Articol de Răzvan Luţac - Publicat marti, 26 septembrie 2017 09:00
Managerul Rapidului, Ovidiu Burcă, a venit în redacția Gazetei pentru a explica proiectul și recunoaște implicarea avocatului Andrei Nicolescu, "care nu stă în umbră, mă ajută în chestiunile juridice, e prietenul meu și respiră fotbal".
După ce Gazeta Sporturilor a refăcut, printr-o schemă, implicațiile politice și alăturarea unor personaje din SRI în jurul noului proiect Rapid, Ovidiu Burcă a decis să vorbească, în redacție, despre întreg planul Academiei. "Sunt dezamăgit puțin de cum vede presa noul proiect. Și, sincer, l-am văzut mâhnit, în ultimele zile, și pe domnul primar Tudorache. OK, dacă facem ceva rău, scrieți. Însă vreau să ne lăsați, mai întâi, să ne facem treaba. Pare că eu, Nico și Pancu suntem marionete", a început Burcă.
- Domnule Burcă, de ce vi se pare că ați fi văzuți drept "marionete"?
- Păi, am tot citit că Rapidul e controlat de PSD, de SRI. Că e cineva în umbra noastră. De parcă serviciile ar fi ceva ocult. Uitați, domnul Mălureanu, implicat în proiect prin asociația Redivivus, a recunoscut mereu, pe față, apartenența sa. Și este un rapidist vechi, care vorbește atât de frumos despre club! A făcut-o și la conferința de presă în care am prezentat proiectul. E un om integru.
- Am făcut câteva legături evidente între foste și actuale personaje din club, care aveau aceeași apartenență politică ori chiar și altfel de legături.
- OK, ascultați, atunci, și versiunea mea. Am fost mereu curat. Am știut cine sunt, cu adevărat, ca sportiv. Pe la 25-26 de ani mi-am dat seama unde sunt cu cariera de fotbalist și m-am gândit la viitor. Iar viitorul l-am gândit chiar în jurul unui astfel de proiect. Am început greu, la Oțelul. Unde, deși nu aveam condiții, ne-am demonstrat cinstea în ultima etapă a sezonului 2014-15, când am bătut ASA-ul la ea acasă și le-am luat titlul, deși noi nu aveam obiectiv și ei luau campionatul dacă învingeau.
"Fiul lui Moraru făcuse bisericuțe în vestiar"
- Apropo de schemă, ați lucrat la Rapid și pe vremea lui Valerii Moraru. Cum ați ajuns în club atunci?
- Prin Ioan Andone. I-am intermediat sosirea la Apollon, iar Andone mi-a spus că e prieten cu familia Moraru și m-a introdus.
- Ce știați despre Moraru și soția sa?
- Mi se ziseseră multe lucruri urâte despre ei.
- De ce v-ați implicat, totuși?
- Am zis că e o provocare. Era elanul tinereții. Poate că m-am aventurat, dar sigur n-a fost o greșeală, fiindcă am învățat multe. Am și promovat, chiar dacă eu am plecat înainte.
- Știm că ați avut probleme cu Moraru.
- Da, au fost. De asta n-am mai stat. La început discutau cu mine, apoi țineau legătura doar cu administratorul judiciar. La un moment dat mi-au trimis un jucător străin în birou. Să negociez cu el, deși habar nu aveam cine e!
- Deci transferurile le făcea, într-adevăr, fiul lui Moraru!
- Da, se implica și el. OK, a adus și băieți cu nume, cum a fost Robuste. Dar se luau și decizii neinspirate. De exemplu, erau plătiți doar străinii. Eu le sugeram să primească toți 30% din bani, dacă nu sunt resurse, sau deloc. Nu diferențiat. Așa a apărut tensiunea. Fiul lui Moraru crease bisericuțe în vestiar. Mă erodase foarte tare atmosfera de acolo și m-am retras.
"A fost aproape de FC Nantes"
- A urmat un an sabatic între Rapid și Academia Rapid.
- Nu a fost chiar așa. Eu am început să creionez un proiect centrat în jurul unei academii. Pentru că mereu făcusem management de criză. Și la Oțelul, și la Rapid. Voiam ceva proaspăt, de la zero. Așa că, prin toamna lui 2016, am contactat un fond de investiții din Dubai. Ei mi-au zis că ar vrea să pornească un proiect sprijinit de autorități locale. Am făcut solicitări la MTS, am căutat. Am discutat chiar și acasă, la Slatina, unde era o super-bază, însă oamenii nu au vrut să se implice. Există o reținere generală, lumea chiar nu vrea să investească în fotbal!
- Cum ați ajuns la Primăria Sectorului 1?
- Imediat după ce am văzut proiectul de lege cu finanțarea de către primării, m-am dus, împreună cu un grup de apropiați, să discutăm cu domnul Dan Tudorache.
- Prin domnul Andrei Nicolescu, probabil, avocatul familiei Ghiță. Știm că ei sunt prieteni.
- Da, era și el în grup. Haideți să vă spun, Andrei Nicolescu e prietenul meu de 15 ani. Nu este nicidecum omul din umbra mea, ci o persoană foarte apropiată, care mă ajută foarte mult pe partea juridică. M-a ajutat și în problemele cu familia Moraru.
- De când vă știți cu el?
