FOTBAL  »  LIGA 3  »  ACS KIDS TÂMPA

„Americanul” Tâmpei » Povestea lui Răsvan Ionescu, puștiul crescut în New York care a debutat deja în Liga 3

Răsvan Ionescu, 18 ani, e unul dintre puștii promițători ai formației ACS Kids Tâmpa. Crescut la academiile de soccer din New York, tânărul mijlocaș are o poveste aparte. +11   FOTO
Răsvan Ionescu, 18 ani, e unul dintre puștii promițători ai formației ACS Kids Tâmpa. Crescut la academiile de soccer din New York, tânărul mijlocaș are o poveste aparte.

Articol de - Publicat duminica, 17 ianuarie 2021 10:59 / Actualizat duminica, 17 ianuarie 2021 17:03

Răsvan Ionescu, 18 ani, e unul dintre puștii promițători ai formației ACS Kids Tâmpa. Crescut la academiile de soccer din New York, tânărul mijlocaș are o poveste aparte.

ACS Kids Tâmpa este un club cunoscut la nivelul copiilor și juniorilor, iar în această vară a făcut pasul și către seniori, prinzând unul din locurile disponibile în Liga 3 prin extinderea la sistemul cu 100 de echipe.

Cu un lot alcătuit în proporție covârșitoare din juniori născuți în 2002, 2003, 2004 și chiar 2005, trupa brașoveană are ca obiectiv să le ofere continuitate puștilor crescuți în propria „curte”. 

O poveste aparte o are mijlocașul Răsvan Ionescu, produs al „urșilor”, dar doar pe jumătate.

Tânărul de 18 ani s-a născut în Statele Unite ale Americii, mai exact în New York, Astoria. „Părinții mei s-au întâlnit în SUA. Erau acolo din anii ’80. M-am apucat de soccer la cinci ani. Nu am vrut să încerc baseball sau «basketball» deoarece încă de la doi ani jucam soccer prin casă și părinții au decis că e mai bine așa”, își amintește Ionescu.

Primul lui club a fost unul care aparținea școlii catolice la care învăța, apoi a făcut parte din diverse academii din metropola americană: New York Cosmos, BW Gottschee Soccer sau Brooklyn Met Oval. „Am avut o copilărie frumoasă acolo. Am fost la școală până în clasa a șasea și am avut multe experiențe fericite, cu prieteni de toate naționalitățile, cu care încă țin legătura. Aveam un grup de amici din America de Sud, cu care participam la competiții de futsal, iarna și în pauza de vară – Brooklyn Athletics. Am jucat până la 13 ani în campionatul Youth Super League Y”.

Răsvan Ionescu: „Nu știam să vorbesc și să scriu în românește”

Din motive personale, părinții au decis să revină în țară după 30 de ani. Primul lucru la care s-au gândit a fost să-i găsească un loc unde să se poată antrena, pentru că știau că asta îl va ajuta să se integreze mai repede. Așa a ajuns la Kids Tâmpa, una dintre școlile formatoare cunoscute în Brașov și în țară. „Am fost bine primit de colegi, de antrenorii Cipri Anghel și Nicu Văduva, cu care lucrez și acum, în Liga 3. Îmi amintesc că destul de repede am participat la un turneu la Târgu Mureș, așa a pornit povestea. Apoi am lucrat și cu domnul Ovi Mihai, și el a contribuit la tot ce a însenat acomodarea mea”.

O problemă la momentul întoarcerii a fost școala. A intrat în clasa a șasea la Liceul Pedagogic „Andrei Mureșanu”, dar nu vorbea știa să scrie în românește. „Profesorii m-au ajutat, colegii m-au încurajat!”.

+6 FOTO

Vrea o clinică de kinetoterapie și un restaurant

Părinții au hotărât să rămână în România, cel puțin o perioadă, așa că Răsvan vrea să continue să face ce-i place mai mult, să joace fotbal, iar în paralel să urmeze cursurile Facultății de Educație Fizică și Sporturi Montane, specializarea kinetoterapie (este în clasa a 12-a la Liceul cu Program Sportiv). „Deja după acești ani pot spune că oriunde mă va duce viața sau oriunde vor decide părinții mei să se stabilească, România îmi rămâne în inimă. Acest loc m-a ajutat să cresc, să evoluez în această perioadă a adolescenței!”, spune Răsvan, care visează să aibă propria clinică de „kineto”, dar și un restaurant.

