FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA

Ciprian Tătărușanu la națională, un deceniu în șapte pași » O colecție de amintiri amestecate în sânul unei reprezentative mofturoase, împrietenită cu eșecurile în lanț

Ciprian Tătărușanu la națională, un deceniu în șapte pași
Ciprian Tătărușanu la națională, un deceniu în șapte pași

Articol de - Publicat vineri, 20 noiembrie 2020 17:27 / Actualizat vineri, 20 noiembrie 2020 17:56

Tătărușanu nu l-a anunțat nici măcar pe selecționer înainte că se va retrage după meciul cu Irlanda de Nord. Portarul lui Milan pune brusc punct unei cariere de 10 ani în naționala României, cu care a prins un turneu final, Euro 2016, și o colecție de amintiri amestecate în sânul unei reprezentative mofturoase, împrietenită cu eșecurile în lanț

După remiza de la Belfast, o veste-șoc a cuprins vestiarul "naționalei": Tătărușanu a anunțat că se retrage, fără să fi dat niciun fel de semnale înainte că-și pregătește ieșirea din scenă. Nici măcar selecționerul n-a știut de intenția lui Ciprian, care i-a luat pe toți prin surprindere cu o decizie radicală, imediat după finalul traseului din Liga Națiunilor 2020.

În 10 ani petrecuți la echipa națională, Tătărușanu a navigat mai degrabă prin momente tulburi la nivelul reprezentativei, cu care a obținut o singură calificare: Euro 2016. Traseul lui cuprinde însă câteva borne importante, care, per total, cu 73 de prezențe pentru România, l-au ajutat să devină al patrulea portar în topul all-time al selecțiilor, după Stelea (91), Lobonț (86) și S. Lung (76).

1. Noiembrie 2010 - R. Lucescu i-a oferit debutul

Fix în urmă cu un deceniu, Tătărușanu bifa primele 45 de minute în tricoul naționalei mari. Se întâmpla la un amical cu Italia disputat în Austria, 1-1, când l-a schimbat după pauză pe Pantilimon. A fost învins de un autogol al lui Marica, pe o deviere nefericită. Lucescu jr. era selecționer și l-a băgat în circuit într-o perioadă în care apăra poarta Stelei în grupele Europa League, cu Liverpool, Napoli și Utrecht. În martie 2011, colecta și cea dintâi titularizare într-o partidă oficială, 3-1 cu Luxemburg.

2. Iunie 2011/Februarie 2012 - Nemilos cu Ronaldo, norocos cu Cavani

România a avut privilegiul unui amical de gală cu Brazilia, 0-1 la Sao Paolo, cu ocazia retragerii oficiale a lui Ronaldo. Tătărușanu l-a avut atunci în față nu doar pe "Fenomeno", ci și cvartetul Neymar – Robinho – Jadson – Fred. Ultimul a marcat golul sud-americanilor. "N-am venit până în Brazilia să-l las pe Ronaldo să marcheze", puncta Ciprian după ce parase două faze grele în fața sărbătoritului. Opt luni mai târziu, la București, înfrunta tripleta Cavani – Suarez – Forlan, într-un alt amical memorabil, România – Uruguay 1-1, cu oaspeții campioni en-titre ai Americii de Sud și loc 4 la CM 2010. Cavani i-a dat un gol lui "Tătă", care l-a blocat apoi în alte 2-3 faze grele.

3. Noiembrie 2013 - Accidentat pentru turul barajului CM 2014 cu Grecia

"Tricolorii" ajunseseră la ultimul hop spre CM 2014, barajul cu Grecia, dar Tătărușanu s-a accidentat exact înaintea turului de la Atena, unde Pițurcă a trebuit să-l reactiveze pe Lobonț. Am pierdut cu 3-1, la retur n-am reușit să recuperăm cu Ciprian între buturi, 1-1, și așa am ratat visul unui Mondial superb în Brazilia.

4. Martie 2014 - Imbatabil în fața lui Messi

Pe Arena Națională, România – Argentina, 0-0, a însemnat și un duel Messi – Tătărușanu. Starul Barcelonei n-a impresionat în amicalul de la București, unde portarul "tricolorilor" a izbutit două parade fantastice la acțiunile lui Higuain și Aguero. De altfel, remiza albă cu "pumele" va fi începutul unei serii de 9 meciuri consecutive în care Tătărușanu va primi doar un gol, 1-1 acasă cu Ungaria. În rest, a închis poarta cu Argentina, Albania, Grecia (2), Ungaria, Finlanda și Irlanda de Nord (2).

5. Septembrie 2014/Octombrie 2015 - One-man-show în campania europeană

Două meciuri remarcabile în preliminariile pentru CE 2016, la capătul cărora vom obține o calificare pe muchie de cuțit: 1-0 în Grecia, 1-1 acasă cu Finlanda. La Atena a zburat fantastic între bare și după ce "tricolorii" au rămas în zece oameni ca urmare a eliminării lui Marica (53), protejând un avantaj minim care se va dovedi la final cheia de acces spre Euro. Iar cu nordicii, la București, a blocat miraculos acțiuni ale oaspeților, care au condus cu 1-0 și s-au văzut egalați abia în minutul 90, gol Hoban. Fără acest egal, ne îndreptam lansat spre ratarea calificării la potou!

