Articol de Ionuţ Iordache, Vlad Nedelea, Bogdan Sorocan (video) - Publicat miercuri, 10 martie 2021 08:54 / Actualizat miercuri, 10 martie 2021 14:46
Stadionul „Farul” își trăiește ultimele luni de viață, asta spun cei ce răspund în prezent de el, iar în locul actualei arene ar urma să apară una modernă, de 15.000 de locuri, în formă de vapor. În prezent mai pot fi folosite doar tribuna I, o peluză și „oficiala”.
„Proiect de 5 stele la Constanța”, „Stadion de 100 de milioane pentru Farul”, „O nouă bijuterie în fotbalul românesc” sunt doar câteva dintre titlurile din presă despre ideile autorităților locale din Constanța.
„La momentul actual este în lucru un studiu de fezabilitate care la finalizare va fi predat către Compania Națională de Investiții pentru a demara procesul de reabilitare”, a fost răspunsul primit de la Primăria Constanța de GSP.
Până la un stadion modern, aliniat vremurilor și secolului XXI, echipa-fanion a Constanței, revenită în circuit datorită fanilor, adusă pe linia de plutire de Ciprian Marica și Consiliul Local, se zbate în Liga a 2-a și reușește să fie încă gazdă pe propriul stadion. Stadionul "Farul" sau "Gheorghe Hagi", așa cum încă se mai numește în acte. Și o arată și noua pancartă, înlocuită în urmă cu câteva luni.
Denumirea în acte a arenei a rămas „Gheorghe Hagi”
Tribuna I și o peluză funcțională pe stadionul Farul
Gazeta a mai vizitat stadionul „Farul” în câteva rânduri. O dată chiar înaintea Supercupei din 2015, FCSB - ASA Târgu Mureș. Am mai făcut-o și cu altă ocazie, într-un moment în care totul era părăsit, plin de gunoaie, cioburi, rugină și munți de buruieni.
Atunci stadionul din „Primăverii” era încă sub tutela lui Giani Nedelcu, fostul patron al echipei. Azi, arena care altădată era ținta preferată a lui Victor Pițurcă pentru meciurile naționalei, se prezintă într-o stare decentă, curată.
Nu bună, pentru că n-ar avea cum atât timp cât cea mai mare parte e inutilizabilă, circa 2/3. În prezent se pot folosi tribuna I, „oficiala” și peluza unde iau loc ultrașii „marinarilor”, cea dinspre Clubul Sportiv. Peisajul gri a fost completat și de o ceață densă, lăsată deasupra Constanței în ziua vizitei noastre la stadion.
Stadionul Farul, mai bine ca în trecut, departe de standardele actuale
Ca diferențe, față de momentul cel mai critic, în prezent „oficiala” e utilizabilă. Deși la suprafață sunt probleme de estetică, în interior a fost renovată într-o mare parte, a fost înlocuit mobilierul, dar și geamurile.
Au fost înlocuite circa 3.000 de scaune la tribuna I, lucru ușor observabil datorită albastrului aprins, mult diferit față de celelalte din stadion. Și la suprafața de joc s-a umblat. Totuși încă e departe de ce-i la vecinii din Ovidiu, la 10 kilometri distanță, etalon din acest punct de vedere în România.
Există și branșare la apă și căldură, alt scenariu „SF” în urmă cu câțiva ani, când fanii strigau adunarea pe rețelele de socializare pentru a-l mai cosmetiza din când în când.
Scările care duc la tribuna oficială sunt distruse
La stadionul Farul s-a furat cablul din nocturnă pentru cupru
Nocturna de la Constanța, și ea un element inedit peisajului din fotbalul românesc, nu mai e funcțională de mai bine de 3 ani. „Bătrânii” stâlpi înalți de beton sunt acum doar de decor. Hoții de fier vechi n-au stat pe gânduri în momentele în care stadionul era lăsat în paragină și au furat cablurile pentru cupru.
