Articol de Răzvan Luţac - Publicat vineri, 20 decembrie 2019 10:20
Gazeta a fost invitată la un trial de un club islandez care și-a făcut reclame la metroul din București cu anunțul „câștigă 2.000 euro sau minereuri muncind și jucând”.
„Câștigați 2.000 de euro sau minereuri pe lună muncind și jucând în Islanda!”. Ba chiar la o echipă de liga a 4-a, la prima căutare pe Google. Anunțul celor de la Stridsmenn FC Reykjavik a împânzit metroul bucureștean. Și nu numai: pliante au fost împărțite și în Regatul Unit, Bulgaria, România, Polonia, Croația, Belgia și Franța.
Un salariu de 2.000 de euro e unul bun pentru mulți fotbaliști din prezenta ligă secundă. Și-atunci cum îi dă o echipă din al patrulea eșalon islandez?
Am aflat trimițând CV-ul reporterului Alin Grigore care joacă în Liga a 4-a. Și-a fost chemat la trial!
Istoric la Aversa și Victoria
„Bună ziua!
Mă numesc Alin Grigore, sunt un tânăr fotbalist (27 de ani) din București, România. Am văzut anunțul dumneavoastră în metroul bucureștean. Aș vrea să știu cum pot ajunge la un trial pentru echipa dumneavoastră.
Postul meu de bază e fundaș central, însă pot evolua la fel de bine ca mijlocaș defensiv. Uneori pot fi folosit și ca fundaș dreapta.
Echipele la care am jucat: Voinicelu (2000-2004), Milisport (2004-2006), Faur (2006-2010) - la juniori, Aversa (2010-2015) și Victoria București (2015-prezent), ambele în Liga a 4-a București.
Vă mulțumesc!" a fost mesajul.
„Veniți în oricare dintre cele 3 date ale trialului”, a sunat răspunsul islandezilor.
Trial în timpul barajului
Astfel, până începe sezonul în înghețatul Nord, Alin Grigore va avea la dispoziție trei date în care să participe la selecții:
- Din 13 în 17 ianuarie 2020;
- Din 24 în 28 februarie 2020;
- Din 23 în 27 martie 2020.
Practic, ultima perioadă de trial se va suprapune și cu meciul de baraj dintre Islanda și România, în care gazdele pornesc drept mari favorite.
Iar preselecția se va da pe stadionul indoor Kórinn din Kopavogur, 2.000 locuri.
13 jucătoridin 13 țări diferite are Stridsmenn FC din Reykjavik: Thailanda, Coreea de Sud, Serbia, Portugalia, Croația, Franța, Anglia, Polonia, Nigeria, Maroc, Argentina, Brazilia, Islanda
Paznici, îngrijitori, pescari
Totuși, islandezii răspund, într-un FAQ, și taie avântul oricărui doritor de fotbal și doar de fotbal. "Veniți aici, noi vă găsim de lucru, dar fotbaliștii noștri sunt plătiți doar de angajatori", spun islandezii.
Dacă pentru fotbal „limbajul e universal”, fotbaliștii „ar trebui să se aștepte să lucreze în domenii unde limba islandeză nu este necesară”. Cel mai adesea, aceștia pot lucra în depozite, în domeniul curățeniei, ca paznici, în restaurante, hoteluri ori bucătării, șoferi de autobuz, brutării ori îngrijire persoane vulnerabile.
Totuși, n-au răspuns la o singură întrebare: cum ar putea fi plătit un fotbalist în minereu?
Au fost subiect de film
În 2005, actualul proiect, purtând pe-atunci o altă titulatură, a apărut într-un film documentar denumit Africa United. E vorba de un marocan supranumit Zico, venit în Islanda să lucreze și ajuns falit după 10 ani.
Acesta a adunat jucători de pe tot Globul pentru a duce formația în liga a 3-a islandeză. Din acea peliculă, antrenorul nigerian Saint Paul Edeh a rămas și acum tehnicianul formației Stridsmenn.
Aici au cântat Bieber și Timberlake
Arena acoperită Kórinn din Kopavogur, 2.000 locuri, a găzduit cel mai mare concert din istoria recentă a Islandei. E vorba de Justin Bieber în 2016: canadianul a cântat „Baby” în fața a 19.000 de oameni. "6% din populația insulei a fost la concert", observa presa din Islanda. El a bătut recordul lui Justin Timberlake din 2014, care adunase 17.000 de persoane live.