FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA

EXCLUSIV Ce căuta Daum în separeu cu Hagi, după meciurile Viitorului?! Legătura secretă cu o rețea controversată

Articol de - Publicat luni, 18 septembrie 2017 08:38

Săptămâna trecută, Gazeta a scris despre diversele cauze pentru care naționala României a ratat calificarea la un nou turneu final. Responsabilitatea se împarte între Răzvan Burleanu, Christoph Daum, jucători și, neapărat, conducătorii din ultimii 27 de ani care au adus fotbalul în faza terminală de acum.

Astăzi, vorbim despre impresari și influența lor asupra selecției la echipa națională.

Într-o discuție cu jurnaliștii germani de la Der Spiegel purtată imediat după rezilierea contractului cu FRF, Christoph Daum a spus: “Presiunea e mare, mai ales din partea cluburilor, care vor să-şi vadă jucătorii la naţională, pentru a-i putea vinde mai scump. Niciodată nu m-am implicat în astfel de lucruri, sunt independent”.

3 luni
au trecut între debutul lui Răzvan Marin la echipa națională, în mandatul lui Daum, și transferul lui la Standard Liege

23 zile
au trecut între debutul lui Cristi Manea la națională, în mandatul lui Pițurcă, și transferul său în secret la Apollon Limassol, în vara lui 2014

Daum acuză presiunea din exterior asupra selecției, dar susține că a rezistat jocurilor de culise.

Telefon la compatriotul Jurgen Rober

Ne întoarcem în timp cu o săptămână. Pe 6 septembrie, într-un editorial scris de directorul Gazetei, Ovidiu Ioanițoaia, a apărut o informație extrem de valoroasă:

“Atât era de disperat Daum să obțină un angajament încât, înainte de a fi contactat de FRF, l-a sunat în Turcia pe compatriotul său Jürgen Röber, director sportiv la Osmanlispor, pe care l-a rugat să-i găsească o echipă în Turcia. Fie ea și din liga 2, i-a cerut, dar care să-i garanteze 10.000 de euro lunar, e ceea ce i-a relatat Röber unui cunoscut oficial român, demn de încredere”.

Pentru a înțelege importanța dezvăluirii, să vedem cine este Jurgen Rober.

Fost antrenor în Bundesliga la echipe importante precum VfB Stuttgart, Hertha Berlin, WfL Wolfsburg și Borussia Dortmund, germanul (ajuns la 63 de ani) s-a retras în 2009, dar după 6 ani a revenit în fotbal ca director sportiv.

jurgen rober
Jurgen Rober, fost jucător, antrenor și actualul director de la Mouscron. Sursă: Bild

Când a avut loc discuția cu Daum menționată în editorialul lui Ovidiu Ioanițoaia, Rober decidea politica de transferuri a clubului Osmanlispor, deținut de familia primarului din Ankara, Ibrahim Melik Gokcek, unul dintre vechii prieteni și camarazii ideologici de-ai președintelui turc Tayyip Recep Erdogan.

În urmă cu mai mulți ani, Rober și-a folosit influența pentru a facilita o investiție făcută de fiul lui Gokcek, Ahmet, într-un club de fotbal destinat imigranților turci din Berlin. Clubul a dat faliment, iar fiul primarului din Ankara a dispărut, lăsând în urmă datorii importante.

Rețeaua politică nevăzută

Relațiile politice ale lui Rober nu se rezumă doar la Turcia.

De fapt, Jurgen Rober este o rotiță din rețeaua impresarilor Pini Zahavi și Abdilgafar Ramadani, o rețea care, pe lângă afacerea controversată cu jucători, întreține legături politice majore, pornind din zona oligarhilor ruși și ajungând în cercurile importante de lobby de la Washington.

Impresarul celui mai scump fotbalist din lume (Neymar), Zahavi donează o parte din banii obținuți din transferuri printr-un offshore din Insulele Virgine într-un ONG de extremă dreaptă din Israel, Elad, care încalcă rezoluțiile ONU. Un alt offshore, controlat de Roman Abramovic, procedează identic.

Numit de Zahavi “my guy Fali”, macedoneanul de origine albaneză “Fali” Ramadani este acuzat la Belgrad, unde a controlat o vreme clubul Partizan (Rober a fost antrenor la Partizan în 2006), că întreține tensiunea din zona Kosovo la îndemnul puternicului grup de lobby american BGR Group.

Ce rol are Rober în toată această construcție?

Actualul director sportiv german și prietenul său Ramadani au fost asociați în trei firme, înființate la Tirana de un anume Damir Fazlic, acuzat de presa din spațiul ex-iugoslav de legături cu CIA.

Firmele duceau prin fire complicate la Argita Malltezi, fata președintelui Albaniei din acea perioadă, Sali Berisha, iar una dintre companii e direct legată de un offshore din Cipru în care este asociat și fiul lui Gheorghe Ștefan, fostul primar din Piatra Neamț.

Numele lui Fazlic - partenerul lui Ramadani și Rober în cele 3 firme albaneze - a apărut și în România în scandalul băieților deștepți din energie.

damir fazllic wesley clark light
Damir Fazlic (stânga) și generalul american Wesley Clark, fostul consilier al lui Victor Ponta pe probleme strategice. Sursă: Balkanblog

Nepot al lui Jovica Stanisic, fostul șef al serviciilor secrete sârbe, Fazlic a intermediat grupului american de lobby BGR contracte de consultanță cu Berisha și cu președintele nou înființatului stat Kosovo, însă în același timp - susține el - a fost implicat în 11 campanii electorale din estul Europei, printre care și România.

Prietenul lui Fazlic, Ramadani, își folosește și el influența pentru a promova interesele BGR Group în Macedonia.

Din nou Mouscron, clubul impresarilor

În paralel cu conexiunea albaneză, Ramadani și Rober au fost implicați și într-un proiect imobiliar ilegal din Skopje, capitala Macedoniei, finanțat prin credite frauduloase obținute de la o bancă germană. În spatele afacerii, scrie presa macedoneană, au stat frații Osmani, liderii mafiei albaneze din Germania.

Cazul s-a soldat cu condamnări, inclusiv pentru un director al clubului Vardar Skopje, însă Ramadani și Rober nu au fost atinși. Impresarul a obținut chiar un profit consistent.

Legătura dintre impresarul Ramadani și antrenorul-director sportiv Rober este veche, din vremea în care primul deținea un restaurant în Berlin, “Il Gallo d’Oro”, iar în local se adunau toți oamenii influenți din cluburile aflate în zona capitalei germane.

Din această vară, Jurgen Rober lucrează direct pentru Ramadani după ce a părăsit-o pe Osmanlispor și a fost numit director sportiv la Mouscron, clubul belgian antrenat de Mircea Rednic și deținut de Zahavi și Ramadani.

zahavi ramadani
Pini Zahavi (primul din stânga) și Abdilgafar Ramadani (dreapta), alături de un impresar austriac. Sursă: Facebook

Alături de Apollon Limassol, Mouscron este o piesă din rețeaua prin care cei doi impresari fentează regulile FIFA privind deținerea jucătorilor de către o terță parte. Cele două cluburi au fost folosite la transferul fictiv al lui Cristian Manea de la Viitorul, în vara lui 2014, o tranzacție dubioasă investigată în ultimul an de reporterii Gazetei.

Rezultatele acestei anchete jurnalistice au fost menționate în ultima săptămână de publicații importante din lume precum New York Times sau L’Equipe.

lequipe
Săptămâna trecută, L'Equipe a dedicat o pagină schemei dubioase descoperită de reporterii Gazetei. Sursă: L'Equipe

Dincolo de legăturile politice, Abdilgafar Ramadani controlează în acest moment toți jucătorii importanți crescuți de Hagi la academia sa prin intermediul altui om din rețea, italianul Pietro Chiodi. Unii dintre fotbaliști, cazul lui Ianis Hagi, sunt trecuți direct pe firma lui Ramadani din Malta, Lian Sports. 

Daum crește influența lui Ramadani

Acum, după ce am văzut care sunt legăturile lui Jurgen Rober, să revenim la declarația dată joi de Daum.

Germanul acuză presiunile cluburilor la selecție, însă nu scoate o vorbă despre impresari.

“Ce a făcut Hagi aici e fantastic, nu putem folosi alt cuvânt. Am un mare respect pentru Viitorul şi pentru Hagi. Trebuie să învăţăm din astfel de înfrângeri şi să mergem mai departe”
Christoph Daum, 17 august 2017, după Viitorul - RB Salzburg 1-3

Gazeta a făcut o radiografie a influenței agenților asupra loturilor convocate de Daum pentru cele 10 meciuri din mandatul său și a descoperit că Pietro Chiodi, omul lui Abdilgafar Ramadani, este cel mai bine reprezentat. Al doilea este Ioan Becali, după care vin Anamaria Prodan și Lucian Marinescu.

INFLUENȚA IMPRESARII ÎN ULTIMUL LOT AL LUI LUI DAUM

Pietro Chiodi (Italia) 6 Tătărușanu, Chiricheș, Țîru, Ganea, Benzar, Răzvan Marin
Ioan Becali 5 Găman, Moți, Filip, Chipciu, Bogdan Stancu
Anamaria Prodan 4 Niță, Nicolae Stanciu, Pintilii, Adi Popa
Lucian Marinescu 2 Toșca, Hanca
Mogi Bayat (Iran) 1 Pantilimon
Georgis Tsouris (Cipru) 1 Băluță
Juan Jose Moral (Spania) 1 Andone
Herbert Briem (Germania) 1 Maxim
Alții 3 Ivan (Ion Carp), Deac (Bogdan Mara), Bicfalvi (un prieten)

La meciul cu Albania de la Euro 2016, ultimul înainte de venirea lui Daum, în lotul României se aflau doar doi fotbaliști impresariați de Chiodi.

Numărul lor s-a dublat la prima acțiune a lui Daum și a ajuns după un an la 6 jucători convocați pentru dubla cu Armenia și Muntenegru. Una dintre explicații este titlul câștigat în această primăvară de Viitorul, însă forma jucătorilor crescuți de Academia Hagi a scăzut dramatic în ultimele luni.

Daum a continuat să-i convoace.

Sursele Gazetei susțin că, după fiecare meci al Viitorului la care asista pe stadionul din Ovidiu, Christoph Daum era adus de Ionuț Badea la hotelul lui Hagi din Mamaia, Iaki, unde mânca și discuta cu patronul Academiei într-unul dintre separeurile restaurantului. 

“Îl felicit pe Cristoph Daum pentru că a avut curaj să scoată în față un jucător precum Răzvan Marin, altfel poate mai stătea doi ani și nu auzea nimeni de el”
Gheorghe Hagi, 15 octombrie 2016

Practic, 25 la sută dintre fotbaliștii convocați de german la ultima sa acțiune sunt controlați de Abdilgafar Ramadani, impresarul prieten și partner de afaceri cu Jurgen Rober, compatriotul contactat acum un an de Daum pentru a-i găsi un contract de muncă în Turcia.

Acum câteva luni, Gazeta l-a întrebat pe Daum ce părere are despre Rober. Răspunsul selecționerului a fost pur și simplu elogios: “Îl cunosc foarte bine. E un caracter deschis și o persoană directă. Feedback-ul meu a fost mereu pozitiv. Are o experiență foarte mare și o rețea bine organizată”.

Contactat din nou în ultimele zile, Daum nu a mai răspuns.

Deși se plânge de presiuni din exterior la selecție, Daum a reușit - din coincidență sau intenționat - să crească major influența la națională a “rețelei bine organizate” din care face parte și Jurgen Rober.

În loc de concluzie, o întrebare:

Dacă un antrenor își permite să contacteze un director sportiv pentru a-i găsi un loc de muncă la un club din Turcia, credeți că directorul sportiv își va permite la rândul său să-l contacteze pe antrenorul devenit selecționer pentru a-i găsi un loc în lotul României unui jucător impresariat de “rețeaua” sa?

PS - Gazeta nu a luat în calcul jucătorii aflați sub contract cu Anamaria Prodan. Soțul acesteia și Vasile Miriuță au fost impresariați de Abdilgafar Ramadani în anii 2000, iar familia Reghecampf prețuiește prietenia influentului agent macedonean. Miriuță - al cărui fiu a devenit impresar - le-a mărturisit apropiaților că vorbește “cu Fali de două ori pe săptămână”

PS 2 - Au trecut 9 luni de când Gazeta a scris despre transferul lui Cristian Manea și modul în care Viitorul a încălcat regulile FIFA în privința introducerii datelor în sistemul TMS. Nici până acum, FRF - teoretic, tabăra rivală a lui Hagi - nu a deschis vreo acțiune disciplinară. 

JUCĂTORII LUI CHIODI ÎN LOTURILE CONVOCATE DE DAUM

Muntenegru  4 Tătărușanu, Chiricheș, Benzar, Răzvan Marin
Armenia și Kazahstan 3 Tătărușanu, Benzar, Răzvan Marin
Polonia și Rusia 6 Tătărușanu, Chiricheș, Țîru, Benzar, Răzvan Marin, Nedelcu
Danemarca 4 Tătărușanu, Chiricheș, Benzar, Răzvan Marin
Polonia și Chile 6 Tătărușanu, Chiricheș, Țîru, Benzar, Ganea, Răzvan Marin
Armenia și Muntenegru 6 Tătărușanu, Chiricheș, Țîru, Ganea, Benzar, Răzvan Marin

 

 

Save

Save

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Mititelu se laudă că a găsit următorul star al Olteniei: „De la Gică Popescu n-am mai avut așa ceva!”
Liga 2
Mititelu se laudă că a găsit următorul star al Olteniei: „De la Gică Popescu n-am mai avut așa ceva!”
Umilit de marea rivală, antrenorul lui Celtic a strecurat câteva înțepături: „Nu ne bătuseră de mult, aveam 14 puncte în plus...”
Stranieri
Umilit de marea rivală, antrenorul lui Celtic a strecurat câteva înțepături: „Nu ne bătuseră de mult, aveam 14 puncte în plus...”
„Cine e cel mai frumos bărbat din fotbalul românesc?” » Anamaria Prodan are un favorit-surpriză: „Mi-a plăcut toată viața”
Superliga
„Cine e cel mai frumos bărbat din fotbalul românesc?” » Anamaria Prodan are un favorit-surpriză: „Mi-a plăcut toată viața”

Singura condiție ca Dan Negru să mai prezinte un Revelion: „Doar așa o fac, dar e imposibil să se mai întâmple”

CFR Cluj i-a adus atacant din Italia lui Dan Petrescu: „Îl vom prezenta după Revelion” » GSP știe numele și detaliile afacerii


Comentarii (32)
1618597915124142
Alexandru Chis  •  19 Septembrie 2017, 14:05

Daum a fost rampa de lansare, la nationala, a jucatorilor de la Academia lui Hagi. Daca ar mai fi ramas mult timp antrenorul nationalei Romaniei, Daum ar fi alcatuit echipa numai cu jucatori de la Ovidiu. Nationala a fost "vitrina pentru export" a lui Hagi. Cand "Regele" a simtit ca "robinetul Daum" se va inchide, a inceput sa vanda en-gros la FCSB. Dupa cum s-a vazut, "marile experimente" cu intinerirea lotului nationalei au dat gres in strainatate, acolo unde au fost vanduti, toti dar absolut toti, sunt mai mult rezerve si se gandesc sa se... repatrieze.

gica_barosanu
gica_barosanu  •  19 Septembrie 2017, 13:52

Eu cred ca Hagi ti-a lovit rau sotia, pana-n stomac, de tot incerci sa-l discreditezi atat.

1425838917717550
John Milne  •  19 Septembrie 2017, 12:27

Mda

Vezi toate comentariile (32)
Comentează