De decor e și tabela, motiv pentru care șefii Farului au adus una nouă, electronică, montată sub cea veche. E clar că „peticitul” Primăriei nu mai poate dura mult și că va fi nevoie de o investiție serioasă pentru ca stadionul să fie din nou atracție pentru echipa națională și nu numai.
Proiect nou la Constanța, când va fi gata?
La Constanța se discută despre un proiect de infrastructură de mari dimensiuni, care ar urma să cuprindă un nou complex sportiv. Potrivit actualelor date, va fi construit pe locul complexului de azi, în incinta căruia își desfășoară activitatea echipa de fotbal.
Baza ar urma să cuprindă mai multe stadioane, printre care și unul nou de fotbal. Cel de fotbal ar urma să aibă 15.000 de locuri și va costa 240 de milioane de lei. Stadionul de fotbal și stadionul de rugby vor avea o simbolistică marină, ambele vor lua forma unor vapoare.
Tribuna 2 prezintă denivelări în urma surpării pământului, din acest motiv nu o mai folosim. Terenul era într-o stare avansată de degradare, nu exista apă curentă, subsolul era inundat, terenurile impracticabile, buruienile aveau circa un metru. Considerăm că în acest moment baza sportivă e în condiții decente
Primăria Constanța, răspuns pentru GSP
1970este anul în care s-a deschis stadionul Farul și a fost renovat în 1999
4 partideamicale a jucat România la Constanța, toate câștigate: Cipru (2), Albania și Ucraina
800.000 de €este suma anuală pe care Farul o primește de la Primărie pentru echipa din Liga a 2-a
Ce ar urma să cuprindă noul complex din Constanța:
- stadion de fotbal cu o capacitate de 15.000 de locuri
- teren de antrenament
- stadion de rugby cu 5.000 de locuri
- arenă centrală de tenis de câmp cu 4.500 de locuri
- o arenă secundară plus mai multe terenuri de tenis de câmp
- centru administrativ, cu locuri de cazare
- spații de pregătire și de recuperare pentru sportivi
- zonă de promenadă și un mic parc
Meciuri importante disputate la Constanța:
- 2005: România - Armenia 3-0 (preliminarii CM 2006)
- 2005: România - Andorra 2-0 (preliminarii CM 2006)
- 2005: România - Cehia 2-0 (preliminarii CM 2006)
- 2005: Steaua - Vålerenga IF 3- 1 (turul I, Cupa UEFA)
- 2006: România - Bulgaria 2-2 (preliminarii CE 2008)
- 2007: România - Olanda 1-0 (preliminarii CE 2008)
- 2008: România - Franța 2-2 (preliminarii CM 2010)
- 2009: România - Serbia 2-3 (preliminarii CM 2010)
- 2015: FCSB - ASA Târgu Mureș 0-1 (Supercupa României)
Investiții de 250.000 de € în 2 ani și jumătate la stadionul Farul
Primăria Municipiului Constanţa a preluat arena constănţeană în iulie 2018, iar din acel moment a investit în jur de 250.000 de euro. Într-un răspuns pentru Gazeta Sporturilor, municipalitatea a explicat pe ce s-au cheltuit acești bani: „pompe de apă și rezervor, tractor pentru tuns gazon, 1.750 de scaune, lucrări de reparații la pista de atletism, 2 aparate pentru irigații, extintoare, motocoasă, rulori de gazon, amenajarea parcării, însămânțarea terenului”. Peste toate se adaugă paza stadionului, altădată lăsat în paragină, firma de salubrizare și îngrijitorii terenului.
VIDEO. Cum arată arena Farului în 2021
Citește și alte știri din fotbalul intern:
S-au făcut taberele pentru play-off » FCSB pierde lupta aliaților!
Cornel Dinu nu îl iartă pe Magaye Gueye: „Astea sunt singurele lui mișcări”