FOTBAL  »  LIGA 3  »  CSA STEAUA

EXCLUSIV CSA Steaua are termen 8 luni să se „privatizeze”! Marea dilemă: va îngreuna evaluarea mărcii cesiunea clubului?

Articol de , , - Publicat miercuri, 11 noiembrie 2020 09:57 / Actualizat miercuri, 11 noiembrie 2020 15:05

CSA Steaua, clubul de fotbal al Ministerului Apărării e obligat ca în următoarele 8 luni să cesioneze activitatea unui club de drept privat pentru a avea drept de promovare în Liga 1, la finalul sezonului următor, conform regulamentelor FRF.

CSA Steaua trebuie să-și schimbe forma de organizare pentru a putea avea drept de promovare în campionatul următor, în cazul în care la startul sezonului 2021-2022 se va afla între echipele din liga secundă. Acum, Steaua e în Liga a 3-a, însă conduce seria din care face parte și e mare favorită pentru a urca în al doilea eșalon.

Statutul FRF, modificat în 2019

Conform regulamentelor FRF aflate acum în vigoare, un club de fotbal nu poate promova în Liga 1 dacă societatea care administrează clubul e de drept public, iar în momentul de față Steaua e sub umbrela Ministerului Apărării Naționale.

Tot statutul FRF, care a fost modificat în iulie 2019, spune că „se permite promovarea în Liga 1 a cluburilor de drept public, după ce acestea își vor cesiona activitatea către un club de drept privat cu cel puțin un sezon competițional anterior obținerii dreptului de promovare”. Adică: CSA trebuie să-și cesioneze activitatea unui club de drept privat până la startul viitoarei ediții de Liga a 2-a, care va începe cel mai probabil în august 2021.

Modelul e FC Argeș pentru CSA Steaua

Cel mai bun exemplu pentru ceea ce are de urmat CSA Steaua e modul FC Argeș. Echipa, care era de drept public fiindcă era administrată direct de Primăria Pitești, n-a avut drept de promovare doi ani la rând, între 2017 și 2019.

Apoi s-a creat o entitate privată, cu denumirea de Asociația Clubul Sportiv Campionii Fotbal Club Argeș, s-a primit avizul departamentului juridic al FRF, după care Comitetul Executiv a anunțat în iulie 2019 că FC Argeș are drept de promovare. Echipa s-a clasat pe locul 2 și a intrat în Liga 1, unde activează acum. 

Fostul club, de drept public, se numea Fotbal Club Argeș Pitești. Dacă CSA Steaua nu va realiza această cesiune cel târziu până în vara viitoare, inclusiv cu hotărâri definitive în tribunal și la comisiile FRF, atunci echipa, chiar dacă va promova în acest sezon, nu va avea dreptul să intre în Liga 1 în vara anului 2022.

Marea dilemă: va îngreuna evaluarea mărcii cesiunea clubului?

În 2016, MApN solicita o evaluare oficială a brandului Steaua, câștigat în instanță, iar concluzia a fost că valorează 57,3 milioane de euro, nivel care ar trebui luat în calcul în momentul în care clubul va fi cesionat.

Traseul pe care l-a urmat FC Argeș în primăvara și vara lui 2019 va trebui să fie urmat și de CSA Steaua, doar că aici lucrurile sunt ceva mai complicate. La mijloc e o secție de fotbal a unui Club Sportiv care aparține de un minister, nu de o primărie, cum a fost cazul celor de la FC Argeș.

În plus, în momentul în care a câștigat procesul cu Gigi Becali pe marca Steaua, MApN a solicitat unui evaluator oficial să cuantifice valoarea brandului Steaua. În februarie 2016, MApN a primit rezultatul evaluării care a arătat că marca Steaua valorează nu mai puțin de 57.306.150 de euro!

Ce spune un avocat: „Fără licitație e posibil să fie acțiuni în instanță”

În momentul în care va face cesionarea, MApN practic va ceda spre folosință unui club de drept privat un brand care e evaluat la aproape 60 de milioane de euro! 

 „Întrebarea care se pune e dacă MApN va fi obligat să facă o licitație, fiind vorba practic de cedarea unui bun public, și dacă poate să accepte o investiție, din partea celor care vor prelua echipa, care să fie sub nivelul cotației brandului. Pentru că în caz contrar s-ar putea ataca în justiție o procedură care n-ar urma acești pași”, a declarat ieri pentru GSP un avocat, care în trecut a avut legături și cazuri în care a pledat inclusiv în domeniul sportului și fotbalului românesc. 

Potențialul clubului: marca de 60 de milioane, stadion de 100!

"Acest club va fi nu atractiv, ci foarte, foarte atractiv în momentul în care va fi oferit pentru a fi preluat. Din momentul în care va ajunge în Liga a 2-a, cu perspectivă de a promova, eu cred că va atrage foarte multe persoane potente”, a declarat recent Constantin Zotta, fost arbitru FIFA și președinte de club vreme de aproape 15 ani la Rapid, Vaslui și FC Brașov.

Practic, ce va propune Steaua pentru a putea să fie atrăgător ca business?

  • În primul rând un brand de mare valoare, Steaua, care dincolo de evaluarea oficială de aproape 60 de milioane de euro, reprezintă cel mai sonor, important, galonat și prestigios nume în sportul românesc.
  • Apoi, stadionul, care e finalizat în proporție de 99%. Cu o investiție de 100 de milioane de euro, noua arenă din Ghencea, cea mai modernă din România, ar putea să fie o sursă de atracție, implicit de venit, pentru fanii roș-albaștrilor.
  • Suportul fanilor care au fost alături de echipă inclusiv la nivelul Ligii a 4-a. Intrarea echipei în Liga 1 ar atrage practic toată suflarea stelistă care s-a delimitat în toți acești ani de Gigi Becali și de clubul pe care acesta îl patronează, FCSB.

Fac o previziune și să vedem dacă voi fi confirmat. În momentul în care se va permite accesul nelimitat al spectatorilor, vom juca pe noua arenă din Ghencea cu cel puțin 10.000 de spectatori la Liga a 3-a. La Liga a 2-a va fi stadionul plin. Garantat! FCSB nu are ce să caute aici, nu va evolua aici! E casa Stelei, FCSB să joace unde vrea, dar nu aici.
- Iulian Miu, angajat la CSA Steaua

Balint anunță investitori

Unul dintre jucătorii mari din istoria Stelei, Gabi Balint, a declarat că, din informațiile pe care le deține, mai mulți oameni de afaceri s-au interesat deja de modul în care ar putea prelua echipa din partea Ministerului Apărării Naționale. „Eu ştiu nişte lucruri, deja se întâmplă şi se pregătesc nişte lucruri în spate, dar nu pot spune nimic, pentru că sunt neoficiale. Sunt nişte oameni care se pregătesc să preia acest club, dar să avem răbdare! Sunt veşti bune, sunt oameni foarte cunoscuţi, să zicem şi legende ale Stelei. E un grup de oameni care vor să facă lucrul ăsta, mai ales că echipa se va muta pe stadionul ei, unde va fi extraordinar”, a declarat Gabi Balint pentru „Națiunea Stelistă”. 

Ambasadorul SUA: „Continuați privatizarea României”

În contextul în care cesionarea activității CSA Steaua către o societate de drept privat va fi un subiect extrem de interesant de urmărit în perioada următoare, declarația recentă a ambasadorului SUA la București, Adrian Zuckerman, vine să confirme că sportul, fotbalul, dar, în general, o economie solidă trebuie să fie bazată pe companii care să nu aparțină de zona publică, adică de stat.

 La ceremonia de acordare a Premiilor Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, Adrian Zuckerman a spus: 

„Acum 30 de ani, după căderea regimului comunist, unul dintre primele lucruri care s-a realizat a fost privatizarea multora dintre companiile și întreprinderile de stat. Acesta a fost un prim pas bun, însă demersul nu a fost finalizat. Astăzi, România are cel mai mare număr de companii deținute integral de stat din Europa, peste 1.200. Are și cel mai mare număr de companii deținute parțial de stat. România trebuie să continue cesionarea și calea către privatizarea completă”. 

Procesul pe palmares începe de la 1-0 pentru CSA

În această lună va demara o altă bătălie importantă în disputa dintre CSA Steaua și Gigi Becali. Va începe procesul pe palmares, la a doua instanță, cea care va oferi un verdict definitiv.

În prima fază, cazul s-a judecat la Tribunalul București, unde câștig de cauză a avut CSA Steaua, căreia i-a fost atribuit palmaresul din perioada 1947-2003, iar FCSB rămâne cu toate rezultatele, trofeele și clasările din ianuarie 2003 până în prezent. 

Clubul lui Gigi Becali n-a acceptat decizia și a atacat-o, iar procesul se va judeca la Curtea de Apel. În plus, între cele două tabere există un diferend, care va fi rezolvat tot în justiție, privind daunele de 37 de milioane de euro pe care CSA i le solicită lui Gigi Becali, acuzându-l că a folosit în mod fraudulos marca Steaua între 2003 și 2014!

Cum se obține promovarea în Liga 2

În ultima etapă din Liga a 3-a, CSA a bifat un semieșec, 2-2 în deplasare cu Metalul Buzău. După 9 etape disputate, practic jumătatea campionatului, CSA Steaua conduce ierarhia, având două puncte peste FCSB 2, echipă care a folosit în multe partide jucători importanți chiar de la prima echipă, strategie făcută la solicitarea lui Gigi Becali tocmai pentru a bloca asceniunea clubului Armatei. 

Totuși, pentru Becali va fi aproape imposibil să o oprească pe CSA fiindcă sistemul de promovare oferă primelor două clasate șansa de a merge la baraj, nu doar locului 1. Conform regulamentului votat de FRF în această vară, primele două echipe clasate din fiecare serie vor disputa un baraj, în dublă manșă, câștigătoarea unei serii urmând să se dueleze cu ocupanta locului secund din alta. 