- De 15 ani, de când era junior la Petrolul. Să știți că omul respiră fotbal, putea să ajungă și la FC Nantes, l-au vrut cei de acolo după ce a dat probe. Îl știu și ca avocat de când a venit doar cu o geantă la București. Acum ați văzut ce portofoliu are, l-ați și publicat în ziar. Mă mândresc cu prietenia lui. Iar la Tricolor jucam de plăcere împreună.
"Să promovăm în ani consecutivi"
- Cât timp v-a luat să-l convingeți pe domnul Tudorache?
- Să știți că destul de mult! Au fost câteva discuții. I-a plăcut mult când i-am zis de academie. A zis că vrea excelență și, o altă rugăminte, să promovăm în ani consecutivi. Astea au fost condițiile sale. În rest, totul a fost pe repede înainte. Știți și voi, a purtat discuții cu toate entitățile, a fost și o singură discuție de a prelua clubul Mișcarea Feroviară. N-am vrut să transformăm Tricolorul în Rapid, dar Mișcarea era Clubul Aristocratic, cu care ne-am înțeles până la urmă. Acum avem CIS-ul de la Asociația Redivivus, creată de acest club.
- Primăria e mulțumită de start?
- L-am simțit puțin dezamăgit pe domnul Tudorache. Nu se aștepta la atâta aversiune! Nu sunt politician, nu îmi plac politicienii, însă omul chiar e supărat de la negativism. Nu am dat nici măcar un ban din bugetul public și deja e o atitudine contra. Să știți că e un act de curaj pe care și-l asumă dânsul.
- Chiar, de când Primăria va susține și financiar Rapidul?
- Din 2018 vom avea și susținerea lor. Subliniați, legală și transparentă.
- Cât ați strâns din sponsorizări?
- O treime din buget.
- Adică?
- Nu vreau să dau cifre, sincer, după aceea iar vor fi valuri gratuite de genul "ia uite câți bani are Rapidul!".
"N-am venit să facem vreun ciubuc"
- Sponsorul principal, dintre privați, este Gruia Stoica.
- Vreau să ne referim la sponsor ca GFR. Grupul Feroviar Român, care ne-a cerut predictibilitate. Și le-am prezentat planul. În 2-3 ani vrem să avem stadionul nostru, avem și planurile de ticketing pentru primul an de Liga 1. Care, teoretic, va fi 2020, dacă promovăm în ani consecutivi. După alți doi ani vrem să ne autosusținem, să nu mai avem nevoie de banii din bugetul local.
- Adică...
- Atenție. Vreau să repet asta. Nu am venit aici să facem vreun ciubuc. Proiectul a venit dinspre fotbal spre autorități. Restul sunt scenarii fantasmagorice.
- Am înțeles că preluați și Pro Rapidul.
- Da, vrem să facem un hub acolo, cu mai multe tipuri de sporturi, cu bazin de înot. Așteptăm, trebuie să fie două hotărâri de Guvern, probabil de la anul să înceapă treaba și acolo. Copos deține birourile și sala, restul, terenurile, sunt la diferite entități ale statului.
- Chiar, care e atitudinea domnului Copos față de Rapid? Știu că dânsul era un apropiat al lui Horia Manoliu de la AFC Rapid.
- George Copos ne-a spus că ne susține 100%. Și ne va ajuta și la Pro Rapid. Chiar nu știu ce legături are cu domnul Manoliu.
"Ce s-a întâmplat la FC Rapid SA nu e treaba noastră"
- Pro Rapidul va fi centrul academiei, nu?
- Exact. Va fi ceva gradual, vrem să avem, într-o primă fază, 250 de copii. Apoi, să avem grupe valorice la fiecare categorie de vârstă. Prima să facă performanță, restul să fie pentru copii care vor să facă mișcare. Bineînțeles, copiii pot trece de la una la alta, în funcție de antrenori.
- La ce antrenori v-ați gândit?
- În principal, să fie foști rapidiști.
- Am vorbit, înainte de meciul cu Muntenegru, cu Bozovici.
- Da, el a fost una dintre persoanele la care ne-am gândit. Mai sunt și alții.
- Deocamdată, ultima problemă ar fi licitația.
- Da. Din ce am aflat, nu s-au înțeles la evaluare. Am citit că tot Azuga Waters ar fi ridicat problema.
- Știți ce nu înțelegem noi? Cum se poate ca ei să accepte 5.000 euro pe lună, adică 60.000 euro pe an, ca să cedeze dreptul de folosință al brandului, dar nu vor 400.000 euro pentru tot.
- Asta nu mai este problema noastră, ci a lor, a creditorilor de la FC Rapid. Pe noi ne interesează proiectul nostru.
"Vom aduce copii la academie încă de la 5 ani, când îi vom îndrepta spre trei sporturi, pentru a-i integra. Fotbal, înot, atletism"
"Nu am văzut proiectul fără Nico și Pancone. Ei au catalizat totul într-un mod fabulos, lumea a venit după ei. Ei nu o să dezamăgească niciodată"
"Anul acesta va fi cel mai greu, pentru că am pornit târziu. Ne ajută, însă, sistemul de promovare. Eu cred că și în retur vom fi mult mai puternici"
Ovidiu Burcă, manager Academia Rapid
156de meciuri are Burcă în Liga 1, dintre care 24 la Rapid, echipă de la care s-a retras
360.000 €
este bugetul inițial al Rapidului, conform surselor Gazetei