Articol de GSP - Publicat duminica, 10 iulie 2016 00:00
Christoph Daum a anunțat deschidere pentru naturalizarea unor fotbaliști străini. Expații valoroși din Liga 1 s-au împuținat, dar Liga 1 tot mai propune nume interesante.
"Nici Boateng nu arată tocmai ca un neamț și totuși joacă pentru Germania". Christoph Daum a dat acest exemplu în conferința de prezentare ca să argumenteze un plan pe care l-au evitat selecționerii români din ultimii ani: cooptarea unor străini printre "tricolori".
Mai săraci și mai pretențioși
Față de anii trecuți, în care existau în campionat mulți străini foarte buni, numărul lor a mai scăzut. Motivul principal: cluburile dispun de mai puțini bani și nu-și mai permit să atragă fotbaliști la nivelul la care achiziționau în 2008, spre exemplu. Un motiv în plus e că federația a înăsprit regimul extracomunitarilor.
Formațiile din prima ligă pot să angajeze un singur extracomunitar care nu apare pentru "naționala" țării sale. Ceilalți "non-UE" trebuie să aibă selecții ca să aibă drept de joc în România. Iar dacă au selecții, nu mai pot apărea în tricolor. Unui fotbalist îi este permis să reprezinte o singură "națională" la nivel de seniori.
Mai ușor de naturalizat
În pofida regresului economic și a atitudinii de respingere a străinilor, campionatul mai conține câteva nume interesante pentru Daum. E vorba despre jucători apropiați de nivelul celor care evoluează în "naționala" României, fotbaliști capabili măcar să extindă bazinul din care alege selecționerul german, dacă nu să devină direct titulari.
Cel mai la îndemână e William De Amorim, extrema stângă de la Astra. Brazilianul e de 6 ani în România și a câștigat campionatul în sezonul trecut. Poziția lui nu e una acoperită la lot. Iordănescu a preferat să-l folosească pe postul de mijlocaș stânga pe Bogdan Stancu, reprofilat din atacant.
Pe lângă De Amorim, FRF se mai poate orienta și către alți străini care n-au prins deocamdată vreo "națională". Legea cetățeniei române s-a mai simplificat, special pentru sportivi, printr-o ordonanță de urgență din septembrie 2015.
La solicitarea unei federații, un străin poate să capete cetățenia ca urmare a deciziei Guvernului, în scopul ca respectivul să reprezinte România în competiții internaționale. Un obiectiv pe care FRF l-ar putea justifica ușor.
Procedura acordării cetățeniei române în baza Legii nr. 21/1991, art. 8, completat prin OUG 37/2015:
Cetăţenia română poate fi acordată, la cerere, persoanei fără cetăţenie sau cetăţeanului străin care poate contribui în mod semnificativ la promovarea imaginii României prin performanţe deosebite în domeniul sportului, cu posibilitatea stabilirii domiciliului în ţară sau cu menţinerea acestuia în străinătate, dacă sunt întrunite următoarele condiţii:
a) solicitantul va reprezenta România în loturile naţionale, în conformitate cu reglementările statutare ale federaţiei sportive internaţionale la care România este afiliată;
b) solicitantul îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. b), c) şi e) şi îşi exprimă ataşamentul faţă de România şi faţă de sistemul de valori specific societăţii româneşti.
În cazul persoanelor care depun cererea în baza acestui articol de lege, acordarea cetăţeniei române se face prin hotărâre a Guvernului iniţiată de Ministerul Tineretului şi Sportului.
Ce străini din Liga 1 poate să abordeze Daum:
Boldrin, 27 de ani, mijlocaș central ofensiv
- A impresionat și la Chiajna, și la Astra. În ciuda progresului său, Rick nu poate spera să prindă "naționala" Braziliei, așa că ar avea tot interesul să joace pentru România.
Junior Morais, 29 de ani, fundaș stânga
- Brazilianul e o variantă pentru o poziție-problemă a "tricolorilor", una pe care Raț, 35 de ani, o va ceda probabil curând.
Mario Camora, 29 de ani, fundaș stânga
- Căpitanul portughez de la CFR e de un nivel apropiat celui la care se găsește Morais. Și el și-a cam epuizat speranțele să-i atragă atenția selecționerului Portugaliei.
Davide Petrucci, 24 de ani, mijlocaș central
- Un mijlocaș "box to box" crescut la Roma și la Manchester United. În sezonul trecut a fost printre liderii de la CFR.
Hamed Kone, 29 de ani, mijlocaș ofensiv
- Ivorianul a uimit într-o victorie cu 3-1 cu Steaua și a salvat Voluntariul cu prestațiile sale. Poate juca extremă sau în spatele unui vârf.
Juan Carlos Ruiz, 25 de ani, mijlocaș ofensiv
- CFR a făcut un supertransfer cu acest spaniol la începutul anului. Ruiz a fost decisiv în victoria cu Dinamo în finala Cupei. A venit de la Deportivo La Coruna și nu poate spera să prindă "naționala" Spaniei.