FOTBAL  »  LIGA 2  »  INTERVIU

Interviu de senzație cu George Florescu: a devenit vegan, a renunțat la TV și citește cărți de dezvoltare și religioase + vorbește despre controversa în care a fost la națională

Articol de - Publicat vineri, 19 octombrie 2018 09:00

Decarul lui U Cluj, închizător pe teren și un nonconformist în viața de zi cu zi, Geo Flores a povestit cu detașare cum se simțea în postura controversată în care a fost la națională și ce a schimbat, în ultimii ani, în plan personal.

Probabil cel mai controversat număr 10 din istoria "tricolorilor".

Opinia publică și lumea fotbalului s-au repezit asupra lui George Florescu pentru că a acceptat să joace la națională cu numărul lui Hagi! Și într-o perioadă, după participarea la Euro 2008, la care am remizat cu Franța și cu Italia, când încă mai visam să fim cineva în lume.

S-a așezat timpul peste acele momente, iar mijlocașul ajuns la 34 de ani s-a reinventat în viața personală și continuă fotbalul la U Cluj, cu care speră să revină pe prima scenă a fotbalului intern. A rămas la fel de nonconformist. Prin felul de a vorbi, de a se îmbrăca, de a gândi.

- Geo, ce planuri aveți cu U Cluj?
- În primul rând, să promovăm! În 2019, acum fiind și anul centenarului, ar fi o performanță deosebită a treia promovare consecutivă pentru această echipă. Cred că am putea scrie un capitol frumos în istoria acestui club frumos.

- Ai zis "să promovăm", dar nu pare atât de ușor.
- Da, ai dreptate, o spun rezultatele. Nivelul ligii secunde e net superior Diviziei C. Ne așteptam la asta, avem și jucători noi în echipă. (în acel moment, trece pe lângă Dorin Goga) Priviți-l pe Zeus, cum trece olimpian!

- Hai că sărim de la una la alta, dar de ce-i spui "Zeus"?
- E foarte iubit de către fanii lui U, chiar e bun! Revenind, sunt mulți jucători noi în echipă și avem nevoie de timp să ne unim, să omogenizăm lotul. Dar sunt convins că avem cel mai bun lot din liga a doua... bine, noi și Petrolul Ploiești... Sunt sigur că vom promova.

"Am rezista acum în prima divizie"

- Ați face față în prima divizie cu actualul lot?
- Eu zic că am rezista acum. Și anul trecut, când eram în liga a treia, după ce-am eliminat două formații de eșalon secund, am rezistat în Cupa României cu Dinamo, fiind eliminați abia la penalty-uri. Încercăm și-n acest sezon să ne luăm la trântă cu o formație de Liga 1, cu Astra, fosta mea echipă. Va fi un test important pentru noi să vedem adevărata noastră valoare și la ce nivel suntem cu proiectul U Cluj. E fain la noi că dezvoltăm spiritul de învingător, dorim să câștigăm chiar și un meci amical.

- Te uiți la partidele din Liga 1, ai vreo echipă preferată?
- Îmi place Craiova. Nu sunt un fan al Universității, dar îmi place felul în care joacă oamenii de acolo. Au plecat niște fotbaliști importanți, dar au în continuare jucători de valoare mare.

"Eram sărac, cât puteam primi în România, tânăr fiind?!"

- Dând timpul înapoi, nu regreți că nu ai acceptat nicio ofertă de la un club din București?
- Ehehe, acum, după luptă, mulți viteji s-arată! Sunt convins acum că un club din Capitală m-ar fi ajutat mai mult decât Șerif Tiraspol să am o carieră mai bună în fotbal. Cu toate că am plecat după Moldova în prima ligă din Rusia, la Torpedo, ajungând apoi și la Dinamo Moscova.

- De ce ai acceptat să mergi la Șerif?
- Eram în liga secundă, la U Cluj, cu salariu de 300-400 de euro pe lună, am crescut sărac, iar eu și Cociș, că am plecat alături de el la 19 ani, nu am fi primit mai mult de 1.000-2.000 de euro în România. Am plecat pe niște sume mari, îți luau ochii. Impresarii moldoveni care ne-au dus la Tiraspol, Nicolae Pârnău și Leonid Istrati, n-au aruncat vorbe în vânt. Eu am plecat la Torpedo Moscova, Răzvan la Lokomotiv. Nu e chiar rău, nu? Am jucat și meciuri în cupele europene importante.

