Articol de Alexandru Barbu - Publicat luni, 12 august 2019 12:42
AS Metalul Bocșa s-a înființat în anul 1928, însă aproape 100 de ani de istorie vor fi îngropați cel mai probabil fiindcă formația a rămas, de la 1 august, fără stadion.
Bocșa este al doilea brand sportiv din Caraș-Severin, după CSM. De-a lungul timpului, această formație a fost casa unor fotbaliști legendari, precum Dorinel Munteanu (51 de ani) sau Nicolae Tilihoi, decedat în urmă cu un an.
Alb-albaștrii au fost în ultimele decenii o prezență constantă în ligile inferioare din România, însă acest lucru pare foarte aproape de sfârșit. Stadionul „Metalul” aparține Uzinei din Bocșa, care a fost privatizată începând cu anul 2004. Până acum nu au fost probleme, dar unul dintre proprietari, o doamnă din București, nu mai este de acord cu desfășurarea activității sportive în interiorul acestei baze.
Astfel, clubul din Caraș Severin nu mai are, începând din 1 august, stadion disponibil pe care să poată disputa meciurile din Liga a 4-a.
„NU MAI VREA DOAMNA DE LA BUCUREȘTI”
Claudiu Mureșan, jurnalist local, a comentat situația în exclusivitate pentru Gazeta Sporturilor.
„Terenul de fotbal aparține uzinei din zonă, iar doamna de la București nu mai vrea ca echipa să continue acolo. Nu va fi înscrisă în noul sezon de Liga 4. Nu se știe încă ce se va întâmpla cu respectivul teren”, a afirmat acesta.
Am reușit să-l contactăm și pe președintele clubului care a fost în trecut jucător al Metalului. Evident dezamăgit, Daniel Laioș a confirmat informația.
„Într-adevăr, așa este. Uzina a fost privatizata in 2004, conținea și terenul. Acum nu mai avem stadion.
Sunt discuții între afaceristă și primărie, din ce știu eu. S-ar putea să se întoarcă lucrurile, noi sperăm. Primăria mai are o bază (n.r. «Izvorul Bocșa»), însă este în paragină. Nu putem s-o folosim.
Îmi pare extrem de rău, vă dați seama. Sunt de 41 de ani la această echipă, însă trebuie să respectăm dreptul la proprietate. Doamna ne-a cerut să părăsim stadionul începând cu 1 august. Ne-am luat bagajele și asta a fost. Vor avea și copiii de suferit, juniorii pe care îi aveam aici. Nu avem ce să facem”.
„Pe parcurs, cu ajutorul fondurilor europene, primăria ar putea sa construiască altceva sau sa reamenajeze cealaltă bază. Până atunci, un an de zile vom sta pe bară”, a mai spus Laioș pentru GSP.ro.
Reprezentanții Primăriei Orașului Bocșa au fost contactați, dar s-au limitat prin a pasa responsabilitatea de la o persoană la cealaltă și a spune doar: „Este o proprietate privată. Mai multe nu știm”.
„VIN DE LA SCUTURATUL PRUNELOR. E PĂCAT ȘI DUREROS”
Villi Hanco, în vârstă de 80 de ani, legendă locală, se declară resemnat și neputincios cu privire la situația iscată.
„Tocmai ce am scuturat prunele. E mare păcat. Nu pot să spun cine-i vinovatul principal. Primaria ne-a ajutat în tot acest timp.
E păcat și dureros. N-a avut nimeni în județ fotbaliștii pe care i-am dat noi la națională. A fost ceva nemaipomenit, extraordinar”, a spus Vili Hanco pentru Gazetă.
„NE MERITĂM SOARTA ÎN ROMÂNIA”
Emil Vadasz, fostul portar al echipei, a sintetizat perfect dificultățile prin care clubul trece în acest moment.
Grăbit de tumultul cotidian, Vadasz este dezgustat de atitudinea primăriei.
„Ne merităm soarta în România! E foarte greu de explicat... Nimeni nu mai vrea să se ocupe de sport în țara asta. După 90 de ani, tăunii aștia de la noi (n.r. persoanele din primărie), în loc să se înțeleagă cu doamna, nu s-au dus nici măcar să discute. Mai mult, au ridicat impozitele cu 500%, știți cum e, pentru că nu au fost mulțumiți, chipurile, de condițiile în care au găsit terenurile. Din răzbunare s-a întâmplat tot ceea ce s-a întâmplat ulterior!
Băieții au jucat atâta timp pentru o masă oferită. Avem alocat 80.000 € pentru sport și cultură. Noi primeam doar o mică parte din această sumă. Restul... Dumnezeu știe!
Păcat de tot ce s-a construit aici odată, de fotbaliștii pe care i-am avut. Dorinel Munteanu, de pildă, eu l-am crescut. Mă ruga să stau cu el să tragă la poartă. Nu știu cum, dar toți uită de unde au plecat”, a spus Vadasz.
DORINEL, SIMBOL
Clubul a fost fondat în 1928, la insistențele lui Ștefan Volovăț și Tamas Csenke, iar primul meci din istoria Metalului Bocșa a fost împotriva celor de la Doman, pe care i-au învins cu scorul de 2-1.
Cel mai cunoscut fotbalist care a evoluat pentru Metalul Bocșa este Dorinel Munteanu. Acesta a jucat la Metalul între 1986-1987, după ce a crescut și la juniorii grupării bănățene.
Ulterior, Dorinel a trecut pe la echipe importante din România, dar și din străinătate: Dinamo, Cercle Bruges, Köln, Wolfsburg, Steaua, CFR Cluj, FC Argeș, FC Vaslui sau „U” Cluj.
Deține recordul de selecții pentru naționala României: 134.
8este locul pe care a terminat ultimul sezon de Liga 4 Metalul Bocșa
Presa internațională vuiește după ce România - Kosovo a fost abandonat: „Haos!”