Articol de Andrei Crăiţoiu - Publicat miercuri, 06 septembrie 2017 09:00
Burleanu a pierdut mult din influență! Vasile Dâncu, amicul și protectorul președintelui FRF, e în conflict cu Liviu Dragnea. Surse din grupul foștilor internaționali care speră să câștige alegerile susțin că șeful PSD le-ar fi transmis clar: ”Nu vreau să-l mai văd pe Burleanu!”.
Politicianul cu care Răzvan Burleanu s-a afișat cel mai des nu mai e în grațiile conducerii PSD! E un detaliu important, cu jumătate de an înainte de alegerile pentru președinția Federației. Vasile Dâncu s-a aflat și la Podgorica în tribună alături de conducătorii FRF, la partida care a închis calculele calificării României la Campionatul Mondial. "Naționala" nu mai are șanse să se califice la turneul din Rusia, dar parcursul dezastruos al echipei poate să-l coste mai puțin pe Burleanu decât mișcările din politică, cu Dâncu aflat mai nou în conflict cu Liviu Dragnea!
"Nu vreau să-i mai văd la Federație!"
Contestatarii lui Burleanu, majoritatea foști fotbaliști, antrenori și șefi de cluburi de prima ligă, au sugerat ori au afirmat deschis în ultimii trei ani și jumătate că actualului președinte i-ar fi fost făcut cadou mandatul de la FRF. Că a fost propulsat acolo de influențe politice ori din zona serviciilor de informații. Sau din ambele părți.
Și George Maior, fostul șef al Serviciului Român de Informații, a însoțit echipa națională într-o deplasare. A făcut parte din delegație în Irlanda de Nord, în campania trecută, pentru Euro. Atunci s-a aflat "în lot" și Liviu Dragnea, a cărui opinie despre echipa de conducere de la "Casa Fotbalului" pare să se fi schimbat între timp.
O persoană din grupul "Generației de Aur" povestește că la o discuție purtată într-un eveniment organizat de PSD în provincie Dragnea ar fi transmis: "Candidați care vreți, nu mă interesează. Dar nu vreau să-i mai văd la FRF p-ăștia care conduc acum!".
"Nu mai e partidul pe care-l conducea Năstase!"
Nu numai de Burleanu s-a distanțat președintele PSD. Nici cu Vasile Dâncu nu mai pare să fie în relații bune! Sociologul, fost viceprim-ministru în Guvernul Cioloș, a criticat dur în ultima vreme evenimentele din partid și metodele după care conduce Dragnea: "Politica pare o lume a ticăloșilor, a corupților și a golanilor, astfel că e greu să-și mai dorească cineva să-și aleagă această carieră nedemnă". Fraza e dintr-un interviu pentru Reporter Iași preluat de site-ul aktual24.ro.
Din aceeași sursă: "PSD nu mai are legătură cu partidul condus de Adrian Năstase. Acel PSD era un partid cu ideologie clară, cu organizare, cu departamente care lucrau continuu. Și încă ceva: erau oameni pregătiți pentru toate domeniile. Partidul era deschis mereu la achiziții, cum se spune în fotbal, erau aduși oameni de la universități, din instituții de cultură".
Partidul s-a implicat în schimbarea care a avut loc în fotbalul românesc. La LPF s-a implicat direct: Gino Iorgulescu și președinții de cluburi s-au întâlnit cu Victor Ponta și cu Liviu Dragnea cu o seară înaintea alegerilor. A doua zi s-a votat stoparea domniei lui Dragomir, care părea interminabilă.
Influența în cazul modificării de la Federație n-a fost la fel de evidentă. Adalbert Kassai, fost secretar general al FRF, a tradus legăturile pe care le fac mai toți din fotbal: "Gică Popescu, principalul favorit să câștige președinția, a fost condamnat chiar cu o zi înaintea votului. Într-un proces care dura de ani de zile, verdictul s-a dat fix cu o zi înainte de alegeri! Gândiți-vă voi dacă poate exista asemenea coincidență!".
Vasile Dâncu, critic față de PSD în revista Sinteza:
- "Majoritățile pot fi obtuze, mai ales atunci când sunt conduse de elite slabe, care nu înțeleg că logica majoritară este doar principiu fondator, dar nu și unic, discreționar. Majoritatea obtuză se poate așeza la putere disprețuind tot ce nu intră în sfera sa de interes imediat, mai ales disprețuind sensibilitățile colective"
- "Când elita majorității caută să domnească și să sugrume, să preseze și să nu se uite la feedbackul social, atunci se formează minorități disperate, care pot erupe în societate, cu sau chiar fără ajutorul unor organizații de interese legitime sau ilegitime"
"Proiectele lui Răzvan Burleanu și ale tinerei lui echipe sunt preluate de UEFA și de FIFA ca bune practici și vor produce cu siguranță viitoarea generație a echipei naționale, dar nu mai devreme de un deceniu"Vasile Dâncu, editorial în Adevărul, în vara anului trecut
Prunea, Balaj, Marica. Lupescu?
"Vom avea doi candidați pentru președinția Federației", a anunțat Florin Prunea. El face parte dintr-un grup susținut de majoritatea membrilor "Generației de Aur". Obiectivul: preluarea conducerii FRF. De ce doi candidați? Pentru că în turul al doilea cel mai slab clasat ar putea să-i cedeze voturile favoritului și să-și dea mâna astfel pentru răsturnarea lui Burleanu. O alianță cum a avut și Burleanu în alegerile din 2014, când Chivorchian și Marcel Pușcaș i-au cedat voturile în schimbul unor posturi în schema Federației.
Cine ar putea să candideze din opoziția organizată:
Florin Prunea - El a luptat cel mai clar împotriva lui Burleanu, dintre toți membrii generației 94. Imaginea publică nu e însă grozavă. A fost acuzat în Dosarul "Mită pentru arbitri", dar achitat. Dragomir a susținut că fostul portar le aducea femei jucătorilor în cantonamentul naționalei, atunci când lucra în Federație.
Cristian Balaj - Fost arbitru FIFA retras de curând din activitate, are o imagine bună. Nu are însă experiență ca manager la un nivel important din fotbal. E drept, nici Burleanu nu avea așa ceva în 2014. Băimăreanul pare să dețină un avantaj important în toată schema, o conexiune cu politica: e consilier al ministrului PSD al Sportului!
Ciprian Marica - S-a implicat în ultima vreme, a criticat "echipa Burleanu" cot la cot cu Prunea și a vorbit despre soluțiile pe care le au foștii jucători. Are imaginea unui tip civilizat, neimplicat în scandaluri și suficient de bogat ca să nu vină la FRF pentru bani. Doar că n-a antrenat, n-a condus niciun club, nici măcar o zi!
Ionuț Lupescu - Ar fi adevărata lovitură pe care ar da-o opoziția. El ar trebui convins să renunțe la șefia Comisiei Tehnice a UEFA, un post pe care-l ocupă în prezent. L-a atacat recent pe Burleanu: "A spus că a discutat cu mine la Cardiff? Doar ne-am întâlnit întâmplător într-un lift! E un mincinos cu care nu vreau să mai am de-a face!". "Stați liniștiți, că Burleanu poate pierde alegerile", a mai spus Lupescu când a fost întrebat despre influența pe care a ajuns s-o dețină actualul președinte.
1.700 de primării sunt conduse de PSD în toată țara. Aproape toate cluburile din ligile inferioare și câteva din primul eșalon depind de banii publici, așa că atitudinea și implicarea partidului în alegerile de anul viitor pot înclina balanța decisiv