"Am fost victimă colaterală"

- Să trecem la echipa națională, crezi că pot "tricolorii" depăși titulatura actuală de formație medie? Asta ca să fim patrioți...
- Părerea mea e că ar trebui să ne punem speranțele în echipa de tineret, Under 21, care surprinde plăcut. Nu pare un foc de paie! Într-o grupă grea, a obținut rezultate deosebite. Eu cred că la Euro, anul viitor, românii pot ajunge sus de tot.

- Cât de sus?
- Să se lupte la podium.

- Te amuză acum discuțiile legate de faptul că ai fost numărul 10 la națională? S-a vorbit mult pe seama acestui detaliu.
- Nu pot spune că mă amuză, n-a fost cea mai bună experiență pe care mi-o doream. Nu mă uit cu regret sau cu ură, ci cu detașare. Văd unde am greșit și eu!

- Poți detalia?
- Orice faci în viață, realizezi că totul depinde de tine. Am greșit fiindcă eu, ca mijlocaș defensiv, nu ar fi trebuit să iau numărul 10! Erau atâtea alte numere pe care să mi le aleg. Am pus, astfel, presiune și pe mine, am atras energii negative asupra mea. Am fost o victimă colaterală într-o perioadă nereușită pentru echipa națională. Dar nu regret niciun moment petrecut la prima reprezentativă.

- Mai ai acasă vreun tricou cu numărul 10?
- Bineînțeles! E o mândrie.

"Lipsa de educație"

- De ce românilor le este greu să reziste în străinătate, să se impună ca titulari, să-și obțină locul de titular și să nu-l mai lase?
- Părerea mea e că este o lipsă de educație, fiindcă ea nu se acumulează de la vârstele fragede ale copilăriei. Adică o educație corectă, nu bazată pe tendințele de a avea rezultate pe termen scurt. Ne lipsesc și antrenorii de la juniori, iar în familii copiii nu au parte de cea mai bună educație. Probabil, nici în școli. Mi-e greu să realizez care ar fi problema reală, nu vreau să critic. După Generația de Aur, nu a mai fost nicio generație de succes, să construiască fotbaliști care să pună monopol pe locul de titular.

- Tu ai jucat la națională în mandatul de selecționer al lui Răzvan Lucescu, el are o cu totul altă părere despre Generația de Aur. Lăsa de înțeles că e supraevaluată comparativ cu alte națiuni.
- Părerea mea e că n-a fost supraevaluată. Atunci, erau fotbaliști care jucau titulari la echipe foarte mari din Europa. Gică Popescu, Dan Petrescu, Hagi, Răducioiu, Sabău, Adrian Ilie și câți și mai câți. Trebuie să ne amintim de ei ca de niște titani, fiindcă n-avem alte rezultate cu care să ne mândrim.

"Citesc, deci exist! Am eliminat TV-ul din program"

- Tu ai fost mereu un nonconformist, te prinde stilul ăsta?
- (își pune niște ochelari albi, cu rame rotunde și zâmbește) E bine așa? Îmi dă o stare pozitivă. După ce-am devenit vegan, acum doi ani și jumătate, am început să fiu mai fericit, mai activ, mai zâmbitor, mai plin de energie. Am început să privesc cu detașare tot felul de chestii. N-am mai băgat în seamă tot felul de nimicuri care-mi puteau strica ziua. Am început și să citesc mai mult. Citesc, deci exist!

- Ce anume?
- Tot citind mai mult, aflând, am realizat cât de puține știu. Chiar e o vorbă: "Cu cât înveți mai mult, realizezi cât de prost ești!". Dar citesc. Am încetat să mă uit la televizor.

- L-ai scos din priză?
- Mă mai uit doar la meciuri. Și cu copiii la desene animate. Foarte rar mai văd câte un film. Aloc timp mai mult creșterii celor trei copii. Și nu e ușor, că n-am timp liber pe cât aș vrea. De aceea i-am făcut, totuși, trebuie să fiu alături de ei! Îi iubesc la nebunie, dar iubesc la nebunie și să stau cu ei.

