Articol de Eduard Apostol - Publicat vineri, 23 februarie 2018 09:00
Gică Popescu a vrut să aplice pentru licența A de antrenor, dar a fost șocat când a auzit ce probe practice trebuie să susțină, printre care să dea gol de la jumătatea terenului. ”Examen idiot”, a reacționat fostul internațional, care s-a amuzat: ”Câte goluri credeți că dă Mourinho?!”
Incredibil, dar adevărat! Gică Popescu a vrut zilele trecute să participe la examenul pentru obținerea Licenței A ca antrenor, care s-a ținut în perioada 19/20 februarie, doar că a refuzat să mai participe la proba practică a Școlii Federale de Antrenori din cadrul FRF.
"Baciul" fotbalului românesc, fostul căpitan al "naționalei", a fost șocat în momentul în care s-a interesat de probe. Înscris pe listă la poziția 34, Gică a aflat ce trebuie să facă unul dintre membrii marcanți ai Generației de Aur, fost căpitan al Barcelonei printre altele!
"Una dintre probe e să dai de la 35 de metri la poartă, fără să cadă, cum se zice, să treacă mingea de linia de porții la trei din cinci încercări. O altă probă e să scoți un timp anume alergând printre jaloane. Când a auzit asta, Gică a rămas perplex: "Domnilor, eu am venit să devin antrenor nu fotbalist!". Baciul s-a simțit umilit și nu s-a mai prezentat la probe", au povestit ieri sursele Gazetei Sporturilor.
Contactat telefonic, fostul internațional, acum în vârstă de 50 de ani, a povestit foarte relaxat ceea ce s-a întâmplat în fața comisiei din care au făcut parte Dan Apolzan, Dumitru Dumitriu și Mihai Ianovschi junior.
"Păi, vreau să devin fotbalist, iar?!"
- Domnule Popescu, este adevărat că n-ați mai acceptat să susțineți examenul pentru licența A de antrenor fiindcă, printre altele, vi s-a trasat ca probă să dați la poartă de la mijlocul terenului?
- Eu vă spun doar atât: după 115 meciuri la prima reprezentativă a României, eu nu mă fac de râs! Asta i-am transmis domnului Apolzan, pe un ton foarte respectuos. Ideea este că e un examen idiot! Eu vorbesc strict de examen. Și, rețineți!, nu doar pentru mine, fiindcă nu doar mie mi se impuneau aceste probe practice, ci tuturor celor care doresc să devină antrenori.
- Punctual, ce vi se pare ieșit din comun?
- Nu văd ce are a face proba aceasta, de exemplu, de a trage la poartă de la mijlocul terenului, cu meseria de antrenor. Strict cu meseria de antrenor. Păi vreau să devin fotbalist profesionist sau antrenor? Câte goluri credeți că dă Mourinho dacă-l pui să tragă de 5 ori de la 35 sau 40 de metri?!
Comparație cu Spania
- Cum a decurs dialogul?
- Nu are rost să detaliem, le-am spus respectuos că nu vin și nu m-am mai dus. Simplu.
- Vi s-a părut o șicană? Având în vedere și viitoarele alegeri pentru șefia FRF.
- Eu spun doar atât: prostie mai mare nu există! Eu vă ofer alte exemple, pe scurt, de examene pentru licența PRO în Spania. Trei oameni, Guardiola, Luis Enrique și Lopetegui. Știți în cât timp au susținut probele pentru licența PRO acești trei antrenori, printre cei mai buni la această oră din lume, nu doar din Spania?
- ...
- În 30 de zile. Au făcut cursuri intensive și au luat. Bine, diferența este că în Spania era conducătorul federației un fost fotbalist... E diferență uriașă!
16 goluri a reușit Gică Popescu pentru naționala României în 115 meciuri pentru "tricolori"
6 titluri de "Fotbalistul român al anului" are "Baciul" în palmares (1989, 1990, 1991, 1992, 1995 și 1996)
Trofeele lui Gică Popescu ca fotbalist:
- Campion și câștigător al Cupei României cu Steaua (1988)
- Dublu campion al Olandei cu PSV Eindhoven (1991, 1992)
- Cupa Cupelor (1997), Copa del Rey (1997) și Supercupa Spaniei cu Barcelona
- Cupa UEFA și Supercupa Europei, ambele în 2000, plus trei titluri de campion (1998, 1999, 2000) și două Cupe ale Turciei (1999, 2000) cu Galatasaray
DECIZIE: Rădoi respins!
Au fost cinci dosare respinse pentru licența A la antrenori. Mirel Rădoi a fost unul dintre ei! Fostul stelist s-a aflat în aceeași situație precum Adrian Senin și Denis Zmeu. "Au început școala de antrenori în Republica Moldova și cei de la școala de antrenori din București le-au transmis că n-au adus niște adeverințe de acolo. De aceea dosarul a fost respins", au explicat sursele Gazetei. z
AMUZANT: Ce-au vrut să-i facă lui Țiți Dumitriu
Proba practică a impus un exercițiu în urma căruia, contratimp, candidatul trebuia să treacă mingea în alergare printre jaloane. Iar cel ce-a ținut timpul a fost chiar Dumitru Dumitriu. Fostul stelist, acum în vârstă de 63 de ani, 8 trofee ca antrenor, dintre care 4 campionate, a improvizat încât a stârnit glumele cursanților. S-a folosit de cronometrul de pe telefonul mobil personal ca să țină timpul! "Care-i știți numărul? Haideți să-l sunăm să-i oprim cronometrul!", au șușotit cei care se pregăteau de această probă.
FRF a reacționat vineri seara, printr-un comunicat trimis pe adresa redacției.
"Referitor la materialul publicat azi, 23 februarie, în Gazeta Sporturilor, ediția tipărită și cea online, în legătură cu examenul de admitere la Licența UEFA A, Comisia Tehnică a FRF dorește să facă următoarele precizări:
Rolul probelor tehnice la cursurile de antrenori pentru licențele UEFA A și B este acela de a constata capacitățile tehnice demonstrative ale cursanților. Antrenorii cu licență UEFA A și B activează preponderent în zona copiilor și juniorilor și ei trebuie să exemplifice tinerilor jucători procedeele tehnice pe care le predau. La nivelul următor – licența UEFA Pro – nu mai există probe tehnice.
În privința foștilor jucători profesioniști, Școala Federală de Antrenori organizează cursuri speciale pentru obținerea cumulată a licențelor UEFA A+B. Se pot înscrie la aceste cursuri fotbaliștii care au peste 200 de meciuri în competiții oficiale și nu se pune problema unor testări tehnice. UEFA acceptă organizarea acestui curs o dată la doi ani. Dacă un fost fotbalist profesionist dorește să obțină licență A în interiorul acestui interval va trebui să acceseze cursurile obișnuite. Este și cazul lui Adrian Mutu, care a absolvit un astfel de curs pentru licență UEFA A săptămâna trecută, după ce la admitere a susținut și probele tehnice"