Articol de Justin Gafiuc - Publicat luni, 29 august 2016 00:00
La primul său meci pe teren propriu în liga a patra, Petrolul a strâns peste 6.200 de oameni la meciul disputat pe ”Ilie Oană” contra lui Tufeni Băicoi. Au fost ore copleșitoare pentru jucătorii ”lupilor”, mulți fiind puști de 17-18 ani cooptați în grup cu două săptămâni în urmă.
Sâmbătă, 27 august 2016, va rămâne o zi memorabilă pentru suflarea galben-albastră. Primul meci pe teren propriu pentru new Petrolul, în liga a patra, cu 6.200 de oameni în tribunele de pe "Ilie Oană", casa "lupilor"!
"Am strâns echipa asta pe repede înainte, am făcut pregătire doar două săptămâni și am pornit la treabă. Nu-mi închipuiam vreodată că voi întâlni la Petrolul o asemenea situație. După atâtea trofee cucerite și cu o emulație incredibilă în jurul formației, să ajungem să reinventăm clubul!".
O spune Octavian Grigore, care la 52 de ani şi 19 sezoane petrecute în tricoul Petrolului, conduce de pe margine, în L4, grupul reunit, deocamdată, sub numele de Petrolul 1952.
Proiectul e susținut deopotrivă de fostele glorii și de fani după falimentarea vechii societăți, trimisă în groapă de administrația Dan Capră.
Sub bagheta lui stau acum Marinică, Micu, Puchea sau Ilie Dumitrescu. Nu actualul analist Digi, evident, ci un mijlocaș de 22 ani adus liber de contract pentru a ajuta la renașterea "lupilor".
Cei mai tineri, Nițescu, Pârvu, Olaru, Ursu și Velisar, au doar 17-18 ani, iar căpitanul e Claudiu Tudor, 31 de ani, om trecut pe la Astra și CSMS Iași.
Cum arată însă o zi de meci pentru Petrolul acesta care reîncepe să prindă rădăcini din propria cenușă?
La "Viggo", pe bulevard
Partida e seara, în nocturnă, de la ora 19:00, însă băieții intră în cantonament de la prânz. Patronul de la hotelul "Viggo", plasat pe legendarul bulevard al castanilor, îi primește pe jucători la o masă și câteva ore de odihnă înaintea partidei cu Tufeni Băicoi.
După ce-și iau în primire camerele, băieții în tricouri albastre, cu numele Petrolul pe spate și emblema pe piept, au la dispoziție un bufet suedez: supă, friptură la grătar, legume, paste, câte un colț de prăjitură.
Odihnă în camere de Liga 1
În camere, sunt rezervate două ore și jumătate de odihnă. Fotbaliștii se împart doi câte doi în încăperile cochete, la care n-ar visa vreodată o formație obișnuită de liga a patra.
Pe plasme se derulează rezumatul de la meciul Dinamo - Gaz Metan, disputat cu o seară înainte, iar băieții comentează acum golurile, ratările și execuțiile din Ștefan cel Mare așezați comod în paturi concepute parcă pentru Înălțimea Sa, Pantilimon.
Un sfert din buget e asigurat
În acest timp, în holul hotelului, tripleta Cristi Vlad (președinte) - Grigore (antrenor principal) - Liliac (antrenor cu portarii) pune la cale strategia serii, dar și a săptămânilor următoare, de care depinde viața unui brand.
"Ne-a venit recent o invitație pentru un amical în Turcia, cu Antalyaspor. Suportă ei parte din costuri, dar nu ne putem duce așa cum ne prezentăm acum. Ei cred, probabil, că e vechiul Petrolul", spune Vlad.
Miza e deocamdată găsirea de sponsori. S-au adunat deja patru, Viking Pruszynski, Residential 9 Mai, Stenora Winery, IPM Partners, așa că un sfert din bugetul estimat pentru sezonul de L4 e deja în conturi. În județeană, ai nevoie cam de 160.000 - 180.000 de euro ca să tragi la promovare.
Deplasare cu microbuzul
Plecarea spre stadion se face cu circa două ceasuri înainte de meci. Nu mai există însă vechiul autocar de gală al clubului. A fost vândut pentru recuperarea datoriilor acumulate pe vechea societate.
