Articol de Daniel Grigore - Publicat miercuri, 03 iulie 2024 14:39 / Actualizat miercuri, 03 iulie 2024 20:38
După România - Olanda 0-3, selecționerul batav Ronald Koeman a opinat că „tricolorii” au avut „mari probleme în partea stângă, la fel cum a fost și cu Belgia” ♦ Am analizat raportul de joc al meciului, iar concluziile îi dau dreptate olandezului: majoritatea acțiunilor au fost purtate, cu succes, pe partea lui Vasile Mogoș, ulterior Andrei Burcă.
În cele 3 meciuri din grupele Euro 2024, Nicușor Bancu a fost fundașul stânga titular. În duelul eliminatoriu cu Olanda, apărătorul Universității Craiova nu a putut evolua, fiind suspendat din cauza cumulului de cartonașe galbene.
Fără a avea un alt fundaș stânga de meserie în lot, selecționerul Edi Iordănescu a mers pe mâna lui Vasile Mogoș, apărător dreapta de meserie. Vasile a rezistat pe teren doar 32 de minute, fiind înlocuit forțat după o ciocnire violentă cu Denzel Dumfries. Andrei Burcă, stoper la origine, i-a luat locul în stânga apărării.
La conferința de presă de la final, selecționerul olandez Ronald Koeman a afirmat că jucătorii lui au exploatat slăbiciunile din banda stângă „tricoloră”. Mai exact, că „au avut mari probleme pe partea lor stângă, unde am jucat un fotbal bun”.
Susțin statisticile spusele lui Koeman? Am analizat raportul de joc al meciului, furnizat de Wyscout, iar concluziile sunt grăitoare.
Mai multe dueluri și acțiuni în banda noastră stângă: olandezii au forțat pe partea lui Mogoș și Burcă
Într-adevăr, olandezii au forțat în partea dreaptă a atacului lor, unde au purtat 25 dintre cele 51 de acțiuni ofensive. Numai 10 au fost în stânga, restul de 16 central.
Tendința lor de a juca în dreapta a fost evidentă și din numărul de dueluri disputate în acea bandă, 49, față de numai 30 în cealaltă parte a terenului.
Dintre cele 49 de dueluri, olandezii au câștigat 27, având o superioritate șocantă în încleștările de la jumătatea terenului: 7 dueluri disputate, 7 câștigate!
„Tricolorii” au stat bine în suprafața de 15-45 de metri față de poarta lui Niță, unde au câștigat majoritatea duelurilor, 15/20, dar au suferit în primii 15 metri de teren, unde Bergwijn, apoi Malen au câștigat 5 dintre cele 8 dueluri.
51 de acțiuni de atacau avut batavii în total, față de 29 în dreptul „tricolorilor”. 29 dintre cele 51 au fost atacuri poziționale, 13 din corner!
Vasile Mogoș și Andrei Burcă au ieșit „șifonați”
Vasile Mogoș, fundașul stânga titular, pe teren 32 de minute, înainte de a fi comoționat și înlocuit, a disputat în total 7 dueluri, câștigând numai două dintre ele, în fața lui Dumfries.
Fundașul dreapta olandez l-a depășit de două ori, precum au făcut-o și Nathan Ake (o dată) și Steven Bergwijn în două rânduri.
36%dintre acțiunile lui Vasile Mogoș au fost reușite. Dintre titulari, doar Denis Drăguș a stat mai rău, cu un procentaj de 31%
Confruntarea cu batavii nu a fost mai blândă nici pentru Andrei Burcă, stoperul mutat în stânga odată cu ieșirea lui Vasile Mogoș. Burcă nu a câștigat niciun duel cu Dumfries (zero din 4) și l-a deposedat o singură dată pe Malen din 4 încercări.
A avut totuși câștig de cauză în singurul duel direct cu Bergwijn, extrema dreapta înlocuită la pauză după ce a acuzat probleme medicale.
Faptul că olandezii au forțat mai puțin în flancul lor stâng este evident și din numărul relativ mic de dueluri pe care le-a disputat Andrei Rațiu, numai 9, dintre care a câștigat 5. Cody Gakpo l-a bătut de două ori, inclusiv la faza golului de 0-1, Xavi Simons tot în două rânduri.
„Bombardament” din dreapta: cum arată graficul centrărilor
Un alt argument care susține spusele lui Ronald Koeman: dintre cele 23 de centrări încercate de olandezi în timpul meciului, exceptând cornerele, 16 au venit din banda dreaptă a lor, iar 4 și-au găsit ținta.
A fost „bombardament” mai ales în prima parte, 11 centrări trimise din zona apărată de Mogoș, apoi de Burcă!