Articol de Justin Gafiuc - Publicat marti, 26 septembrie 2017 09:09
Prin rețeaua celor 44 de referenți zonali de juniori, administrația Burleanu achită lunar aproape 1.000 de lei brut unor antrenori sau conducători care vor vota personal la alegeri sau au un cuvânt greu de spus la entitățile județene unde lucrează.
Administrația Burleanu gestionează de câteva luni o rețea națională de referenți zonali pe probleme de juniori, cu câte un reprezentant în fiecare județ și trei responsabili pe București, între care și proaspătul antrenor al prim-divizionarei din Chiajna, Ion Moldovan.
Sunt în total 44 de oameni, iar sistemul e coordonat de Ion Geolgău, managerul sectorului de scouting. Cei din teritoriu au misiunea de a monitoriza și recomanda jucători cu potențial din fiecare județ. Bunăoară, în prezent, toți sunt implicați în "Turneul Speranțelor", o acțiune menită să ducă la final la formarea lotului național U14.
"Unii încasează și 1.500 lei!"
Toți referenții sunt plătiți lunar de Federație cu 970 de lei brut, pe contracte tip PFA . "Unii primesc însă și câte 1.400-1.500 de lei", pretind surse GSP, în timp ce, sub umbrela confidențialității, Federația refuză să ofere detalii pe acest subiect.
Bizareria se ivește însă atunci când pe lista respectivă apar inclusiv oameni care au votat și vor continua să voteze în Adunarea Generală FRF! Adică Federația îi plătește practic pe o parte dintre cei care, la alegerile din primăvara anului viitor, vor decide prin opțiunea lor cine va fi șeful Federației pentru perioada 2018-2022!
Oamenii care vin personal la Adunările Generale
Sunt, așadar, în primul rând, minimum patru oameni care vor fi în sală la alegerile viitoare: Alin Staicu (director CSȘ Craiova), Marius Popa (director CSȘ Slatina), Ioan Radu (director LPS Suceava) și Caius Bâra (președinte Interstar Sibiu/juniori).
Ultimul va fi însă probabil un opozant al lui Burleanu, clubul sibian fiind cel care, la scrutinul trecut, a propus candidatura lui Marcel Pușcaș la șefia FRF. Ceilalți trei, în special referentul sucevean, județ recunoscut ca fief al actualului președinte, au în mediile fotbalistice faima unor susținători fervenți ai lui Burleanu.
Grupul cu influențe interne
De asemenea, există și un alt grup de referenți care au un cuvânt greu de spus în entitățile în care lucrează, cu influențe majore la cluburile lor. Iar cazul cel mai elocvent e al lui Cristi Lupu, oficialul pe Buzău, orașul controversatului Gabriel Bodescu, secretarul general adjunct FRF. Lupu e antrenor la futsal U19 Viitorul Buzău, club cu drept de vot la Federație. În plus, același personaj e omniprezent și pe alte segmente: antrenorul naționalei de minifotbal, profesor de sport la Liceul CFR, consilier personal al șefului AJF Buzău, Adrian Petre (vicepreședinte Consiliul Județean Buzău)!
Oameni cu poziții forte la cluburi apar și în alte județe:
- Constanța - Ionel Melenco (antrenor Axiopolis Cernavodă/L3)
- Iași - Marian Moldovan (șef centru juniori Poli)
- Dâmbovița - Marius Rotaru (antrenor Grup Școlar Nucet/juniori)
- Bacău - Dan Crețu (șef catedră LPS Bacău)
- Vaslui - Costel Solomon (antrenor Sporting Vaslui/juniori)
- Harghita - Zoltan Dușinski (antrenor Csikszereda/juniori)
- Bistrița - Sergiu Gabor (șef catedrăĂantrenor juniori LPS Bistrița)
- Sălaj - Dan Lucaciu (antrenor Viitorul Zalău/juniori)
- Călărași - Virgil Bogatu (șef centru juniori Dunărea)
- Cluj - Mircea Petruț (antrenor LPS Cluj)
- Brașov - Petre Lucian (antrenor juniori/ex-director CSȘ Brașovia)
- Teleorman - Ionuț Babadac (antrenor CSȘ Alexandria/arbitru L2).
"O să mă interesez dacă e incompatibilitate"
Marius Popa, șeful CSȘ Slatina, e referentul zonal pe Olt și pregătește și juniorii republicani ai clubului: "Eu am cam reprezentat pe CSȘ la Adunările Generale. Nu cred că e o problemă că primesc bani de la FRF pentru o muncă prestată și apoi să votez. Oricum, votul nu se poate verifica, e secret. Sigur, poate ar fi mai bine ca Federația să aibă propriii referenți dacă avea capacitatea să-i plătească pe toți din fonduri proprii. Chiar o să mă interesez dacă e la mijloc vreo incompatibilitate și poate nici nu mai vin eu la Adunarea Generală!".
Există și neutri
Pe lista referenților apar și nume dincolo de orice îndoială sau ale căror cluburi nu sunt afiliate la FRF. Bunăoară, Mihai Ianovschi conduce Argeșul, lucrează la Școala "Dani Coman", dar e un nume uriaș în domeniul juvenil. La fel e cazul lui Aurelian Drăgan la Galați, profesor la Universitatea "Dunărea de Jos" și un om cu merite importante pe zona jucătorilor tineri. Alții n-au nicio treabă cu alegerile: Toader Șteț (Neamț/antrenor la ACSM Ceahlăul - L4), Rusu Cristea (Brăila/profesor sport în com. Tufești), Gheorghe Chimiuc (Timiș/antrenor Orțișoara - L4) sau Ioan Petcu (Hunedoara/pensionar).
"Da, eu voi fi prezent la alegeri. Nu mi se pare o incompatibilitate între postura de referent remunerat de FRF și calitatea de votant. Ce, membrii Comitetului Executiv nu primesc bani de la Federație? Nu fac o muncă pentru Burleanu, ci pentru fotbalul românesc"
Alin Staicu, director CSȘ Craiova"Remunerația FRF nu mă împiedică să votez cu cine vreau. Mi se pare o situație normală. Opțiunea electorală nu poate fi influențată de 1.000 de lei pe lună dinspre Federație. Oricum, cineva acolo a intuit situația, contractele cu referenții se încheie în decembrie sau ianuarie, înainte de alegeri"
Ioan Radu, director LPS Suceava
Imagini ȘOCANTE cu Pep Guardiola însângerat după egalul cu Feyenoord! Ce s-a întâmplat