Articol de Vlad Nedelea, Alexandru Grigore - Publicat marti, 12 ianuarie 2021 09:57 / Actualizat marti, 12 ianuarie 2021 17:25
Peste mai puțin de jumătate de an, Oțelul Galați va sărbători un deceniu de când a devenit campioană. Azi, în urmă a rămas o echipă care speră să joace la toamnă în „B”, după ce a iernat pe locul 2 în Liga 3, Seria 2, la egalitate de puncte cu liderul Dacia Unirea Brăila (22).
A fost odată ca niciodată... Așa începe orice poveste, dar la fel ar putea debuta și istoria Oțelului. Un club care a aparținut cândva elitei fotbalistice a României, însă care apoi s-a scufundat în datorii și interese, apoi a dispărut subit.
Chiar dacă pare greu de crezut, Oțelul a fost campioană acum doar 10 ani. Chiar mai puțin, un deceniu se împlinește în luna mai. Din păcate, despre performanța unică obținută de Dorinel Munteanu și ai lui, venită la pachet cu un „munte” de bani din Champions League, se vorbește de parcă s-ar fi petrecut în urmă cu o jumătate de veac.
Fanii salvatori pentru Oțelul Galați
Momentul de cumpănă al formației de la malul Dunării a venit când Marius Stan a fost ales în funcţia de primar al Galaţiului. În 2012, după preluarea noii funcţii, Dan Adamescu a fost cel care s-a obligat să aibă grijă de formaţia gălăţeană. Interesant este că, la un an distanţă de la această predare de ştafetă, noul finanţator a provocat insolvenţa clubului, deşi, cu un an înainte, profitul înregistrat de Oţelul era de 12 miliarde de lei vechi!
În doar doi ani, Oțelul se prăbușește și ajunge să se desființeze. Azi, clubul renăscut datorită suporterilor respiră aer de Liga a 3-a. Un proiect început de „socios”, susținut acum de sponsori și autorități locale, vrea să readucă Galațiul în atenție, din nou printre granzii primei divizii. Momentan, trupa lui Petre Grigoraș e pe 2 în Seria C2, la egalitate de puncte cu liderul Dacia Unirea Brăila, 22.
VIDEO Oțelul Galați: Titlu, faliment, reînființare și, acum, gânduri de promovare
Oțelul Galați, trofee recuperate pe promisiuni
Reporterii Gazetei au trecut pe la Galați, pe la stadionul roș-alb-albastru care devenise mult prea mic pentru a savura finalul încins de campionat și lupta „la cuțite” pentru titlu, cu Timișoara și Vaslui. Multe nu s-au schimbat. De stadion se îngrijesc cei ce răspund acum și de echipă: fani în colaborare cu Cristi Munteanu, manager general, și Iulian Apostol, manager sportiv. Arena n-arată rău. Poate că nici ca acum 10 ani, dar asigură condiții decente.
Foștii idoli n-au fost nici ei uitați. Pe un perete mare e pictat chipul lui Emil Jula, fostul atacant, răpus de un infarct la numai 40 de ani. Marca vândută altădată pe 10.000 de euro și o parte dintre trofeele date la licitație s-au întors în club:
„Cel ce le-a cumpărat pe cele mai importante a acceptat să ni le returneze. N-a dorit niciun ban acum, va încasa un mic procent din drepturile TV dacă echipa va ajunge în Liga 1", spun cei din club, care recunosc însă: „Lipsesc totuși multe dintre cupele și medaliile obținute la copii și juniori”.
Peste 250 de membri cotizanți la Oțelul Galați
Nu e zi fără ca oamenii din conducere să nu răscolească site-urile de anunțuri sperând să mai obțină câte ceva din trecutul clubului: „Tabloul acesta mare cu trofeul Ligii 1 e făcut de un pictor local. L-am cumpărat recent”. De la zi la zi, bucată cu bucată, șefii Oțelului încearcă să realcătuiască puzzle-ul care va readuce Oțelul în Liga 1.
Iar cei peste 250 de de membri cotizanți speră să-și vadă visul început acum câțiva ani - din nou meciuri tari, în nocturnă, cu cele mai importante formații ale țării. Primul pas: promovarea în Liga a 2-a, cu un echipament special, unul aniversar, care să aducă aminte, dacă cineva uitase, de titlul de acum 10 ani.
Un tricou de pe care nu lipsesc numele campionilor, ale celor care au pus definitiv Oțelul în istoria de lux a fotbalului românesc.