Deplasările se fac acum cu un microbuz folosit și la centrul de juniori. Are 20-22 de locuri, iar singurele elemente care amintesc de Petrolul sunt banda galben-albastră lipită pe vârful parbrizului și micile imagini din meciurile echipei în Liga 1 sau Cupa României în anii din urmă.
Cu fanii, la "Pomul Verde"
Pe drumul spre "Ilie Oană", echipa se oprește preț de zece minute la un mic local de lângă stadion, "Pomul Verde", unde suporterii îi așteaptă pe jucători cu scandări și fumigene. Apare acolo și veteranul Mircea Dridea, garantul numărul unu al new Petrolul. Iar jucătorii cântă împreună cu fanii, încălzirea cea mai potrivită pentru întâlnirea cu "dracii" din Băicoi.
Cabină cu look de Champions League
În vestiar îi așteaptă pe jucători echipamentul așezat ca la un meci de Champions League. Totul într-o ordine impecabilă, fiecare își știe locul în cabină. Pe o măsuță stă un platou cu banane și câteva felii de chec, ultima "vitaminizare" înainte de a intra pe gazon.
Case de bilete blocate
Afară, în tribune și de jur împrejurul stadionului, e puhoi de lume. "Mamă, zici că e un meci de Liga întâi! Sunt mai mulți jandarmi și mai multă lume decât atunci când evolua echipa în prima divizie", îi povestește la telefon o femeie de serviciu unei rude mirate.
Casele de bilete sunt blocate de afluența de oameni, iar partida se amână cu un sfert de oră pentru a oferi fanilor timp să mai cumpere tichete. Prețurile sunt între 6 și 10 lei.
"Copiii au fost copleșiți de atmosferă"
Partida e fără istoric: Petrolul trece cu 4-0 de un adversar sufocat în primul rând de atmosfera apăsătoare din tribune. Sunt peste 6.200 de spectatori care cântă în tribune într-o demonstrație de atașament care-ți face pielea ca de găină.
"La 50 de ani după victoria cu Liverpool ce a intrat în istorie/Avem datoria de a duce Petrolul din nou spre glorie", sună unul dintre bannerele de la peluză. "Copiii din echipă au fost pur și simplu copleșiți de eveniment.
În urmă cu o lună nici nu visau că pot juca pe «Ilie Oană» cu 6.000 de oameni în tribune, iar acum au fost actorii unei seri minunate. După ce a marcat golul patru, pe Nițescu l-au podidit lacrimile de emoție!", povestește căpitanul Claudiu Tudor.
E definiția unei seri care a adus dovada că Petrolul nu moare! "Vom fi și mai mulți la etapele următoare, iar partida care va consfinți promovarea în liga a treia se va disputa cu casa închisă!" e convingerea lui Bogdan Dinu, unul dintre liderii galeriei petroliste.
Trei jucători au joburi separate
În lotul actual al Petrolului există trei fotbaliști care-și câștigă pâinea din alte ocupații. Nae lucrează într-o fabrică de termopane: asamblează geamuri, la Vispești, o localitate situată la 80 km de Ploiești. Catană, fiul fostului portar al galben-albaștrilor Ion Catană, este curier în oraș. Iar Vintilă este angajat al unui service din Câmpina.
"Am învățat din greșelile trecutului și nu vrem să le mai repetăm. Totul se va face cu sprijinul fanilor, pentru ei. Sper că vom găsi până la urmă înțelegere la Primărie și la Consiliul Local pentru a obține sigla și palmaresul, fiindcă fostele glorii și fanii suntem plecați pe același drum corect pentru Petrolul"
Cristi Vlad, președinte Petrolul 1952"Nu știu ce a vrut Dan Capră, dar ar fi trebuit să renunțe mai din timp la club și să ofere altor investitori posibilitatea să salveze Petrolul. Prognoza ar fi să promovăm succesiv vreme de patru ani până în liga întâi, dar totul depinde de modul în care ne organizăm încă de acum"
Octavian Grigore, antrenor Petrolul 1952"Avem acum contracte între 500 și 1.000 de lei. E ceea ce ne putem permite deocamdată. Cu timpul, o să încercăm să oferim și prime în funcție de bugetul disponibil"
Octavian Grigore, antrenor Petrolul 1952
10.000 €e suma care s-a strâns sâmbătă seara din donațiile suporterilor și din vânzarea de tichete
Transfer pe axa FCSB - MLS? » Informații de ultim moment obținute de GSP.ro