Articol de Cătălin Țepelin - Publicat sambata, 05 septembrie 2020 02:03 / Actualizat sambata, 05 septembrie 2020 15:20
7 scurte - rezumatul rapid al meciului România - Irlanda de Nord 1-1, făcut de Cătălin Țepelin, redactorul șef al Gazetei Sporturilor.
1. Posesie 72%, 16-3 la șuturi și 8-1 raportul ocaziilor. Rar am făcut cifre așa de clare, chiar și când jucam cu echipe mai slab cotate. Dar statistica nu adună puncte și nici calificări. Deocamdată, tot ce am reușit a fost să-l facem mare pe portarul nord-irlandez cu alură de star adolescentin din trupele anilor '90, gen Take That, East17 sau New Kids on The Block.
2. Poate e mai bine că n-am bătut. Sigur că 3 puncte ne-ar fi ajutat în grupă și poate ar fi coagulat încrederea vestiarului în Rădoi, dar un 3-0 sau 4-0, cum ar fi cerut-o ocaziile, mai degrabă i-ar fi relaxat atât pe selecționer, cât și pe jucători. Mai avem o lună până la barajul pentru Euro, e bine să rămânem în tensiune, nu să ne credem ce nu suntem, adică o națională care poate obține ceva fără implicare maximă și sacrificiu extrem.
3. Rădoi a avut logică și tupeu în formula de start, cu un 4-1-3-2 fresh, ascuțit, tehnic. Dar și-a amețit prematur creația, fisurând sistemul imediat ce s-a simțit în control. În minutul 55, la 1-0 și cu om în plus, a scos un ofensiv (Hagi) și a debutat un închizător (Al. Crețu). Deja topit de efort, Cicâldău n-a mai putut împinge jocul din centru și, paradoxal - pentru că ocaziile mai mari au apărut după acel moment, puterea noastră ofensivă a scăzut.
4. Al doilea moment de slăbiciune dinspre bancă: în locul lui Hanca, accidentat, n-a intrat Burcă sau Deac, ambii obișnuiți cu jocul în banda dreaptă. A intrat Nedelcearu, de meserie stoper. Și la prima fază a făcut-o lată, completând triunghiul ezitărilor, Toșca - Chiricheș - Tătărușanu. Nedelcearu a uitat că fusese trimis pe post de fundaș dreapta, așa că a strâns prea mult în centru, adică l-a luat în marcaj pe Chiricheș!, și i-a eliberat poziția nord-irlandezului care avea să facă 1-1. E drept că și Nistor îl admira de la distanță.
5. Plusuri evidente: implicarea controlată a lui Alibec, apetitul pentru șut al lui Stanciu, prezența tonică a lui Pușcaș. Minusuri: Ianis, neclar. Nistor, intrat rău în meci. Plus defensiva noastră, care strică orice EKG. Parcă nu poți ațipi liniștit nici 2 minute când te știi apărat de linia Hanca - Chiricheș - Toșca - Bancu. Ultimul, mai ales, nu se potrivește deloc în filmul cu el fundaș, oricât ar încerca. Bancu a fost aseară cel mai slab titular, conform indexului InStat.
6. "Un joc plin de fantezie", a supralicitat Mihai Mironică la microfonul ProTV imediat după pauză. Am fost mai mulți cei cărora ne luaseră ochii Alibec și Ianis cu câteva "călcâie" rătăcite pe la jumătatea terenului. Altfel, strict pe cifre, ne-au ieșit doar 2 driblinguri în plus față de britanici. Cam atât și cu măiestria noastră de "brazilieni ai Europei". La muncă!
7. O fi cineva în Primăria Capitalei căruia să-i crape obrazul de rușine când vede cum sar brazdele de gazon pe Național Arena? E campanie electorală, cutiile poștale gem de pliante cu promisiuni. Pentru stadionul ăsta n-o putea face nimic noul primar? Eventual să toarne asfalt peste iarbă, apoi să pună și vreo două rânduri de borduri, să fie toată lumea mulțumită. Primăria că a mai "investit" niște milioane, fotbaliștii că nu mai înoată în noroi.