Echipă de copii

Locul 10, ultimul în Seria a 5-a a Ligii 3, este poziția ocupată de Kids Tâmpa în pauza de iarnă. „Îmi doresc să avem rezultate mai bune în partea a doua a sezonului, un joc colectiv mai bun, care să ne aducă și mai multe puncte. Personal, vreau să-mi îmbunătățesc viteza de joc”, spune jucătorul de 1,93 metri, mijlocaș central (defensiv), uneori fundaș central.

Ciprian Anghel și Nicolae Văduva sunt antrenorii echipei brașovene, practic cu ei au crescut majoritatea jucătorilor din lot, iar seniorul Adrian Hârlab este director tehnic.

Kids Tâmpa a primit un loc în Liga 3 datorită faptului că a avut echipe înscrise în Liga Elitelor în ultimele sezoane şi a profitat de extinderea la 10 serii de câte 10 echipe.

Clubul e în topul academiilor

De altfel, clubul a prins pentru al doilea an la rând topul academiilor de fotbal din ţară, conform clasificării realizate de Federaţia Română de Fotbal şi dată publicităţii în luna august (locul 16), având înscrise echipe în toate cele patru Ligi ale Elitelor din România: U19, U17, U16, U15. Ultimele două nu și-au început încă sezonul 2020-2021, în contextul pandemiei, existând speranțe în acest sens pentru la primăvară.

O echipă de seniori a fost un pas firesc şi necesar pentru proiectul nostru. Aveam deja baza piramidei, alcătuită din grupe de formare, grupe intermediare şi grupe de elită, iar acum era timpul să trecem la nivelul următor, o echipă în care să poată să evolueze juniorii din academia noastră. Am luat această decizie și pentru a pune încă o cărămidă la relansarea fotbalului braşovean. Ştiam că impactul va fi unul greu pentru acești copii de 16, 17 şi 18 ani, încă necopţi pentru acest nivel. Însă avem încredere că, odată cu trecerea timpului, vor căpăta experienţă şi vor avea şanse mari de a-şi face o carieră. Pas cu pas, încercăm să devenim mai profesionişti, mai implicaţi, mai buni în tot ceea ce facem. Nu suntem perfecţi dar tindem spre acest deziderat. Și în primul rând, continuăm ghidându-ne după principiile cu care am crescut, acelea de a produce un joc ofensiv, spectaculos”, a spus președintele clubului brașovean, Adrian Zahariea.

Colegul din atac, crescut în Calabria, sub tutela Regginei

Răsvan Ionescu nu este singurul jucător al Tâmpei care a început fotbalul în străinătate. Marian Kerekes, născut la Brașov, dar ajuns la doar cinci ani în Italia, cu familia sa, a fost junior la Academia ASPI Padre Monti, asociată cu Reggina Calcio, echipă din Serie A la acea vreme, acum în Serie B.

„Tata era plecat deja acolo şi a decis să ne ia pe toţi lângă el. Am terminat acolo şcoala generală şi liceul. Mulţi jucători din academie erau promovaţi în lotul Regginei”, povestește atacantul, unul dintre foarte puținii jucători de la Kids care nu mai este junior.

Citește mai multe știri din ligile inferioare:

EXCLUSIV Cum arată acum stadionul Oțelului, la 10 ani de la cucerirea titlului în Liga 1

Steaua și-a stabilit primele amicale pentru perioada de pregătire » Adversari din Liga 2 pentru clubul din Ghencea

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Au trecut la următorul nivel! Arena-SF inaugurată de americani poate să VÂNDĂ din energia pe care o produce: imagini spectaculoase
Baschet
Au trecut la următorul nivel! Arena-SF inaugurată de americani poate să VÂNDĂ din energia pe care o produce: imagini spectaculoase
Începe construcția celui mai nou stadion din România: „Am semnat contractul”
Superliga
Începe construcția celui mai nou stadion din România: „Am semnat contractul”
Fostul „vârf” al României i-a găsit atacant lui Gigi Becali: „Altul din Superliga nu văd la FCSB!”
Superliga
Fostul „vârf” al României i-a găsit atacant lui Gigi Becali: „Altul din Superliga nu văd la FCSB!”

Transfer pe axa FCSB - MLS? » Informații de ultim moment obținute de GSP.ro

După aproape 4 decenii, Ștefan Iovan vorbește despre momentul ignorat în România: "Îmi pare rău! Știu că așa a fost, dar nu am văzut încă un document oficial”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează