Articol de Alin Grigore - Publicat luni, 26 martie 2018 14:08
Academia Rapid și CSA Steaua au adus în prima parte a campionatului din Liga a 4-a peste 10.000 de euro la bugetul AMFB după ce au cumpărat drepturile de televizare pentru 9 meciuri de pe teren propriu.
Opt meciuri ale Academiei Rapid și unul al celor de la CSA Steaua au fost transmise în direct de TV Telekom Sport până acum. Pentru fiecare partidă transmisă gazdele au plătit către AMFB în jur de 7.000 de lei.
Avocatul AMFB, Marian Mihail, a explicat pentru GSP.ro de ce cluburile care vor să le fie transmise meciurile trebuie să plătească această taxă către AMFB.
- Domnule avocat, de ce trebuie să plătească cluburile această taxă către AMFB și nu e invers ca la Liga 1 unde echipele primesc bani din televizări?
- AMFB are un statut diferit de FRF sau de LPF. Potrivit acestui statut, AMFB deține exclusivitatea asupra drepturilor TV care reies din competiții, inclusiv dreptul de televizare. Din această cauză n-a trebuit să fie obținut acordul cluburilor din Liga a 4-a pentru televizare. A fost suficientă încheierea contractelor direct cu persoana care a vrut să achiziționeze drepturile de televizare.
- 7.000 de lei e suma pe care o primește AMFB pentru a oferi drepturile de televizare la fiecare meci?
- Un singur meci al CSA Steaua a fost televizat până acum din postura de gazdă, dar nu clubul a cumpărat drepturile de televizare, ci o terță parte, probabil o altă persoană juridică apropiată de ei. Aceeași situație e și la Academia Rapid. Suma care se achită pentru televizarea unuia sau mai multe jocuri e confidențială. Nu știu exact cât e pentru un meci pentru că au fost situații când s-au făcut pachete pentru mai multe jocuri. E posibil să iasă această sumă de care spuneți dacă împărțiți meciurile.
- Concret ce reprezintă această taxă?
- Această sumă reprezintă o taxă de licențiere, e prețul drepturilor de televizare pentru jocul sau perioada din campionat în cauză.
- Acești bani rămân la AMFB sau merg mai departe la cluburile din Liga a 4-a?
- Din ce știu eu încă sunt discuții. Momentan acești bani intră în veniturile AMFB, dar din ce s-a discutat în ultima ședință a Comitetului Executiv vor ajunge înapoi la cluburile din Liga a 4-a și a 5-a. Proporția cea mai mare va rămâne tot la Liga a 4-a. Raționamentul din spatele acestei decizii e că nu ar exista Liga a 4-a fără Liga a 5-a sau fără fotbalul de juniori.
"AMFB nu are contract cu casele de pariuri"
- Câți bani ia AMFB pentru a lista meciurile din Liga a 4-a la pariuri?
- Din păcate nu există niciun contract și legea e total nefavorabilă AMFB în această situație. Organizatorul de pariuri sportive trebuie să achite o sumă doar federațiilor sportive naționale. Asta înseamnă că indiferent dacă meciul e de Liga 1 sau de Liga a 4-a tot Federația încasează banii. Nu știu să vă spun dacă pentru Liga a 4-a s-a plătit ceva din partea vreunui organizator de pariuri, dar dacă s-a plătit s-a plătit la FRF. Corect ar fi fost să existe un contract și cu AMFB, dar cred că atunci când s-a reformat și s-a făcut legea nouă a pariurilor sportive nu cred că s-a gândit nimeni vreodată că un meci organizat la nivel județean va fi listat.