Articol de Remus Răureanu, Raed Krishan (foto) - Publicat duminica, 20 iunie 2021 16:27 / Actualizat duminica, 20 iunie 2021 16:50
La 34 de ani și jumătate, Claudiu Keșeru rămâne cel mai important om de atac al lui Ludogoreț. De ce el și ceilalți jucători români nu reușesc să alcătuiască o națională bună: „Lui Mirel îi trebuie doar timp”.
Claudiu Keșeru a marcat sâmbătă împotriva CFR-ului într-un amical și a arătat, chiar și într-un joc de pregătire, că Ludogoreț depinde în multe momente de execuțiile sale decisive.
A dat 113 goluri în 169 de partide din campionatul bulgar, a înscris pentru verzii din Razgrad și în cupele europene. Frecvența cu care dă goluri la club nu ajută naționala să se califice la turnee finale.
Atacantul-veteran e convins că metoda lui Rădoi, aparent riscant-falimentară, poate produce rezultate foarte bine, cu condiția ca Mirel să beneficieze de un timp pentru a organiza mai bine și apărarea, una exagerat de fragilă în jocurile recente.
El vrea să mai joace și e convins că mai e capabil să marcheze, în Bulgaria sau în altă parte.
VIDEO. Claudiu Keșeru, interviu după amicalul dintre Ludogoreț și CFR Cluj
- Claudiu, cum te simți să marchezi împotriva românilor, chiar și într-un amical? E vreo senzație specială?
- E mai bine să nu ne întâlnim și în competițiile oficiale, prefer să înscriu împotriva unor formații din alte țări. Așa, ca întâlnire, a fost plăcută, m-am bucurat să revăd colegi din națională, prieteni și persoane pe care le apreciez. Ne-am întâlnit într-un meci amical care a avut o intensitate destul de ridicată.
- Ludogoreț ce vrea? Calificarea în grupele Champions League constituie un obiectiv realizabil?
- Una e ce vrem, alta e ce putem. Deocamdată vrem în Liga Campionilor, o să vedem dacă și putem să ajungem acolo. Deocamdată am aflat adversarul din primul tur preliminar, Șahtior Soligorsk, știm și posibilul adversar din turul al doilea.
Au mai rămas trei săptămâni până la momentul adevărului, preliminariile. Calificarea în grupe depinde și de noroc, de starea medicală a fiecărui jucător, de capacitatea tuturor de a ne ridica la nivelul cel mai înalt într-un joc eliminatoriu.
Preliminariile țin de mai mulți factori, pe care deocamdată nu îi putem controla.
- Ți se pare că ar putea CFR să ajungă în grupele europene în al treilea an la rand?
- Da, cu siguranță. În meciul cu noi, CFR nu l-a avut pe Andrei Burcă, ceea ce a contat. Clujul e an de an în Europa, e o echipă obișnuită cu presiunea, iar Șumi e un antrenor care a reușit să ridice fiecare echipă pe care a condus-o, deci o văd bine pe CFR în sezonul care urmează.
Keșeru: „Moți nu se comportă ca șeful meu”
- E ciudat să-l ai pe Moți șef, director sportiv, după ce ați fost colegi în echipă?
- Încă nu ne-am întâlnit în postura de șef-jucător, adică să fie nevoie să îmi spună ceva din calitatea de șef al meu. Dar eu nu-l văd...
Sper să nu fie cazul, să nu fie nici o problemă pe viitor, fiindcă am fost colegi atâția ani și la un moment dat ar putea apărea anumite probleme. Sper să nu se întâmple.
- Tu ești golgeter în Bulgaria și mai sunt români care joacă bine la cluburi. De ce naționala nu e așa cum am vrea-o noi? Sunteți buni doar separat?
- Fiecare joacă la club într-o anumită tactică, într-un anumit fel. La națională nu e mult timp la dispoziție, de aceea e greu să închegăm echipa.
Mirel are o idee foarte interesantă, să mergem atacăm, doar că în apărare e mult de lucrat și avem problema lipsei timpului. Mie îmi place ceea ce ne cere Mirel.
Echipa națională rămâne ceva foarte important pentru mine, a fost așa chiar și atunci când mi se cereau lucruri care nu erau foarte plăcute. Indiferent de situație, voi merge la națională cu plăcere câtă vreme voi fi fotbalist activ.
44 de meciuri și 13 goluria strâns Keșeru în naționala României. La Ludogoreț a marcat de 18 ori în 27 de partide din liga bulgară, în stagiunea trecută
- Poate România să joace și deschis, ofensiv, sau singura rețetă de succes e să se apere?
- Păi, am văzut că au fost trase concluziile deja, lumea din țară spune că doar așa putem să avem rezultate, apărându-ne.
Mirel a venit cu ceva nou, cu ceva ce toți suporterii așteptau să vadă, cred: România să atace, să încerce să își domine adversarul. Când încercăm să facem chestia asta sare toată lumea că de ce nu ne apărăm. Vă dați seama că...
Claudiu Keșeru: „E posibil să mă transfer”
- Nu ne convine nimic?
- Exact, despre asta e vorba.
- O să închei și tu cariera la Ludogoreț, la fel ca Moți, sau mai e posibil să te întorci în Liga 1 la un moment dat?
- Mai am contract aici încă un an și mă simt foarte bine. Acum am revenit la antreamente după o pauză de șapte zile. Mă simt motivat în continuare. Știu că pentru a avea o condiție fizică optimă trebuie să am grijă mai mult decât aveam înainte.
Câtă vreme o să mă simt în formă bună, competitiv, o să joc în continuare. Unde? Nu știu, s-ar mai putea întâmpla lucruri chiar și în vara aceasta.
- Un transfer ar fi posibil, așadar.
- Da, dacă apare interesul unui club care să mă convingă. La Ludogoreț am parte de un context foarte bun, dar poate o să apară ceva și mai bun. E posibil și un transfer, de ce să nu fie? Mă simt tânăr și vreau să mai joc.
Rotariu încă nu poate
Ludogoreț l-a avut în tribună pe Dorin Rotariu la amicalul cu CFR. Ex-dinamovistul nu a făcut parte din lotul pe care bulgarii contau pentru amical, deci a fost exclus din start ca el să joace vreun pic.
Rotariu a bifat, din noiembrie 2020 și până în prezent, doar 15 minute într-un meci oficial, la Astana! A reziliat recent contractul cu kazahii, care nu îi mai plăteau salariul, și a semnat cu Ludogoreț.
Integrarea lui în noua echipă și recuperarea condiției fizice optime vor mai necesita un timp, de aceea nu a fost luat în calcule pentru partida cu Clujul.
La Astana a bifat 45 de meciuri și 8 goluri în trei sezoane. Roti are 25 de ani și nu a mai jucat pentru națională din iunie 2019, de la o victorie cu Malta, 4-0. A strâns până acum 10 selecții și un gol.
Citește și alte articole:
Juventus, ofertă concretă pentru revelația de la Euro 2020 » Radu Drăgușin, inclus în afacere