Articol de Justin Gafiuc - Publicat marti, 02 octombrie 2012 00:00 / Actualizat luni, 01 octombrie 2012 21:00
Tehnicianul Gines Melendez a lucrat peste 15 ani la selecţionatele de juniori ale ibericilor, multiple medaliate la Mondiale şi Europene. Antrenorii români, printre care şi "Regele", au venit şi la o demonstraţie practică a lui Melendez, pe stadionul Juventus din Capitală, cu lotul României U19
Stelea, Răducioiu, Hagi, Sabău, Panduru, Belo, Gîlcă, Viorel Moldovan. Jumătate din Generaţia de Aur, în frunte cu arcul Gică şi cu săgeata Radu, s-a aşezat ieri cuminte în băncile amfiteatrului de la sediul FRF spre a desluşi cîteva dintre misterele dominaţiei spaniole în fotbalul mondial al ultimilor 4-5 ani. Directorul tehnic al forului de la Madrid, Gines Melendez, a stat în faţa a peste 50 de antrenori cu licenţă PRO şi, de-a lungul a circa trei ceasuri, a trecut prin istoria recentă a titlurilor mondiale şi europene ale ibericilor, de la juniori şi pînă la prima reprezentativă: detalii tehnice, pregătirea sistemelor de joc, organizare, gestionarea performanţelor.
Iar tipul sub ochii căruia au crescut Iniesta, Pique, Xavi, Silva, Ramos, Torres sau Fabregas a făcut în permanenţă apel la comparaţia cu Hagi, cu care a ţinut un contact vizual neîntrerupt. Ca şi cum el însuşi ar fi avut nevoie de confirmarea "Regelui" în lecţia sa! "Gica e exact genul de jucător pe care-l căutăm şi azi. În echipa actuală a Spaniei ar fi făcut minuni în centrul terenului. Şi n-ar fi fost încurajat să joace în bandă, fiindcă fazele în profunzime inventate de Hagi fac diferenţa în special perpendicular pe poartă. Ce face azi Messi a reuşit Gica în vremurile sale de glorie!".
Şi un elogiu special tot către Hagi: "Am avut mai multe discuţii cu Gică şi mi-a spus o dată că, atunci cînd a ajuns să evolueze la Real şi la Barcelona, i s-au deschis ochii, a văzut altfel fotbalul. Ar juca acum fără probleme în formaţia Spaniei şi ar da goluri şi cu fundul la calităţile lui!".
Gică şi-a luat notiţe ca un elev silitor, cine zicea că stă cu nasul pe sus şi se dă atotcunoscător?, şi, în afara lui Grigore Sichitiu, a fost singurul care a avut curaj să intre într-un dialog cu Melendez. Nu înainte de a ridica două degete din bancă, precum la şcoală, pentru a cere permisiunea să vorbească: "Ne puteţi spune care ar fi, sintetizate, secretele succesului spaniol?". "Patru minuni!", a răspuns bărbatul de 62 ani.
1. ANTRENORII. "Spania a devenit mare datorită tehnicienilor. Dacă ai profesori foarte bine pregătiţi, restul devine mai simplu. La noi, antrenorul principal de la juniorii mari, la cluburi, e obligatoriu să aibă licenţă PRO".
2. STRUCTURA COMPETIŢIONALĂ. "Este piramidală, iar copiii au posibilitatea să-şi verifice capacitatea pe teren încă de la 11-12 ani, prin competiţii numeroase".
3. BAZA MATERIALĂ. "Dacă mergi prin Spania, o să vezi în fiecare colţ cîte un teren de fotbal. De aici pleacă totul, de la baza de selecţie".
4. CAMPIONATUL REGIONAL. "Sînt selecţionate de la Under 12 la Under 18, pentru care lucrează 50-60 de antrenori. De aici pleacă foarte mulţi jucători către echipele mari. Barcelona a recrutat de aici recent doi puşti de 12 ani din zona Valenciei. De la selecţionatele regionale Under 16 vin jucători pentru «naţionala» U17, iar de la Under 18 se iau oameni pentru reprezentativa U19".
Junior suspendat patru meciuri pentru jignirea arbitrului!
Două exemple severe de la "naţionalele" de juniori ale Spaniei, povestite de Melendez. "Doi jucători care trebuiau să fie în lotul sub 19 ani care a luat titlul european chiar în România în 2011 n-au mai fost luaţi la turneu dintr-un motiv de comportament: în ora de odihnă, au fost surprinşi în timp ce discutau pe hol, în loc să stea liniştiţi în camere!
Iar un alt fotbalist a fost recent suspendat pentru patru partide de la lotul sub 19 ani pentru că a protestat vehement împotriva unui arbitraj! Ca să revină, va trebui să-şi ceară scuze faţă de preşedintele federaţiei şi faţă de mine! O problemă de mentalitate!"
Din reţeta lui Melendez
- "Un jucător care nu evoluează constant la un anumit nivel şi are fluctuaţii mari, o dată evoluează de 10, apoi de 3, nu are calitate pentru a ajunge la vîrf"
- "Dacă simţi că un jucător de rezervă doarme pe bancă în loc să fie conectat şi el la partidă, vei şti că acela nu va face faţă dacă intră pe teren"
- "Din echipa care a cîştigat ultimul titlu european, doar Pedro şi Busquets nu au obţinut nici o medalie cu «naţionalele» de juniori"
- "Spania mizează foarte rar pe contraatac. Organizarea şi stilul de joc sînt cele care prevalează, cu o posesie prelungită"
- "Cînd un jucător din defensivă pierde mingea pe presingul advers, are la dispoziţie doar cinci secunde ca să recupereze. Dacă nu reuşeşte, e obligat să-şi reia poziţia în apărare!"
CV Gines Melendez Sotos
- născut pe 22 martie 1950
- fotbalist la Albacete, Almansa şi Quintanar, retras la 21 de ani
- antrenor la juniorii lui Albacete, apoi selecţioner al Spaniei U17, U20 şi U19
Palmares ca antrenor al Federaţiei spaniole:
- vicecampion european U17 (2003, 2004, 2010)
- vicecampion mondial U17 (2003, 2007) şi U20 (2003)
- campion european U17 (2007, 2008) şi U19 (2004, 2006, 2007, 2011)