Articol de Raed Krishan (foto) - Publicat marti, 26 martie 2019 15:11
Naționalele lui Contra și Rădoi beneficiază de cel mai nou sistem de monitorizare pentru jucători. Horațiu Baciu, preparatorul fizic de la tineret, a explicat pentru cititorii GSP.ro cum funcționează sistemul pe care s-au plătit 100.000 de euro.
- Vlad Nedelea, reporterul Gazetei Sporturilor, și fotoreporterul Raed Krishan sunt în Spania de unde oferă cele mai noi informații din cantonamentul „tricolorilor”.
Zilele până la startul turneului final al Campionatului European de tineret se scurg rapid, iar Mirel Rădoi vrea să fie sigur că nu face nicio greșeală în alegerea celor mai buni jucători care să ne reprezinte în Italia.
Stagiul de pregătire din Spania a fost un bun prilej de a obține noi date, de a se convinge într-o măsură sau alta în privința unor fotbaliști. Merită sau nu?
„Depinde numai de ei, de evoluțiile pe care le vor avea în acest turneu de pregătire și de ceea ce vor mai face la națională”, spunea selecționerul înainte de plecarea în Spania.
Monitorizați de Catapult
Încă de la primul antrenament, susținut la baza de pregătire de la Buftea, jucătorii au fost întâmpinați cu sistemul Catapult, cel mai eficient de pe piață pentru monitorizarea optimă a performanțelor fizice. Mirel vrea să fie sigur că nu-i scapă din vedere niciun detaliu. Tocmai de asta a cerut ca fotbaliștii să fie monitorizați în permanență.
„Tricolorilor” li se dau niște veste, iar printr-un monitor se pot vedea în timp real datele colectate de la GPS-ul montat pe ei. Se cuantifică intensitatea salturilor, accelerărilor, schimbărilor de direcție, a tuturor eforturilor de intensitate. Practic, niciun pas sau exercițiu de la antrenament nu poate fi păcălit.
Datele sunt transmise în timp real pe GSP-urile ce poartă numele fiecărui tricolor // Foto: Raed Krishan
Real, Chelsea și Brazilia o folosesc
Printre echipele care folosesc această tehnologie se numără naționala Brazilei, Real Madrid, Chelsea, AZ Alkmaar, Newcastle, Hull City, dar și formații din NFL. În total, peste 2.100 de cluburi și 39 de sporturi.
Reprezentativa de seniori a României beneficiază și ea de același sistem, în timp ce cel vechi, Polar, a trecut în folosința loturilor de juniori.
Investiția a costat 100.000 €
FRF nu s-a uitat la bani când antrenorii au cerut înnoirea oricărei tehnologii pentru o mai bună monitorizare a jucătorilor. Răzvan Burleanu a recunoscut că s-au plătit 100.000 de euro pentru achiziționarea acestui sistem de monitorizare prin GPS:
„E un produs de top. E cel mai scump, dar şi cel mai eficient. Oferta ne permite accesul la date inclusiv în timpul partidelor. Iar începând cu primul cantonament al reprezentativei de tineret şi primul meci al selecţionatei de seniori, acest sistem GPS va putea fi utilizat de cele două staff-uri tehnice".
Ce este Catapult
- lider mondial în monitorizarea performanțelor fizice printr-un sistem GPS
- validat de peste 100 de articole științifice
- cuantifică performanțele jucătorilor în timp real atât în timpul antrenamentelor, cât și al partidelor
- se trimit către calculator 1.000 de date/secundă
- parametrii urmăriți: distanța totală parcursă, distanța totală a intensității mari, număr de sprinturi, distanța în sprint, accelerări și schimbări de direcție
2006 este anul în care s-a lansat Catapult, compania fiind cotată la Bursa australiană din 2014
"Fizic vorbind, Pașcanu, Pușcaș și Drăguș sunt la cel mai înalt nivel"
Horațiu Baciu // Foto: Raed Krishan
Horațiu Baciu (25 de ani), preparatorul fizic al naționalei U21, e școlit în Anglia, la Manchester, licențiat în știința sportului, a fost cel mai tânăr candidat la cursul de preparatori fizici organizat de Federația Engleză de Fotbal.
După ce a lucrat la CFR și U Cluj, a venit să se ocupe de pregătirea fizică a internaționalilor U21. A explicat în detaliu la ce este bun sistemul Catapult, cât de mult progresează jucătorii și chiar a numit 3 dintre fotbaliștii care îl impresionează datorită calităților fizice.
- Horațiu, în primul rând de ce a fost ales Catapult și nu alt sistem de acest gen?
- E cel mai performant din câte poți găsi pe piață. E folosit de 2000 și ceva de cluburi profesioniste din diferite sporturi. Ne ajută foarte mult la antrenamente.
- Cum funcționează?