Ulterior meciurilor dintre primele două formații din fiecare serie, cele 10 câștigătoare vor juca un nou baraj, stabilindu-se astfel cinci echipe care vor obține promovarea în Liga 2. În momentul de față, între CSA, care e singura neînvinsă în Seria 4 și locul 3, unde sunt 4 echipe la același nivel, Progresul Spartac, Voluntari II, CS Tunari și Dinamo, sunt nu mai puțin de 10 puncte! 

În 2022 am putea avea: FCSB - Steaua și CSU Craiova - FCU Craiova

Peste mai puțin de 2 ani, adică în campionatul Ligii 1 care va debuta în vara lui 2022, am putea asista la două dueluri care ar pune față în față echipe ce se luptă practic pe aceeași identitate. FCU Craiova ar putea promova în acest sezon de liga secundă, e pe primul loc, iar CSA Steaua ar trebui să bifeze două locuri 1 la rând, acum în Liga a 3-a și apoi în Liga a 2-a, în sezonul viitor. În acestă situație s-ar ajunge la disputele FCSB - Steaua și CSU Craiova - FCU Craiova. 

STADIONUL STEAUA. Cum arată bijuteria de 100 de milioane de euro din Ghencea filmată cu drona

+21 FOTO

Citește și alte știri despre Steaua și FCSB:

FOTO Gest superb pentru legendele clubului CSA Steaua! Ce schimbare s-a făcut la stadionul din Ghencea

Ce schimbare-cheie trebuie să facă Dennis Man: „Așa a făcut Cristiano Ronaldo în startul carierei”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Duelul mesajelor la Dinamo - Rapid! Giuleștenii le-au aflat scenografia: „Dacă vrem mici de la voi, să apăsăm tasta doi?” + Derapaje rasiste ale dinamoviștilor
Superliga
Duelul mesajelor la Dinamo - Rapid! Giuleștenii le-au aflat scenografia: „Dacă vrem mici de la voi, să apăsăm tasta doi?” + Derapaje rasiste ale dinamoviștilor
Ce s-a întâmplat pe gazon, la câteva secunde după finalul derby-ului! Șumudică a mers la galerie și a „țipat” către ultrași: „Bă, vă zic eu!”
Superliga
Ce s-a întâmplat pe gazon, la câteva secunde după finalul derby-ului! Șumudică a mers la galerie și a „țipat” către ultrași: „Bă, vă zic eu!”
Notă fără precedent! Radu Drăgușin a fost desființat în presa din Anglia: „Crezi că ai văzut cea mai slabă evoluție a lui? Te înșeli”
Stranieri
Notă fără precedent! Radu Drăgușin a fost desființat în presa din Anglia: „Crezi că ai văzut cea mai slabă evoluție a lui? Te înșeli”

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (577)
doardinamo1948
doardinamo1948  •  12 Noiembrie 2020, 04:47

Domnilor ziariști, Dinamo este cel mai galonat club din sportul românesc, Steaua este cel mai galonat club din FOTBALUL românesc. E mare diferență! Succes in activitate! Servim Patria!

rickcool
rickcool  •  12 Noiembrie 2020, 01:33
Postat de adriann_ pe 11 Noiembrie 2020, 22:16

Da ma, de-aia ai numai stelute-n gurita si esti la al 10-lea cont pe seara asta :))) Esti invingatorul de pe locul 5, ca si ciobanul HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAAHAHAHHAAHAHAHHAAHAHHAHA

pai din cauza mea ai primit bann, te-am umilit inuman bai ***.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

ekneb
ekneb  •  12 Noiembrie 2020, 00:11

Vad ca lumea se cearta, dar ma gandesc si eu asa... un pic... sa zicem ... de dragul povestii ca eu am casch in banca.... 100 de milioane € ( ha ha ha ha ), cum sa dau eu... vreo 60 de miliiane pt un brand... plus buget pt transferuri... salarii... pt primii sa zicem 5 ani, deci vreo 100 meleone € ... minim daca vanzatorul a pacalit in urma cu vreo 20 de ani pe un un alt cumparator, investitor ... cu bani negrii desigur investitorul asta,, dar om de buna credinta, un pic mai corect decat de exemplu... ca tot ii la moda... sa zicem mai corect decat Cortacero!!!! Deci daca as avea 100 de meleone... ar trebui sa mi placa sa risc fffff mult, cam ca la cazino... sau sa fiu rupt de realitate ca sa investesti atatia bani intr o afacere cu un mare tepar dovedit, asa cum e in cazul de fatza, armata. Concluzia e simpla... talpanistilor!!!! Mergeti la culcare linistit ca vine cortacero asta cu 100 de meleone... visati frumos!!!! Noapt buna

Vezi toate comentariile (577)
Comentează