Articol de Aurelian Botezatu - Publicat miercuri, 02 septembrie 2020 15:42 / Actualizat miercuri, 02 septembrie 2020 16:02
Fost colaborator al lui Victor Pițurcă la echipa națională, Eugen Neagoe crede în selecționerul Mirel Rădoi. Avertizează însă asupra fiecărui meci și că nu există timp de strategii pe termen lung.
- Domnule Neagoe, urmează meciurile cu Irlanda de Nord și Austria! Sunt importante sau atenția trebuie să fie către duelul cu Islanda?
- La națională toate jocurile sunt importante. Toate acțiunile, inclusiv cele amicale, sunt foarte importante. Punctele se adună, contează fiecare joc pentru acel coeficient. Și e important și pentru Mirel Rădoi, pentru că e debutul, e prima impresie. Va fi foarte greu și contra Irlandei de Nord, și contra Austriei. Să nu credeți că e vreun meci facil.
- Sunt totuși voci care spun că ar fi bine să pregătească mai degrabă acel duel cu Islanda...
- La națională nu există jocuri de pregătire. Uitați! Nu există să pregătești o campanie de peste 2 sau 5 ani. Am mai auzit planuri de genul ăsta. Vă zic că nu duc la nimic bun. La națională e important ce faci la următorul meci. Nu-ți dă nimeni timp să faci strategii pe termen lung. Mirel știe bine asta, pentru că a fost jucător important al naționalei.
- Mulți s-au mirat când au văzut selecția, foarte puțini jucători defensivi, ce credeți că urmărește?
- Nu vreau să mă implic, știu doar că noi, toți cei 20 de milioane de români, suntem selecționeri. Toți ne pricepem și ne dăm cu părerea cine ar trebui chemat, de ce a adus pe cutare. Toți știm. Mirel a avut timp la dispoziție, cred că vreo 10 luni, să urmărească. A analizat foarte bine. Probabil a adus cei mai potriviți jucători. Cu siguranță el și-a făcut o strategie pentru Irlanda de Nord, una pentru Austria. Sau așa ar fi logic, se joacă la 3 zile. E normal să ai două strategii separate puse la punct. Să știe din timp ce modificări să facă în echipă indiferent de primul rezultat.
Eugen Neagoe: "Mirel vrea să joace ofensiv, însă trebuie să și poată"
- Spunea la conferință că îi place jocul ofensiv, să aibă mingea...
- Noi mereu ne-am dorit să jucăm altceva. Nu putem să fim vreo Franța sau Germania, că Brazilia nu prea mai e la modă. Deocamdată nu se poate, deși ne dorim. Când începe meciul, culmea, și adversarul își dorește același lucru ca și noi, să aibă mingea. Și atunci când și ei sunt foarte puternici, e greu să faci asta, să ții de minge. Nu vă imaginați că există antrenor, am mai auzit prostia asta, care joacă mereu defensiv. Asta e o prostie!
- Cum se mai spune despre Petrescu, nu?
- Da, că e defensiv. Fals! CFR se apără foarte bine când nu are mingea, dar când are mingea joacă, atacă. Normal, și Dan Petrescu poate ar vrea ca echipa lui să joace ca Bayern Munchen, dar poate nu are jucătorii potriviți. Adversarul te mai pune și el în imposibilitatea de a practica jocul pe care îl vrei.
- Credeți că îi va fi greu României să controleze cele două jocuri?
- Până la urmă, România n-a fost niciodată vreo echipă care a subordonat adversarul. Dacă vă aduceți aminte, chiar și în trecut. N-am jucat niciodată numai în terenul adversarului. Să îl sufocăm, să nu iasă din careul propriu. Sigur, Rădoi își dorește să atace, problema e să și poată. Nu vă imaginați că n-ar vrea.
- Alibec, Buș sau Pușcaș. Pe cine ați miza?
- Toți trei sunt jucători buni. E bine că i-a chemat pe toți, mai ales că ați văzut Buș ce joc bun a făcut cu Viitorul. Nu știu cum va juca. Cred că el știe deja cu cine va începe. Însă dacă te apuci acum să întrebi 10 antrenori diferiți, părerile sunt împărțite. Nu sunt 10 care să îți zică același lucru. Pentru că sunt jucători de valori apropiate.
