Articol de Andrei Crăiţoiu, Ovidiu Minea, Remus Răureanu - Publicat vineri, 29 aprilie 2022 08:12 / Actualizat vineri, 29 aprilie 2022 11:08
FC Brașov, o formație care luptă să nu pice în liga a treia, a consumat de-a lungul sezonului un milion și jumătate de euro de la primărie. Într-o situație similară e Poli Iași.
România conține un paradox în fotbal: există cluburi foarte sărace în prima divizie, cu fotbaliști neplătiți, și sunt formații bogate în eșaloanele inferioare, unele care nici măcar nu obțin rezultate bune.
FC Brașov, o echipă care a promovat în vara anului trecut din liga a treia în a doua, e în pericol să parcurgă calea inversă, înapoi în „C”.
„Steagul” e în play-out și se află acum pe un loc care l-ar obliga să dispute un baraj pentru salvare cu Poli Timișoara.
Supliment de 900.000 €
Pentru sezonul acesta cu rezultate slabe, primăria din Brașov a alocat astă-vară un milion și jumătate de euro. Clubul a consumat suma aceasta și a mai primit un supliment doar pentru perioada 1 mai-30 iunie: încă patru milioane de lei, aproximativ 900.000 de euro!
Galben-negrii nu vor avea alte surse de finanțare nici în campionatul următor, indiferent dacă vor rămâne în „B” sau vor reveni în „C”, deci o să fie nevoie ca primăria să îi alimenteze iar cu câteva milioane de euro.
„Înaintea actualului sezon competiţional, în vara anului 2021, Consiliul Local Braşov a aprobat un buget de 1,5 milioane de euro. După aprobarea bugetului, FC Braşov a primit o primă tranşă din aceşti bani, de 700.000 de euro, din bugetul pe anul 2021. În şedinţa de la sfârşitul lunii aprilie 2022, a fost alocată o a doua tranşă din bugetul total de 1,5 milioane de euro. Suma aprobată în aprilie pentru a fi primită de club este de 800.000 de euro din bugetul pe anul 2022, sumă care este suficientă pentru ca clubul să îşi poată termina sezonul”
oficialii FC Brașov
Ei o duc bine în eșalonul secund, Gaz Metan și Clinceni sunt aproape de desființare deși evoluează în Liga 1 și sunt racordate la conducta cu drepturile TV.
Formațiile din prima ligă împart 28,5 milioane de euro anual din drepturi TV, o valoare cum nu există în Cehia, în Serbia, țări cu cluburi mai performante în cupele europene și cu naționale mai bune.
Dezmăț și în Copou
Altă echipă suferindă din „B”, Poli Iași, tocmai a fost și ea alimentată cu bani mulți de la bugetul local. Ieșenii au încasat de curând două milioane de euro pentru prima jumătate a acestui an și pentru sezonul următor. Ca și FC Brașov, Poli a luptat din greu să scape de retrogradarea în „C”.
Ilie Stan, plătit cu 5.000 de €!
FC Brașov a pornit sezonul cu Ilie Stan pe bancă, un antrenor pe care clubul l-a angajat imediat după ce a promovat din liga a treia. Stan a primit un salariu de 5.000 de euro lunar, unul foarte bun chiar și raportat la nivelul economic din primul eșalon.
După un început de stagiune slab, tehnicianul fost și la FCSB a fost demis. Ilie ceruse timp pentru construirea unei echipe, doi sau trei ani. Un timp în care el ar fi continuat să încaseze 60.000 de euro pe sezon.
Bani mulți sunt și în liga a treia. La Reșița, o formație care luptă să urce în „B”, există jucători plătiți și cu 3.000 de euro net lunar.
Fotbaliștii tineri pe care îi folosește Gaz Metan în finalul acestui sezon luptă de pomană. „Băieții joacă doar din plăcere", a explicat antrenorul Boroncoi.
Steaua greșește doar juridic
CSA Steaua participă în play-off, dar nu are dreptul să promoveze în prima ligă fiindcă e un club de drept public, nu unul de drept privat, așa cum impune Legea Sportului pentru echipele membre ale ligilor profesioniste.
Or, pentru participarea în Liga 1 e nevoie să devii membru al Ligii Profesioniste de Fotbal. „Militarii” nu respectă criteriul acesta din lege doar ca formă de organizare, fiindcă „păcatul” lor nu este finanțarea din bani publici, din moment ce bani publici există peste tot, în fiecare eșalon din fotbal.