Cum a evoluat situația Oțelului
- A câștigat în 2011 primul titlu de campioană din istorie
- În 2012, Dan Adamescu, prin societatea The Nova Group, a preluat pachetul majoritar de acțiuni, pe care îl deținuse combinatul Arcelor Mittal. Marius Stan, fostul președinte al clubului, s-a retras și a devenit primar
- În iulie 2013 s-a solicitat intrarea în insolvență
- Echipa a retrogradat din L1 în 2015
- În 2016 a picat și din L2, după un sezon pe care l-a terminat fără fotbaliști profesioniști, doar cu juniori care pierdeau la scor toate meciurile
- Retrogradările au lăsat clubul fără surse de venit, astfel că în aprilie 2016 și s-a declarat falimentul
18,382 de milioane de euroe suma pe care Oțelul a încasat-o de la UEFA pentru participarea în UCL în toamna lui 2011, fără să fi obținut vreun punct în grupe: 0-1/0-1 cu Benfica, 0-2/0-2 cu Man. United și 2-3/1-2 cu Basel
3,5 milioane de euroa încasat Oțelul în 2011-2012 doar din drepturile tv, la care se adaugă diverse alte sume mai mici de la diferiți sponsori
Oțelul a fost pușculița lui Marius Stan. A luat bani de la club și după ce ieșise primar al Galațiului.
- Alexander Adamescu, fiul lui Dan Adamescu, în 2017 pentru GSP
Falimentul Oțelului a fost provocat de niște ticăloși, pe care și dincolo de mormânt, unde sunt unii, îi blestem!
- Marius Stan, în iunie 2020, pentru Pro Sport
Cristi Munteanu: „FIFA ne recunoaște drept continuatoarea echipei Oțelul Galați!”
Managerul general Cristi Munteanu e mulțumit că forul internațional consideră actualul club continuatorul celui care a făcut istorie în 2011.
- Domnule Munteanu, se poate visa la mai mult pentru Oțelul?
- Am putere de muncă, am entuziasm, avem obiective îndrăznețe cu această echipă și, cu ajutorul lui Dumnezeu, am convingerea că ne vom bucura să promovăm. Putem să visăm, lucrurile s-au așezat pentru noi.
- Ce mai înseamnă acum campioana din 2011?
- E o stare de spirit, un brand foarte mare în Moldova. Lumea e dornică să vadă echipa în eșaloanele superioare. Vorbim totuși despre o formație care a câștigat titlul, Supercupa României și Cupa Intertoto, care a evoluat în grupele Champions League. Sunt bucuros să fiu aici, chiar mândru că pun umărul la acest proiect! Dar asta mă și obligă.
- Totuși, de vreo 5 ani, Oțelul a dispărut din prim-plan. Nu-i tragic?
- Este! E foarte trist, orașul nostru era obișnuit în Liga 1. Acest club aducea multe bucurii gălățenilor. Nu știu ce s-a întâmplat în trecut, cert e că o mână de suporteri, oameni inimoși, au readus brandul în prim-plan. Datorită lor a renăscut clubul care era odată. Noi, executivul, ne luptăm să readucem clubul în elita fotbalului românesc. E un mix care pare să fie de succes. Suntem într-o poziție favorabilă și putem spera la mai mult. Nu știu dacă Oțelul va mai ajunge curând în Champions League, însă știu că fotbalul românesc are nevoie de Oțelul.
- Ați pierdut o bună parte din trofee, ați și recuperat câteva...
- Când am venit eu, le-am găsit aici. Meritul este al lui Cornel Moisescu, președintele Consiliului Director, s-a luptat mult pentru palmares, pentru a readuce cupele în vitrina noastră. Trebuie să spunem că noi suntem certificați de către FIFA ca fiind continuatoarea de drept a fostei Oțelul Galați. În sensul ăsta, dacă mai e cineva care are dubii, iată că avem documentele oficiale care ne recunosc drept fosta campioană a României!
- Stadionul arată bine din ce-am văzut, căutați să readuceți trofeele fizic în vitrină, e și un magazin oficial, per total o imagine serioasă a clubului.
- Încercăm să ne facem temele cât mai bine. Până la urmă, istoria ne obligă să fim profesioniști. Tot ceea ce facem e pentru suporteri, pentru că acest club e al fanilor și al Galațiului. Trebuie să-i mulțumim pe ei. Recunosc că în acest moment simt că tot orașul e lângă noi. Mulțumesc public că Primăria Galați a venit lângă noi, finanțează acest proiect, oficialitățile au realizat că e un brand important. Nu ne rămâne decât să promovăm!
Vezi mai multe reportaje GSP:
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”