Neagoe: "Ar fi fost mai bun un Camora de 28 de ani"
- Adversarele?
- Echipa mai puternică e Austria. Are mulți jucători care evoluează în Bundesliga. Poate că e mai bine că nu debutăm împotriva austriecilor, dar nici Irlanda de Nord nu-i de neglijat. - Se vorbește mult despre naturalizarea lui Camora!
- Se vorbește mult despre naturalizarea lui Camora!
- E un jucător valoros, nu degeaba joacă la campioană. E de 10 ani aici, în țară, și joacă bine constant. E un fotbalist la care, cu siguranță, Rădoi se gândește. Acum are soluții, am văzut că l-a luat pe Ștefan, un fotbalist tânăr, de perspectivă. Dacă se va impune la națională, o va putea face câțiva ani buni.
- Adică nu-i un post care să necesite o naturalizare?
- Cred că era foarte bine dacă era naturalizat Camora când avea 28 de ani. Sigur, niciodată nu e târziu, pentru că sunt jucători care joacă foarte bine și la peste 35-36 de ani. Camora arată foarte bine fizic și cred că va mai putea juca fotbal la un nivel înalt câțiva ani buni. Probabil va debuta la națională până la urmă
- Aveți încredere în Rădoi?
- Trebuie să credem cu toții. Cât e acolo, trebuie susținut, aveți răbdare cu el. Lăsați omul să-și facă treaba. Vom vedea peste un an dacă a muncit foarte bine. Atunci putem vorbi dacă a făcut sau nu bine selecția. Până atunci trebuie doar să-i ținem pumnii.
"E bine ca selecționerul să fie lăsat să-și facă treaba. Mirel e un tip inteligent și care a demonstrat că poate face performanță. Sperăm să reușească și să ducă echipa la turneul final" - Eugen Neagoe
Lotul României pentru meciurile cu Irlanda de Nord și Austria din Liga Națiunilor
- Portari: Ciprian Tătărușanu (Lyon, 67/0), Florin Niță (Sparta Praga, 2/0), David Lazar (Astra, 0/0)
- Fundași: Ionuț Nedelcearu (FC Ufa, 9/0), Vlad Chiricheș (Sassuolo, 57/0), Alin Toșca (Gaziantep FK, 18/0), Dragoș Grigore (Ludogorets, 37/0), Andrei Burcă (CFR Cluj, 0/0), Sergiu Hanca (KS Cracovia, 4/0), Nicușor Bancu (Universitatea Craiova, 13/0), Florin Ștefan (Sepsi OSK, 1/0)
- Mijlocași: Alexandru Crețu (NK Maribor, 0/0), Dan Nistor (Universitatea Craiova, 3/0), Alexandru Maxim (Gaziantep FK, 37/3), Nicolae Stanciu (Slavia Praga, 37/10), Alexandru Cicâldău (Universitatea Craiova, 6/0), Ianis Hagi (Rangers, 10/0), Ciprian Deac (CFR Cluj, 23/4)
- Atacanți: Gabriel Iancu (FC Viitorul, 0/0), Florinel Coman (FCSB, 3/0), Denis Alibec (Astra, 10/1), George Pușcaș (Reading, 14/6), Sergiu Buș (FCSB, 0/0)
Programul integral al naționalei din această toamnă
- 4 septembrie: România - Irlanda de Nord (Liga Națiunilor)
- 7 septembrie: Austria - România (Liga Națiunilor)
- 8 octombrie: Islanda - România ( baraj pentru Euro 2020)
- 11 octombrie: Norvegia - România (Liga Națiunilor)
- 14 octombrie: România - Austria (Liga Națiunilor)
- 12 noiembrie: Bulgaria/Ungaria - România (baraj pentru EURO 2020 - dacă trecem de Islanda)
- 15 noiembrie: România - Norvegia (Liga Națiunilor)
- 18 noiembrie: Irlanda de Nord - România (Liga Națiunilor)