pierdut al celui mai iubit rapidist!

Giussy Baratky, în tricou de joc, văzut pe siteul fanilor rapidiști, 1923.ro +3   FOTO
Giussy Baratky, în tricou de joc, văzut pe siteul fanilor rapidiști, 1923.ro

Articol de GSP - Publicat miercuri, 03 februarie 2016 12:49

Giussy Baratky, idol al Giuleştiului interbelic şi poate cel mai cunoscut fotbalist român al vremii, e îngropat la cimitirul bucureştean Reînvierea. Fără cruce, însă. Gazeta a descoperit locul exact, parcela pe care astăzi există cripta unei familii numite Nistor.

Situația e bizară. Un nume regăsit în coregrafiile Rapidului, în cîntece, în amintiri, cărți, nu apare pe crucea mormîntului său.

Într-un reportaj special al ziarului Gazeta Sporturilor de astăzi, unul dintre cei mai mari jucători români este omagiat de reporterii Sebastian Culea și Răzvan Luțac, care rezolvă un mister vechi de peste o jumătate de secol: unde a fost înmormîntat Iuliu Baratky!

În spatele cimitirului, în spate de tot, e parcela T52. De departe, cea mai neîngrijită. Căutăm ca-n finalul "The Good, The Bad and The Ugly", cînd Tuco aleargă între cruci pe "Ecstasy of Gold". Noi o facem fără coloană sonoră, cu foșnet de iarbă înmuiată în zăpadă. Adrian Sorin Georgescu, actualul şef de serviciu, vine cu lămurirea mult aşteptată. "Da, e îngropat aici. Dar asta s-a întîmplat cu multă vreme în urmă, aşa că sînt vreo trei-patru generaţii puse peste" - fragment din superreportajul GSP

Cele două pagini incredibile, cu epopeea găsirii mormântului, sînt în Gazeta Sporturilor de astăzi, dar pot fi citite și online, pe platforma pe care ziarul este urcat zilnic, Gazeta Digitală.

UNA DINTRE CELE TREI POVEŞTI CU BARATKY SPUSE AZI ÎN GAZETA TIPĂRITĂ: 

  1. Voia să deschidă berile puse pe bară :)
    O poveste incredibilă spusă de Viorel Kraus senior pentru 1923.ro. "Barele porţilor erau drepte înainte, iar Giussy punea o sticlă cu bere pe bară şi provoca mai mulţi colegi să o dea jos. Cum aşa ceva nu-i provoca prea mari probleme, omul s-a gîndit la ceva şi mai greu. Nu mai era suficient să dai sticla jos de pe bară, ci să-i scoţi şi capacul! Cu mingea! Nu cred că a reuşit el asta vreodată, că e imposibil, dar ca idee! Trebuie să loveşti mingea perfect ca să te gîndeşti la asemenea provocări!";

    CV Giussy (Iuliu) Baratky
    Născut: 14 mai 1910, Oradea
    Decedat: 14 aprilie 1962, București
    Post: atacant
    Înălțime: 1.78m
    A jucat la: Stăruința Oradea (juniori), Stăruința Oradea (1927-'28), CA Oradea (1928-'30), Hungaria (1930-'33), Crișana Oradea (1933-'36), Rapid (1936-'44, 1945), Carmen (1944), Libertatea Oradea (1945-'47), RATA Tg. Mureș (1947-'48)
    A antrenat: Rapid (1941-'45), Libertatea Oradea (1945-'47), RATA Tg. Mureș (1947-'48), România (1948), Dinamo (1952-'53, 1957-'59), Progresul Oradea (1953-'54), Dinamo - juniori (1959-'62)
    A evoluat atît pentru "naționala" Ungariei, cît și pentru a României

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Dan Șucu, prima lovitură la Genoa?! » Italienii anunță: vrea să transfere un jucător de la rivala din Superligă
Superliga
Dan Șucu, prima lovitură la Genoa?! » Italienii anunță: vrea să transfere un jucător de la rivala din Superligă
Gigi Becali nu poate sta liniștit în Parlament » Cum a fost surprins lângă noul ministru al Justiției + declarații jignitoare la adresa lui Crin Antonescu
Stiri extrasport
Gigi Becali nu poate sta liniștit în Parlament » Cum a fost surprins lângă noul ministru al Justiției + declarații jignitoare la adresa lui Crin Antonescu
2024, an special pentru pivotul Georgiana Olaru » Promovare în „Liga Florilor”, diplomă obținută la o facultate inedită
Handbal
2024, an special pentru pivotul Georgiana Olaru » Promovare în „Liga Florilor”, diplomă obținută la o facultate inedită

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (21)
adriann_
adriann_  •  29 August 2018, 20:21

Ticalosia postacilor becalisti nu cunoaste limite. Performanta realizata de Rapid in 1940 a fost URIASA, avand in vedere ca ungurii erau vicecampioni mondiali en titre in vreme ce Romania fusese eliminata de Cuba (!!!) in primul tur al Mondialului din 1938. In conditiile astea sa elimini Hungaria (echipa fanion a regimului Horthy) cu DUBLA VICTORIE ar fi ca si cum azi o echipa din Romania ar zdrobi tur-retur pe Real Madrid... Tineti cont ca pe vremea aia nu se purta importul de jucatori straini, adica performantele echipelor nationale se coroborau destul de bine cu cele ale echipelor de club din tara respectiva...

10152745185266576
Romeo Ionescu  •  24 Februarie 2016, 21:01

@ zarqa: CA Câmpulung Moldovenesc s-a desființat, nicidecum nu s-a format CCA din ea (CCA avea deja 2 titluri când s-a desființat CA Câmpulung - Armata a avut bunul simț să nu umple divizia A de echipe ale Armatei (cum Dinamo a făcut în 1956). Rapidul nu era nicio mare forță europeana. Ei se laudă cu niște victorii în fața unor echipe din Budapesta și au ajuns intr-o finală a Cupei Europei Centrale in care au mai jucat doar sarbii si maghiarii (Austria nu mai exista, nici Cehoslovacia, italienii aveau alte treburi in 1940), dar asta nu insemna ca Rapidul era mare forță. Ți-a șoptit ție vreun rapidist la ureche, dar e mare lăudăros!

zarqa
zarqa  •  20 Februarie 2016, 17:07

Află, stimate domn, că în acea perioadă gruparea Rapid Bucuresti reprezenta o forță în Europa Centrală. Deci nu a inventat nimeni nimic. Dinamo Buc s-a ”inventat” mult mai tarziu. Nu intru în detalii cum. ASA C-lung Moldovenesc, echipă compusă numai din cadre militare, a fost mutată la Buc., pe la sfârșitul anilor ”50, apoi a devenit CCA (Casa Centrală a Armatei) și mai apoi CS Steaua Buc.

Vezi toate comentariile (21)
Comentează
Close