Articol de Remus Răureanu - Publicat miercuri, 31 martie 2021 10:12 / Actualizat miercuri, 31 martie 2021 11:46
Dorinel Munteanu subliniază defectele din jocul naționalei: experimentele la care apelează Rădoi șubrezesc apărarea, motiv pentru care toată echipa e fragilă. Cel mai selecționat fotbalist din istoria „reprezentativei” e convins că un alt rezultat decât victoria în Armenia ar constitui un motiv de rușine.
- Armenia - România se joacă astăzi, de la ora 19:00. Meciul e live pe GSP.RO și în direct la ProX
- Domnule Munteanu, după primele jocuri avem motive să credem în calificarea la Mondial?
- Putem spera să prindem locul al doilea, doar că drumul până la turneul final e complicat rău, ar urma două baraje. Adevărul e că mie nu mi-a plăcut ceea ce am văzut la începutul acestei campanii, mi se pare îngrijorătoare evoluția echipei.
- Vă referiți la partida cu Germania sau și la aceea cu Macedonia de Nord?
- La ambele meciuri mă refer. Cu Macedonia de Nord a fost pozitiv doar rezultatul, victoria cu 3-2. Adversarii au avut ocazii multe și mari, slăbiciunea apărării a fost vizibilă și atunci, nu doar împotriva Germaniei.
Dorinel Munteanu„Nu merge dacă schimbi apărarea încontinuu!”
- Poate naționala să se apere bine în formula cu Stanciu și cu Marin în fața apărării?
- E imposibil! Oricât ai vrea, nu poți face așa ceva! Noi încercăm să jucăm ofensiv, doar că nu reușim și, din cauza strategiei, îi distrugem și pe fundașii centrali, ei rămân să se apere singuri. Germanii porneau pe contraatac și avansau pe centru, cu mingea la picior, până la fundașii centrali. Nu te poți apăra fără un "număr 6", un închizător puternic, agresiv. O problemă o reprezintă și schimbările dese din apărare. Nu numai Mirel procedează așa, și Contra modifica defensiva de la un meci la altul. Nu pot să înțeleg de ce.
- Asemenea decizii bulversează echipa și mai tare?
- Linia de apărare nu înseamnă talent, e vorba despre coordonare. Și când schimbi un singur fundaș începi să tremuri, că nu poți ști dacă înlocuitorul lui va putea să colaboreze cu ceilalți trei. Iar Mirel a schimbat apărarea încontinuu! Nu pricep de ce nu a început meciul cu Germania în formula din repriza a doua, cu Burcă alături de Chiricheș și cu Toșca pe stânga.
- Vorbiți despre nevoia de a avea un închizător care să-i protejeze pe fundași. Care ar fi acela?
- Eu aș fi jucat cu Bicfalvi, cu Marin și cu Stanciu la mijloc. Așa ar fi ocupat fiecare dintre ei postul pe care evoluează și la club. Bicfalvi e titular în Rusia, e un marcator și are și calități pentru apărare, poate acționa ca un mijlocaș defensiv. Pe dreapta, Man sau Ianis. Mihăilă pe stânga și Florin Tănase vârf. Trebuie să existe un echilibru, că nu ai cum să te aperi bine când folosești șase fotbaliști de atac, așa cum a avut Rădoi în meciul cu Germania. Nu vezi că noi nu reușim să închidem jocul? Am avut 1-0 cu Irlanda de Nord, ne-a egalat. Am avut 2-0 cu Macedonia de Nord, ne-a egalat.
Dorinel Munteanu: „Nu e normal să faci experimente pe națională!”
- Ca fotbalist al naționalei ați avut vreun meci în care ați simțit că adversarul era exagerat de bun, că nu puteați lupta cu el?
- Niciodată! Nu a existat nici un adversar căruia să nu reușim să-i punem probleme. Dar naționala din generația mea era preocupată să obțină rezultatele cele mai bune, nu punea nimeni spectacolul pe primul loc, așa cum se discută acum. Sigur, tuturor ne place să vedem meciuri frumoase, numai că e bine să te gândești ce poți face cu jucătorii pe care îi ai la dispoziție. Nu mi se pare normal nici să fie alcătuită echipa în funcție de fotbaliștii cei mai în formă, fără să ținem cont de rolurile pe care trebuie să le îndeplinească. Dacă avem șapte jucători de atac în mare formă, jucăm cu toți șapte titulari? Așa ajungem să-l avem pe Stanciu închizător!
