Articol de Viorel Tudorache, Cristi Preda (foto) - Publicat luni, 14 noiembrie 2011 00:00 / Actualizat luni, 14 noiembrie 2011 11:48
Dorin Goian este, la 30 de ani, unul dintre veteranii "naţionalei" pe care Piţurcă se bazează şi pentru campania de calificare la CM 2014. Stoperul lui Glasgow Rangers vorbeşte pentru gsp.ro fără reţineri despre problemele care frămîntă reprezentativa şi crede că "tricolorii" şi-ar putea regăsi mai uşor spiritul de învingători dacă ar lua ca exemplu puterea de luptă pentru viaţă a bunului său prieten, Mihăiţă Neşu.
- Dorin, imaginea cu Neşu imobilizat în scaun cu rotile, mişcîndu-şi doar mîna dreaptă, a impresionat o lume întreagă. Voi, cei care aţi jucat împreună cu el, ce aţi simţit?
- Ne-a tulburat şi cu toţii ne gîndim la el. Cînd vezi asemenea drame îţi dai seama cît de important e în viaţă să fii sănătos. Puterea lui de luptă trebuie să ne motiveze, să fim fericiţi şi să-i mulţumim lui Dumnezeu că sîntem bine şi avem şansa să jucăm pentru echipa naţională.
- Cum vă simţiţi cînd unii s-au calificat la Euro 2012, alţii dispută baraje, iar voi jucaţi amicale cu gîndul la viitoarele preliminarii?
- Nu e o situaţie plăcută. Asta este, ăştia sîntem! Aşa ne-a fost dat, să nu fim din nou la turneul final. Sînt mulţi jucători nou veniţi, iar selecţionerul va începe de pe acum să-şi contureze lotul pentru preliminariile CM 2014. Cred că amicalele astea ne vor ajuta mult să ne dăm seama unde sîntem şi cît avem de muncit. Pentru cei tineri sînt foarte bune aceste teste.
"La 21 de ani eram la Foresta, nu visam la «naţională»"
- Te simţi veteran sau "tătic" printre atîţia tineri de 21, 22, 23 de ani?
- Nu, nici una, nici alta. Am într-adevăr mai multe selecţii decît ei, dar la "naţională" toţi venim să dăm totul pentru a cîştiga. Din păcate, uneori nu reuşim ceea ce ne propunem. Important este ca după fiecare meci să ieşim de pe teren cu sufletul împăcat că am făcut tot ceea ce a depins de noi să învingem. Ăsta e sportul, o echipă pierde, alta cîştigă.
- Pe vremea ta, un jucător de 21 de ani nu ajungea atît de uşor la lot, precum Pleaşcă, după doar 20 de meciuri în Liga I.
- Eu la 21 de ani eram la Foresta Fălticeni şi nu mă gîndeam că voi ajunge vreodată la «naţională». Nu visam nici că voi juca la Steaua, cea mai iubită echipă din ţară. Dumnezeu m-a ajutat, iar cu muncă şi cu puţin noroc, am debutat la «naţională» la 25 de ani, şi uite că am ajuns unde am ajuns. Tinerii de azi au o şansă mare şi depinde numai de ei cum şi-o vor fructifica.
"Era mai greu cu atacanţii din Serie A"
- De ce ai plecat din Serie A, lăsînd Palermo pentru Rangers?
- Pentru că scoţienii au vrut să mă ia, se înţeleseseră cu Palermo şi am considerat că ar fi bine să plec la Rangers, chiar dacă mai aveam doi ani de contract cu gruparea italiană.
- Cum este pentru un fundaş central campionatul Scoţiei comparativ cu cel al Italiei?
- În Scoţia, contactele fizice sînt mult mai dure, faulturile se dau mai rar, iar ritmul de joc e incredibil. Fotbalul italian e însă superior, atacanţii din Serie A sînt mai valoroşi decît cei din campionatul Scoţiei. În Italia, dacă ai greşit sau eşti neatent o fracţiune de secundă, imediat eşti taxat, pe cînd în Scoţia vîrfurile n-au sîngele ăla rece în faţa porţii şi mai ratează.
"Liga I nu ajută «naţionala»"
- Care ar fi motivul pentru care "naţionala" nu mai este ce-a fost cîndva?
- În primul rînd, pentru că valoarea campionatului intern a scăzut. Apoi, toate scandalurile trag fotbalul în jos. Valoarea "naţionalei" a scăzut şi din cauza retragerii unor jucători de clasă, precum Chivu şi Rădoi. Toate aceste aspecte puse cap la cap formează imaginea reală a "naţionalei" de azi. Eu zic însă că sînt fotbalişti talentaţi, care pot face saltul la "naţională". Trebuie să avem grijă de imaginea noastră, sînt încrezător că va fi mai bine.
- Ce trebuie făcut pentru ca "naţionala" să-şi recapete spiritul de echipă?
- Spiritul de echipă vine o dată cu rezultatele. Cînd învingi echipe valoroase şi te menţii în fruntea clasamentului, jucătorii prind încredere şi sînt motivaţi. Una e să faci calcule că sîntem sus şi avem şanse mari de calificare şi alta e să începi prost campaniile, apoi să faci socoteli la indirecte şi să suporţi presiuni din toate direcţiile.
"Agresorul lui Galamaz să stea după gratii"
- Chiar a ajuns să vă fie teamă să mai jucaţi în România de teama înjurăturilor suporterilor?
- Eu n-am spus niciodată aşa ceva. Îmi doresc să joc acasă, mai ales că avem un stadion nou, frumos. Nu mă băgaţi pe mine în astfel de probleme!
- Cum ai perceput gestul lui Martinovici de la Ploieşti?
- Sînt perfect de acord cu ceea ce a făcut Martinovici. Poate ar fi trebuit ca şi ceilalţi jucători de pe teren să reacţioneze mai prompt, aşa cum a făcut-o el. După acest incident nu putem decît să sperăm că acel huligan care l-a lovit pe Galamaz să ajungă după gratii. Doar prin astfel de exemple dure autorităţile îi pot descuraja pe suporterii violenţi. În Scoţia, un fan care a vrut să-l lovească pe antrenorul lui Celtic, dar n-a mai apucat fiindcă a alunecat, a fost condamnat la doi ani de închisoare.
"România are fotbalişti talentaţi. Chiricheş, Luchin sau alţi tineri nu sînt cu nimic mai prejos decît jucătorii de vîrsta lor care joacă în Franţa sau Belgia" - Dorin Goian, fundaş România
"De Mihăiţă Neşu mă leagă amintiri frumoase, fiindcă am jucat patru ani împreună la Steaua. Un coleg deosebit, care nu-mi amintesc să fi deranjat vreodată pe cineva. Şi-a văzut mereu doar de treaba lui şi era apreciat pentru spiritul de luptător" - Dorin Goian, fundaş România
40 de selecţii a strîns Goian la echipa naţională, pentru care a marcat 5 goluri, inclusiv reuşita decisivă de 1-0 contra Olandei în 2007, victoria care ne-a calificat la Euro 2008
800.000 de euro e salariul lui Goian la Rangers, dublu faţă de cît avea la clubul precedent, Palermo