FOTBAL  »  NATIONALA  »  TURCIA - ROMÂNIA, VINERI, ORA 20:30, ÎN DIRECT PE TVR1 ŞI LIVETEXT PE GSP.RO

De la şalvari la super metropolă » Cum a devenit Istanbul cea mai mare aglomeraţie urbană din Europa

În Istanbul există 1162 de hoteluri şi moteluri, în care vin anual 8,1 milioane turişti +2   FOTO
În Istanbul există 1162 de hoteluri şi moteluri, în care vin anual 8,1 milioane turişti

Articol de - Publicat miercuri, 10 octombrie 2012 00:00 / Actualizat marti, 09 octombrie 2012 21:21

România întîlneşte vineri Turcia, reeditare după 89 de ani a primei partide internaţionale pentru "otomani". Gazdă e un oraş care avea în 1923 o jumătate de milion de locuitori şi care azi, cu o populaţie de 13,5 milioane, leagă două continente şi visează să organizeze Olimpiada în 2020!

Călătoria fotbalului turc, de la amatorism la locul 3 în lume la nivel de "naţională", se suprapune aventurii uluitoare prin care a trecut Istanbul în secolul XX: un oraş fascinant, pe tipar otoman, preschimbat într-o supermetropolă cu o forţă economică uriaşă. Vineri, Mutu şi compania vor fi găzduiţi de o minune urbană şi vor înfrunta selecţionata unui fotbal care a crescut cu şi prin români.

I-am "năşit" în fotbalul mare
Primul meci internaţional al Turciei, pregătită de legendarul Ali Sami Yen, s-a disputat pe 26 octombrie 1923 pe stadionul Taksim (7.500 spectatori). Adversar, "naţionala" României! S-a terminat 2-2, un scor care nu ne-ar displăcea nici în octombrie 2012!

La doar trei zile de la partida-premieră cu "tricolorii", pe 29 octombrie 1923, Mustafa Kemal Ataturk proclamă Republica în locul defunctului Imperiu Otoman şi mută capitala de la Istanbul, un oraş cu doar 500.000 de locuitori şi tramvaie trase de cai, la Ankara.

Anii '70-'80: revoluţie în fotbal, trecerea la metropolă
Neamţul Jupp Derwall devine antrenor la Galatasaray la finalul contractului ca selecţioner al RFG. Devine revoluţionarul fotbalului turc, introducînd ideile tactice şi pregătirea vest-europeană, iar discipolii săi, Fatih Terim şi Mustafa Denizli, vor desăvîrşi ascensiunea.

Primar al Istanbulului, oraş ajuns la 5 milioane de locuitori, devine Bedrettin Dalan (1984-1989), omul care va dezvolta infrastructura metropolitană a Istanbulului, la nivel de transport, canalizare şi ecologizare. Politicianul cu ochi albaştri va rămîne în istorie pentru o promisiune: "Apa din zona Cornului de Aur din Istanbul va avea culoarea ochilor mei".

"Preşedintele lui Fener era şi primarul oraşului, aveam acces în elita urbei. Cînd treceam de pe un mal pe altul al Bosforului, fanii ne purtau pe braţe în timpul drumului cu vaporul. Acum locuiesc la Bodrum, pentru că Istanbulul a devenit pestriţ şi periculos. În ultimele două vizite, de fiecare dată mi-a fost furată geanta!" (Ilie Datcu (75 ani), portar Fenerbahce ('69-'75)

"Fotbalul era net inferior celui din România, dar interesul publicului şi condiţiile de pregătire depăşeau ce era la noi. Au progresat formidabil. Istanbulul te lăsa fără cuvinte. Acum sînt milioane de locuitori neînregistraţi" (Iosif Rotariu, mijlocaş Galata ('90-'92), Bakirkoy ('92-'94)

Anul de aur 2000 şi bariera 10 milioane
La al doilea turneu final european, după Euro '96, turcii ajung în "sferturi" şi pierd în faţa Portugaliei (0-2). Nouă fotbalişti provin de la Galata, echipa lui Terim care, cu Hagi şi Popescu titulari, devenise cu o lună înainte de Euro prima echipă din Turcia cîştigătoare a unei competiţii europene: Cupa UEFA, în faţa lui Arsenal!

Vizitat de 2,4 milioane de turişti străini în 2000, Istanbul trece de 10 milioane de locuitori, existînd provincii din Turcia a căror populaţie devine egală cu numărul locuitorilor pe care i-au oferit Istanbulului: Sivas, spre exemplu, cu 500.000 de locuitori şi altă jumătate de milion rezidenţi la Istanbul!