- Adică Rădoi ar trebui să aleagă jucătorii pentru rolurile obișnuite dintr-o echipă, nu invers, să selecționeze fotbaliștii și apoi să le facă loc tuturor?
- Niciodată! Nu a existat nici un adversar căruia să nu reușim să-i punem probleme. Dar naționala din generația mea era preocupată să obțină rezultatele cele mai bune, nu punea nimeni spectacolul pe primul loc, așa cum se discută acum. Sigur, tuturor ne place să vedem meciuri frumoase, numai că e bine să te gândești ce poți face cu jucătorii pe care îi ai la dispoziție. Nu mi se pare normal nici să fie alcătuită echipa în funcție de fotbaliștii cei mai în formă, fără să ținem cont de rolurile pe care trebuie să le îndeplinească. Dacă avem șapte jucători de atac în mare formă, jucăm cu toți șapte titulari? Așa ajungem să-l avem pe Stanciu închizător!
- Poate e vorba despre o perioadă de tranziție, de reconstruire a echipei?
- Și facem experimente? Așa reconstruim? E vorba despre echipa națională! La un club e altceva, poți să faci ce vrei, la națională nu mi se pare normal să experimentezi.
- Ce credeți că se va întâmpla în Armenia?
- Am emoții mari, nu sunt sigur de victorie. Bine, trebuie să-i batem pe armeni, nu se poate altfel! Ei au câștigat cu Islanda și au un selecționer spaniol, știu, dar m-am uitat peste lot și nu am găsit niciun nume important, echipa se bazează pe jucători de la Astana, din Kazahstan. Dacă nu câștigăm în Armenia, înseamnă că trebuie să ne întoarcem pe jos de la Erevan!
Cred că Niță nici nu-i știe pe cei patru fundași din fața lui, la cât de des a schimbat apărarea Rădoi de când e selecționer. În defensivă, omogenitatea contează cel mai mult, acolo nu poți să faci diferența cu o execuție, ca în atac.
Sunt de acord cu ceea ce a spus Lupescu, diferența dintre noi și nemți a fost uluitoare. Mirel să nu creadă că-l atacăm cu comentariile acestea, ar fi bine dacă ar lua în seamă 5 la sută din ceea ce spunem noi, foștii internaționali.
Mi-a plăcut Mihăilă în ambele meciuri. Nu am nimic cu Florinel Coman, e un jucător bun, dar nu am priceput de ce nu a fost titular Mihăilă și cu Macedonia de Nord. După ce a intrat pe teren a demonstrat că merita să joace de la început.
- Dorinel Munteanu, fost internațional
Armenia - România: echipe probabile
Armenia: Iurcenko - Hambardzumian, Haroian, Voskanian, Hovhannisian - Barseghian, Udo, A. Grigorian, Bairamian - Adamian, Karapetian
Rezerve: Aivazov, Beglarian, Calisir, S. Grigorian, Kociarian, Babaian, Miranian, Hakobian, Muradian, Șaghoian, Briasco, Biciakcian
Antrenor: Joaquin Caparros
România: Fl. Niță - Mogoș, Chiricheș, Nedelcearu, Toșca - R. Marin, Al. Crețu - D. Man, Stanciu, Mihăilă, Pușcaș
Rezerve: Lazar, I. Radu, Ov. Popescu, Burcă, Bancu, Camora, Bicfalvi, Maxim, Cicâldău, I. Hagi, Fl. Tănase, Keșeru
Selecționer: Mirel Rădoi
Arbitru: Andris Treimanis
Asistenți: Haralds Gudermanis, Aleksejs Spasjonnikovs (toți din Letonia)
Stadion: „Vazgen Sargsian” (Erevan)
Tot ce trebuie să știi despre Armenia - România
Citește și alte știri despre naționala României:
Mihai Stoichiță, două vești îngrijorătoare din Armenia: „Hai să vă spun cinstit”