- GPS-urile sunt conectate la băieți prin ajutorul unor veste. În ele avem și un dispozitiv de tip Polar care monitorizează frecvența cardiacă. Noi avem acces la parametri în timp real dacă dorim, direct de pe laptop sau tabletă. Dacă nu, scoatem la final de fiecare antrenament sau meci un raport. La finalul ședințelor de pregătire, eu merg să descarc toate datele, le analizez, scot raportul, apoi vorbesc cu Mirel. În funcție de scopul antrenamentului tragem concluziile. Dacă ne-am atins sau nu obiectivul din punct de vedere fizic.
- Cât de mare e diferența față de Polar, vechiul sistem?
- Foarte mare! Polar e o companie cunoscută pentru monitorizarea frecvenței cardiace. Ei sunt top level pe partea asta. Noi încă îl folosim pentru că dispozitivele loc sunt compatabile și incorporate în acele veste despre care îți ziceam. Din punct de vedere al parametrilor specifici fotbalului urmăriți de noi, cu siguranță Catapult e cel mai potrivit sistem.
- Cât de mult îți ia să citești toate aceste date?
- Nu e ușor. Norocul meu e că am stat 3 ani de zile în Anglia, am studiat acolo. Am o diplomă în știința sportului. Încă de la 19-20 de ani am început să lucrez cu sisteme de monitorizare GPS. Îmi e mult mai ușor să urmăresc și să înțeleg parametrii acum.
- Cum se prezintă jucătorii români?
- Comparabil cu fotbaliștii de la cluburi precum Real Madrid, Manchester City diferențele sunt destul de mari în ceea ce privește dezvoltarea tinerilor, dar lucrurile se pot schimba în bine. Când vorbesc despre diferență, mă refer în primul rând la intensitatea jocului întâlnită în campionatele mari. Sunt studii care arată că fotbalul crește în intensitate de la an la an. În ultimii 5 ani, intensitatea meciurilor din Champions League a crescut cu 30%, dar volumul de alergare a rămas la fel, adică la 11-13 kilometri pe meci. Fotbalul e mult mai rapid, dinamic și mai fizic în ziua de azi comparativ cu ce se întâmpla acum 10 ani.
- Spune-mi 3 români care din punct de vedere fizic se apropie de topul celor din Europa!
- Pașcanu, cu siguranță! El vine de la Leicester. Și ei folosesc tot Catapult. Sunt foarte bine organizați acolo pe departamentul de dezvoltare fizică. Iar lucrul ăsta se vede în implicarea lui la antrenament. Mai e Pușcaș, și el e foarte bine pregătit, extrem de puternic. Ambii provin dintr-un mediu extrem de profesionist. Pentru ei, antrenamentul e ca meciul. Ți-e mai mare dragul să antrenezi așa jucători. Altul care se apropie de ce m-ai întrebat e Denis Drăguș. Un fotbalist extrem de rapid, cu o incredibilă tehnică în regim de viteză, specifică jucătorilor mari de afară.
- Cluburile au acces la ceea ce voi lucrați aici?
- Sigur. La finalul fiecărei acțiuni, noi dorim să trimitem toate datele fizice cluburilor. E un lucru foarte important, la care Mirel ține foarte mult, relația cu cluburile e extrem de importantă din punctul nostru de vedere. Ei pot vedea ce s-a lucrat, în ce parametri s-a lucrat și să compare cu ceea ce au ei. Înainte de fiecare acțiune, eu iau legătura cu preparatorii fizici de la cluburi, cer informații despre jucători, iar celor care au sisteme GPS le cer să-mi trimită toate datele să văd nivelul de pregătire al fiecărui jucător. Acest lucru se întâmplă pentru că noi îi avem doar 10-11 zile și fiecare vine cu un istoric diferit al antrenamentelor, iar noi vrem să facem tot posibilul ca ei să aibă evoluții foarte bune pentru echipa națională, dar totodată vrem să prevenim orice tip de accidentare. La asta ne ajută foarte mult Catapult.
„Avem o licență permanentă pentru acest sistem. El poate fi folosit 5-6 sau chiar 7 ani de zile. Dar depinde mult de ce apare nou pe piață în domeniu. Chiar îmi spunea un profesor al meu că ceea ce am învățat eu azi se poate schimba într-un an de zile. Tot timpul trebuie să ne documentăm deoarece lucrăm într-un mediu care se află într-o dezvoltare continuă”
„Folosind Catapult putem crește foarte mult în calitate și putem preveni accidentările. Sistemul de permite controlul atent al fiecărui jucător, al zonelor de intensitate în care lucrăm și al timpului de repaus pe care trebuie să-l acordăm în funcție de antrenament”
„În ziua de azi, din punctul meu de vedere, monitorizarea GPS este foarte importantă în cadrul unei echipe naționale sau de club. Trăim într-o vreme a datelor, iar noi, cei care lucrăm în domeniu, trebuie să ne folosim de orice avantaj pentru a crește performanțele jucătorilor și pentru a-i proteja” Horațiu Baciu
Citește și:
Transfer pe axa FCSB - MLS? » Informații de ultim moment obținute de GSP.ro