"Primul contact cu fotbalul turc mi-a lăsat o senzaţie ciudată. Am făcut o mică depresie! Ajunsesem de la Barcelona la un club în construcţie, la propriu şi la figurat: sala de mese la Istanbul era în plin şantier! Numele sponsorului era cusut pe echipament, o bucată de cîrpă peste tricou" Gică Popescu, fotbalist Galatasaray (1997-2001)

Bronz mondial, era Lucescu, a zecea destinaţie turistică din lume
Turcia face un turneu senzaţional în Coreea de Sud şi Japonia (2002), fiind eliminată în semifinale de viitoarea campioană mondială, Brazilia (0-1). Mircea Lucescu obţine titlul în Turcia cu Galatasaray (2002) şi Beşiktaş (2003).

Din 2008, cînd Istanbul ajunge pe locul 34 în clasamentul mondial al zonelor urbane funcţie de PIB (182 miliarde dolari), pînă în 2010, populaţia oraşului a crescut cu 341.322 de locuitori. O creştere mai rapidă decît în 118 ţări, printre care Belgia, Suedia sau Ungaria. În 2010, Istanbul ocupă locul 10 în topul celor mai populare destinaţii turistice din lume, acoperă un sfert din PIB-ul Turciei şi concurează pentru organizarea Jocurilor Olimpice 2020.

"Turcii au un respect extraordinar pentru fotbaliştii de valoare. Cînd am ajuns la Karabukspor, un coleg mi-a sărutat mîna şi mi-a pus-o pe fruntea lui. Am rămas blocat: traducătoarea mi-a explicat că e gestul de respect absolut. De atunci, tipul ăsta procedează la fel cînd ne întîlnim!" (Florin Cernat, mijlocaş Karabukspor)

Cinci cifre pentru Istanbul 2012
- 3,3 milioane de automobile în Istanbul, mai multe vehicule decît populaţia Uruguayului
- 105.000 sportivi legitimaţi în oraş, 16 stadioane cu o capacitate cumulată de 139.729 locuri
- 1162 de hoteluri şi moteluri în care vin anual 8,1 milioane turişti
- 1730 de unităţi bancare, adică 29% din totalul naţional şi o rată a şomajului de 15,5%
- 337 ziare locale şi 28 de ziare naţionale se publică în oraş, unde funcţionează 15 posturi tv şi 130 de radio

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Jandarmeria, comunicat cu nici 3 ore înainte de România - Kosovo » Ce au găsit forțele de ordine: „Au fost depuse la camera de obiecte interzise”
Nationala
Jandarmeria, comunicat cu nici 3 ore înainte de România - Kosovo » Ce au găsit forțele de ordine: „Au fost depuse la camera de obiecte interzise”
Irina Baianț, emoționată de rolul pe care îl are la România - Kosovo: „Am repetat de 300 de ori!”
Nationala
Irina Baianț, emoționată de rolul pe care îl are la România - Kosovo: „Am repetat de 300 de ori!”
Așa arată arena de 1,85 miliarde $ în care se vor bate Mike Tyson și Jake Paul » Imagini colosale
Box
Așa arată arena de 1,85 miliarde $ în care se vor bate Mike Tyson și Jake Paul » Imagini colosale

Dan Negru, interviu EXCLUSIV: „Femeia avea coșciugul copilului pregătit, nu uit niciodată ce a făcut Becali” » De la Hagi la Iosif Sava sau o ofertă politică: „Mi-au propus Primăria Timișoarei, mă uitam după camere TV”

Daniel Oprița, singurul antrenor invincibil din primele două ligi, s-a destăinuit în Gazeta: „Dacă tot n-avem drept de promovare, le-am spus un lucru” + „Sportiv, Steaua a mers cu același nucleu până în Liga 1”


Comentarii (25)
vlad_condurache
vlad_condurache  •  10 Octombrie 2012, 13:48
Postat de danmarius pe 10 Octombrie 2012, 13:38

populaţia turcă, iniţial 100% creştină, a scăzut la 30% de creştini spre 1900, şi este de 0,2% astăzi

Populatia TURCA???? CRESTINA?????????? Cand?

danmarius
danmarius  •  10 Octombrie 2012, 13:38

populaţia turcă, iniţial 100% creştină, a scăzut la 30% de creştini spre 1900, şi este de 0,2% astăzi

saxon
saxon  •  10 Octombrie 2012, 12:57

si apreciez scuzele tale cordos. In felul asta scutim lumea de show-uri penibile pe aici. Cum necum, cu furaciune sau nu, cu mierea si granele noastre, turcii au facut din Istanbul o mare metropola si e de apreciat asta. Dar au avut si cu cine. Acum au stadioane si infrastructura la nivel occidental chiar daca in restul tarii se cam moare de foame. Nu stiu daca e bine sau e rau dar nu e treaba mea asta. Ideea e ca ne va fi tare greu la istanbul. Au mai fost surprize pe acolo dar nu cred ca e o idee buna sa bagi autobaza in poarta. Mai devreme sau mai tarziu tot va cadea. Nu stiu cum viseaza ai nostri la un 2-2 cu 11 fundasi? Speram sa-si dea aia 2 autogoluri?

Vezi toate comentariile (25)
Comentează