Dezvoltare personală și sfinți

- Cum e viața de tată?
- Pe Toni eu îl aduc la antrenament. Pe fetița mijlocie o duc la balet. Cu cea mică mă joc cât pot. Dimineața, stau cu ea și cu soția. O mai lăsăm și la buni, un pic.

- Ziceai de cărți, ce ți-a plăcut în special?
- Citesc multe de dezvoltare personală. Ale lui John C. Maxwell, "Talentul nu e suficient", "Dă sens vieții", "Toți comunicăm". M-am înscris și-n programul lui din România de comunicare, training, coaching. Citesc și cărți spirituale, sunt creștin ortodox, am parcurs multe cărți scrise de sfinți, Ioan Gură de Aur sau Paisie. Consider că nu mai merită să pierd timpul cu literatură de plăcere, nu ne-ar ajunge 10 vieți să parcurgem tot ce s-a scris. Citesc acum "Conversații cu Dumnezeu", a lui Neale Donald Walsch, eu sunt la volumul doi din trilogie. Mai deschid și Biblia din când în când, ai multe de învățat. 

"Mi-aș dori ca această generație de la Under 21 să nu îmbrățișeze autosuficiența! Îmi place mult de Dennis Man, are potențial bun, arată ca un fotbalist de valoare, sper să crească. Mai sunt jucătorii de la Viitorul, Hagi nu s-a înșelat mizând pe ei" George Florescu

"Tinerii fotbaliști români valorează mai mult decât cota de pe transfermarkt. Probabil, ar fi un beneficiu dacă ar fi cumpărați afară cu sume mai mari, poate ar pune o presiune pozitivă pe ei, nu s-ar mai pierde pe drum"George Florescu

"Genul de literatură de plăcere prefer să citesc biografii. Am citit cartea lui Michael Jordan, a lui Jose Mourinho, mi-am cumpărat biografiile lui Sir Alex Ferguson și Agassi. Am mai citit cartea lui Djokovici, care m-a influențat în a deveni vegan"George Florescu

"Când eram mic și băteam mingea cu țărănușii mei, părinții nu aveau bani să-mi ia tricouri de fotbal, așa că-mi scriam pe spate cu carioca "10" și "Hagi". Apoi, am fost vânat cât timp am jucat la națională, deși era și Gallas, tot închizător, la francezi, care juca având 10 pe spate"George Florescu

11 selecții a strâns Florescu la națională în perioada 2010-2012, marcând și un gol

4 4 goluri în 11 meciuri a reușit Geo pentru U Cluj în această ediție

1010 echipe sunt în CV-ul mijlocașului: U Cluj, Șerif Tiraspol, Torpedo Moscova, Midtjylland, Alania Vladikavkaz, Arsenal Kiev, Astra Giurgiu, Dinamo Moscova, Qabala și Omonia Nicosia

"Sunt vegan și sunt mai senin"

De doi ani și jumătate, clujeanul și-a schimbat alimentația și, cu această ocazie, și stilul de viață: "Am devenit vegan, am rămas așa, nu am mai mâncat carne absolut deloc și nu-i duc lipsa! Se poate trăi foarte bine, chiar mai bine! Mă simt mai bine acum, la 34 de ani, decât la 25 sau la 30 de ani. Am energie să mă antrenez, mă simt foarte bine, mai senin, mai plin de viață. Am citit un articol despre Messi, am înțeles că e vegan din 2014. Și Kun Aguero și-a schimbat dieta și se simte bine. Pot recomanda multă linte, năut, fasole, ca să suplimentezi proteic lipsa cărnii. Poți face diverse feluri de mâncare sănătoase, de-ți râde stomacul de bucurie".

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Superliga
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău
Superliga
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (13)
2062987317304056
Marcel Cluj  •  21 Octombrie 2018, 20:36

U Cluj isi cauta antrenor si el e in propria ograda ! SABAU ! E cel mai bun ! Se dorea si la nationala unul ca si el ! E momentul sa arate tot ce are mai bun !

849532438446774
Robert Bardita  •  19 Octombrie 2018, 15:37

Ba dinamovistilor *** pe Geo flores al vostru:))))

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

haideusicfr
haideusicfr  •  19 Octombrie 2018, 15:30

E un tip finut ,educat cu bun simt.Nu am crezut pana nu l-al ascultat.A comentat un meci de-al CFR-ului.

Vezi toate comentariile (13)
Comentează