6. Iunie 2016 - Gafă memorabilă la golul lui Giroud

Trei meciuri la Euro 2016, cu Franța în deschiderea turneului: la 0-0, Tătărușanu iese moale pe o centrare, iar Giroud deschide scorul cu capul, după un duel tras parcă la indigo cu celebrul Prunea vs K. Andersson la CM 1994. Pierdem cu 2-1, iar apoi mai obținem doar un punct (1-1 Elveția, 0-1 Albania), încheind lamentabil un Euro de coșmar.

7. Iunie 2019 - Spiderman la Oslo

Un 2-2 cu Norvegia la Oslo s-a transformat într-o reprezentație de manual a lui Tătărușanu. A avut patru intervenții absolut superbe, inclusiv în situații de unu contra unu, împingându-și colegii către o egalare care părea imposibilă la 2-0 pentru gazde. Keșeru a izbutit o dublă în final, am plecat cu un punct din nordul continentului, eram încă în viață pentru Euro 2020, dar traseul ulterior a echivalat cu prăbușirea sub bagheta lui Cosmin Contra. 

5e numărul celor mai multe goluri încasate de Tătărușanu într-un meci la națională, 0-5 cu Spania în finalul campaniei ratate pentru Euro 2020: a mai încasat 4 goluri cu Olanda, Ucraina (amical) și Norvegia

Ionuț Radu favorit la succesiune

Retragerea lui Tătărușanu deschide ușile spre un nou portar long-time al naționalei. Iar în prezent, chiar dacă e momentan rezervă la Inter și încă n-a debutat la prima reprezentativă, Ionuț Radu (23 ani) se anunță favorit pentru a-i succeda lui Tătărușanu. Rădoi nu l-a chemat la ultimele acțiuni după o convenție cu jucătorul, pe care l-a lăsat să se pregătească la Milano în condițiile în care avea șanse minime să joace la lot. Alte variante: Lazar (29 ani/1 selecție), Bălgrădean (32/2), Niță (2/0), V. Cojocaru (25/0), A. Vlad (21/0). Pantilimon nu e pe lista lui Rădoi, cu care a intrat în conflict la o convocare.

Tamaș rămâne liderul activ al selecțiilor

Dintre jucătorii aflați încă în circuit, Tătărușanu conducea de departe lista selecțiilor la echipa națională, cu 73 de meciuri. Acum, lider rămâne Tamaș (67 partide), dar șansele ca el să mai prindă vreo selecție din L2 la U Cluj sunt nule. Urmează Chiricheș (59), Torje (56), Chipciu (46), Maxim (44) și Stanciu (42).

"Astăzi am aflat de decizia lui Tătărușanu. Sper să se mai gândească, pentru că îmi pare rău, e un băiat care a fost pentru noi un pilon de rezistență și când nu juca la echipa de club. Asta spune multe lucruri"
Mihai Stoichiță, director tehnic FRF

Ciprian Tătărușanu la națională, un deceniu în șapte pași » O colecție de amintiri amestecate în sânul unei reprezentative mofturoase, împrietenită cu eșecurile în lanț

Comentariu de Dan Udrea » „Tătă” să nu mai pozeze fals! De ce a mirat și a dezgustat modalitatea prin care Ciprian a pus capăt carierei la națională

EDITORIAL Cristian Geambașu » Leonardo, De Medici și Tătă. O întâlnire care contrazice flagrant teoria despre nebunia portarilor

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Ce notă a primit Drăgușin pentru prestația din Manchester City - Tottenham: „A fost ca un zid în fața lui Haaland”
Stranieri
Ce notă a primit Drăgușin pentru prestația din Manchester City - Tottenham: „A fost ca un zid în fața lui Haaland”
Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?
Stiri extrasport
Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?
Cum arată la 50 de ani fosta soție a lui Gabi Balint » Mesaj emoționant primit de fostul manechin de ziua ei
Stiri extrasport
Cum arată la 50 de ani fosta soție a lui Gabi Balint » Mesaj emoționant primit de fostul manechin de ziua ei

Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee

Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!


Comentarii (4)
10221570673910670
Ovidiu Craciun  •  22 Noiembrie 2020, 01:40
Postat de prism13 pe 20 Noiembrie 2020, 22:18

"Gafa memorabila cu Giroud"... a fost fault clar wtf

Bineînțeles însă Gafa-iuc asta este un *** T cu ochi care se dă jurnalist.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

10221570673910670
Ovidiu Craciun  •  22 Noiembrie 2020, 01:39
Postat de prism13 pe 20 Noiembrie 2020, 22:18

"Gafa memorabila cu Giroud"... a fost fault clar wtf

Bineînțeles însă Gafa-iuc asta este un *** cu ochi care se dă jurnalist.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

10221570673910670
Ovidiu Craciun  •  22 Noiembrie 2020, 01:38

Papagalule Gafa-iuc ești tu mah. Nume predestinat! In cazul golului lui Giroud a fost fault la portar. Daca nici până la ora asta nu ai aflat asta înseamnă că ești varza cu cârnați. Nu ești român ești un impostor care se dă român și susținător al echipei naționale.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează