Articol de GSP - Publicat miercuri, 21 noiembrie 2018 10:59
România s-a impus marți seara în Muntenegru, 1-0, dar nu și-a îndeplinit adevărat obiectiv al partidei de la Podgorica: o victorie cu minimum două goluri înscrise ar fi asigurat menținerea în urna a treia valorică pentru preliminariile EURO 2020.
Șansa imensă ratată de "tricolori" ar putea fi responsabilitatea exclusivă a Federației. Mai jos sunt trei motive:
1. FRF nu știa calculele
Cea mai importantă dovadă că Federația nu avea habar de calculele pentru urna a 3-a în preliminariile clasice pentru Euro 2020 este chiar pe site-ul frf.ro.
În blogul din ziua meciului, FRF specifică: "Avem nevoie de o victorie cu 2-1 sau la diferență mai mare și ca Scoția să învingă Israel în Grupa 1". Ceea ce este greșit. Cu o victorie la Muntenegru, scor 2-1, și cu o victorie a Scoției, "tricolorii" nu ar fi rămas în urna a treia pentru preliminarii.
Este adevărat că România ar fi depășit Ungaria în clasamentul locurilor doi din Liga C, dar poziția a treia nu era suficientă, doar primele două ar fi rămas în urna a treia. Israel a pierdut în Scoția, scor 2-3, iar golaverajul lor a devenit 6-5, mai bun decât al naționalei noastre.
România se putea califica în cazul unei victorii cu 2-1 la Podgorica doar dacă Israel era învinsă la două goluri diferență (toate calculele, AICI).
Cum ar fi arătat clasamentul în cazul unei victorii cu 2-1:
1. Bulgaria 7p (golaveraj 4-3)
2. Israel 6p (golaveraj 6-5)
3. România 6p (golaveraj 4-3)
4. Ungaria 6p (golaveraj 4-3)
*România depășea Ungaria datorită golurilor mai multe marcate în deplasare
Cum arată site-ul FRF
2. Declarațiile și comportamentul jucătorilor
La finalul meciului de marți seara, jucătorii lui Cosmin Contra au celebrat exagerat, între ei și alături de suporteri, o victorie care nu ne duce, de fapt, nicăieri. Același nivel de entuziasm s-a regăsit și pe margine, dovadă fiind bucuria "secundului" Jerry Gane.
Declarațiile unora dintre jucători au completat haosul. Afirmația lui Cristi Manea este fără echivoc: "Noi nu am ştiut că mai avem nevoie de un gol, am încercat să dăm cât mai multe goluri, dar atât am putut", a spus fundașul CFR-ului.
"Dintre cei care am jucat, care am fost pe teren, nu cred că ştia nimeni că mai avem nevoie de încă un gol. Dacă ştiam, era clar că forţam să mai marcăm un gol. Asta e, acum e prea târziu", a spus și Ciprian Deac la Telekom.
3. Schimbarea inexplicabilă din minutul 88
În minutul 88, Cosmin Contra a făcut ultima schimbare. L-a scos pe vârful Claudiu Keșeru și l-a introdus pe Tudor Băluță, jucător cu atribuții defensive. O mutare de neîțeles a selecționerului, având în vedere că echipa trebuia să forțeze un al doilea gol.
Vezi și: