Articol de Justin Gafiuc, Raed Krishan (foto) - Publicat luni, 12 iunie 2017 00:02
Daum răspunde obraznic și jenant atunci când e întrebat dacă ia în calcul o demisie. Gazeta prezintă câteva dintre argumentele care i-ar oferi selecționerului motivația de a renunța la pregătirea echipei României.
Finalul meciului de la Varșovia a adus o nouă replică arogantă din partea selecționerului. Întrebat dacă părăsește banca echipei naționale după jocul umilitor din Polonia, Daum a șocat cu replica: "Da, plec la Cluj!".
Ce motive ar avea însă neamțul să se despartă de FRF după ce abia am trecut de jumătatea campaniei către Rusia 2018?
1. A bulversat complet echipa
În mai puțin de un an petrecut pe banca "tricolorilor", Daum a întors pe dos naționala, dinamitându-i din interior și propriile atuuri. A băgat pe teren o echipă alandala chiar de la prima partidă, cu Muntenegru, 1-1, iar apoi nu a reușit să-i imprime un stil, o coeziune, o idee tactică.
A schimbat sistemul de joc în plină campanie, trecând la formula cu trei stoperi, dând peste cap o reprezentativă familiarizată cu versiunea clasică: doi fundași centrali, linie de patru apărători.
2. Dezastru ofensiv
Numai un miracol a făcut ca la Varșovia "tricolorii" să nu bifeze a cincea partidă consecutivă fără gol marcat. Cu patru meciuri la rând "pe zero", România egalase deja un record istoric negativ, care data din anii '47-'48.
Atunci, naționala bifase o serie neagră cu Ungaria (2), Polonia și Albania, acum a luat la rând cvartetul Kazahstan – Polonia – Rusia – Danemarca. Golul lui Stancu, venit dintr-o deviere, l-a ajutat pe Daum să nu depășească și această barieră all-time.
3. Calificare ratată
Cu șase puncte după primele șase partide ale grupei, România este out de la Mondialul din Rusia. Șanse matematice mai există, dar ele țin numai de un calcul nebun al hârtiei, fără susținere în realitate.
"Tricolorii" nu sunt, desigur, la primele preliminarii eșuate, dar modalitatea rușinoasă în care am dus până acum campania pentru CM a arătat o echipă a României supusă, capabilă să obțină o singură victorie, în Armenia, un 5-0 realizat în condițiile unui om în plus încă din primele minute ale întâlnirii.
Sigur, intră în calcul și neșansa, respectiv penalty-ul irosit de Stanciu cu Muntenegru și ratarea fabuloasă a lui Enache în Kazahstan, care ne-ar fi adus patru puncte în plus în clasament. Din păcate, ocaziile mari nu se punctează în ierarhie.
4. Bâlbe la alcătuirea lotului
Convocarea neașteptată a lui Gardoș pentru dubla cu Polonia și Chile, după ce fundașul lui Southampton e scos din circuit de peste un an de la echipa mare a englezilor, a fost doar ultima propunere inedită a lui Daum.
În prima parte a mandatului, a insistat cu Enache, care era în cădere liberă și la Steaua, l-a reactivat pe Latovlevici, care a făcut un meci comic în amicalul cu Rusia.
Pe Rotariu l-a chemat la lot când ajunsese rezervă la Dinamo, dar îl ignoră când a prins avânt la Bruges, oferindu-i constant un loc pe bancă. Pe Keșeru nici nu l-a chemat la returul cu Polonia, iar pentru partida cu leșii de la București l-a adus numai pentru că s-a accidentat Alibec.
5. Experimente cu reprofilări ciudate
Pe Săpunaru și pe Bicfalvi i-a trimis pe posturi incerte în meciul de debut cu Muntenegru. Primul a evoluat în fața apărării, celălalt a fost pus să joace în linia mediană, cu sarcina de a pendula în special înspre dreapta și cu iluzoria variantă de a prinde o finalizare cu capul.
Eșec total! În turul cu Polonia, Stancu a fost trimis mijlocaș dreapta în partea secundă a meciului, poziție nefamiliară, în care s-a afundat.
6. Una zice, alta fumează
Sunt deja legendare declarațiile lui Daum în care promitea marea cu sarea, începând cu celebra afirmație că "vom ataca și atunci când nu vom avea mingea".
S-a lăudat că are în buzunar cheia pentru rezolvarea fazelor fixe, o meteahnă veche a echipei naționale. Necazul a continuat însă la reprezentativă, confirmat inclusiv la Varșovia, unde golul doi al lui Lewandowski a venit în urma unui corner.
7. Schimbări de noaptea minții
Dacă la Varșovia nu s-a făcut de bășcălie în privința mutărilor efectuate în repriza secundă, meciurile anterioare l-au arătat ca pe un maestru al rateurilor în materie.
La debutul cu Muntenegru, a așteptat inexplicabil abia ultimele 20 de minute pentru a-i introduce pe Torje și Popa în locul lui Andone și Bicfalvi, în ciuda unui haos deplin pe gazon.
Popa a și deschis scorul imediat ce a intrat. Pe Keșeru l-a introdus abia în prelungiri, când atacantul lui Ludogoreț a și scos repede penalty-ul ratat de Stanciu.
A repetat exercițiul cu Claudiu și contra Poloniei, acasă, doar ultimele 8 minute, iar la Groznâi, în amicalul cu Rusia, i-a aruncat pe teren pe Țâru și Nedelcu doar pentru a le contabiliza debuturile, în minutul 90!
Pe cine vreți la naționala României?
Presa internațională vuiește după ce România - Kosovo a fost abandonat: „Haos!”