Articol de Vlad Nedelea, Iosif Popescu (video) - Publicat joi, 12 octombrie 2023 23:45 / Actualizat joi, 12 octombrie 2023 23:45
România a remizat cu Belarus, scor 0-0, în runda cu numărul 7 a grupei I de calificare la EURO 2024. Meciul s-a jucat la Budapesta, fără spectatori. Calculele s-au complicat teribil în urma acestui rezultat.
- Reporterul GSP Vlad Nedelea și operatorul video Iosif Popescu sunt la Budapesta și transmit toate informațiile relevante înainte, în timpul și după meciul dintre Belarus și România.
- România - Andorra, următorul meci al „tricolorilor”, se joacă pe 15 octombrie, de la 21:45, liveTEXT pe GSP.ro și la TV pe Prima TV.
Clasamentul live în grupa României
Am avut atât de mult noroc în această campanie încât un nou eșec parcă ar fi mai rușinos ca niciodată. O grupă accesibilă, puncte luate cu țârâita uneori, pe brânci și cu finaluri în care doar hazardul a făcut să nu călcăm strâmb.
Teoretic, meciul de la Budapesta ar trebui să fie o formalitate. Dăm peste un alt Belaurs, cu antrenor nou, cu doar doi jucători ce-au fost pe teren în înfrângerea de la București, 1-2. Practic altă echipă.
România cu posesia, Belarus cu ocazia
Formalitatea e complicată puțin de starea gazonului. Rar, foarte rar și pe alocuri înlocuit cu nisip. Oricum ar fi, punctele sunt obligatorii. Iar "11-le" lui Iordănescu jr e făcut pentru atac. Cei trei Denis din atac, plus "creierul" Stanciu ar trebui să desfacă defensiva aglomerată a vișiniilor.
Primul moment periculos a fost al gazdelor: șut Klimovich de la 18 metri, pe lângă poartă. Și în tur bielorușii au arătat că știu să atace, în ciuda celor doar 4 goluri în primele 6 jocuri.
"Schimbă ritmul, Denis!"
„Haide, Denis! Schimbă ritmul”, a strigat Edi spre Alibec. Evident, parcă de asta e nevoie. Bielorușii arată fragili atunci când simt presiune. Man a fost "clientul" preferat al selecționerului: "Atent pe mingea a 2-a, strânge mai mult. Pleacă din spatele adversarului, că ești pe raza lui", indicații urmate de încurajări. La fel din tribună, dinspre Stoichiță, care a căutat mereu să țină sus moralul jucătorilor.
N-am avut avantaj la pauză. Înseamnă că ne vom chinui. Naționala lui Edi a strâns majoritatea punctelor datorită reprizelor I remarcabile. "Haide, Alibec! Haide, Nicu! Așa, așa, întotdeauna primii! Nu-i lăsați să atingă mingea de două ori". Edi a stat în permanență cu gura pe jucători. Mai că-i lua de umeri și îi împingea din spate.
Simțea că trece timpul și că echipa a început moale repriza 2. Puține realizări, multe nesincronizări, multe pase greșite. Prima oră a fost fără imaginație la mijloc, acolo de unde trebuie să vină ideile, unde să fie lumina din joc. Iar în rarele cazuri când s-a ivit ceva, Alibec n-a găsit poarta.
Ratăm, apoi scăpăm
O oră de ceață în joc i-a fost de ajuns lui Iordănescu. Evoluții gri pentru Man și Alibec, au intrat Hagi și Moruțan. Drăguș, și el șters, trece vârf. "Denis, stai în careu". Indicații clare pentru singurul Denis rămas în teren. Alibec s-a arătat surprins, chiar deranjat, gesticulând dezaprobator.
De la Moruțan a venit imediat o ocazie, minge respinsă cu mult de muncă pentru Ignatovich, dar parcă nici norocul nu mai e cu noi. Rugăciunile se intensifică pe bancă, Stanciu ratează ținta de puțin, cum Horațiu ne-a salvat de un coșmar. Delegația noastră simte momentul, se pune de-o galerie ad-hoc, cu Stoichiță șef de galerie.
N-am putut mai mult!
Belarus a arătat ca o echipă mică. S-a întins atât cât i s-a permis, nu și-a dorit prea multe. Numai că nici noi, atunci când norocul nu s-a lăsat găsit, n-am prea știut încotro să ne ducem. L-am luat la țintă pe Ignatovich, nu cu momente lucrate, faze duse cursiv, finalizări din 6-7 metri.
Șuturi multe, de la 18 metri, niciunul suficient de bine plasat cât să ne aducă golul izbăvitor. Un egal care complică și mai mult ceea ce deja era complicat. Un punct care ne ține iar la mâna rezultatelor și care face să conteze fiecare meci.
FINAL » Belarus - România 0-0
Minutul 88 » Belarus rămâne în atac
Ivan Bakhar a scăpat singur cu Moldovan. Portarul Rapidului a blocat, apoi tușierul a ridicat fanionul pentru un ofsaid la limită.
Minutul 85 » Mihăilă e trimis la luptă
Edi Iordănescu efectuează și ultima schimbare. Mihăilă a intrat în locul lui Stanciu. Belarusul are cele mai bune momente din meci, două cornere consecutive și 3 încercări de șut la poarta lui Moldovan.
Din tribune, Mihai Stoichiță a strigat: „Calm, calm, calm! Mai sunt 7 minute!”.
Minutul 80 » Moruțan, „ruletă” superbă
Olimpiu Moruțan se distrează cu doi adversari, o „ruletă” în stilul lui Zidane. Mingea ajunge la Bancu, dar șutul fundașul oltean, de la 16 metri, trece mult peste poartă.
Minutul 77 » Iordănescu forțează cu Munteanu și Olaru
Louis Munteanu și Darius Olaru sunt trimiși în locul lui Vladimir Screciu și Denis Drăguș. Edi Iordănescu forțează victoria.
Minutul 69 » Ocazie mare ratată de Nicolae Stanciu
Nicolae Stanciu combină cu Drăguș în interiorul careului advers. Își face mingea pe piciorul stâng și trage la colțul lung, la câțiva milimetri pe lângă poartă.
Minutul 67 » Ianis, aproape de gol
Moruțan trimite o centrare șutată din flancul drept al atacului. Portarul Belarusului respinge în față, dar Ianis Hagi nu e pe fază pentru a devia în poartă.
La acțiunea imediat următoare, Horațiu Moldovan e întins serios. Deviază peste poartă, un nou corner pentru gazde.
Minutul 59 » Ploaie de centrări în careul Belarusului
„Tricolorii” nu găsesc soluții pentru a desface defensiva Belarusului. Rațiu a încercat 4 centrări în repriza secundă. Niciuna nu a ajuns la destinație.
Edi Iordănescu pregătește primele schimbări. Olimpiu Moruțan intră în locul lui Dennis Man, Ianis Hagi în locul lui Alibec. Drăguș urcă atacant central în acest moment.
Minutul 50 » Răzvan Burleanu, îngrijorat în tribune
Reporterii GSP prezenți la Budapesta au surprins un Răzvan Burleanu îngrijorat în tribune. Președintele Federației încă așteaptă marile ocazii „tricolore”.
A început repriza secundă: nicio schimbare
Edi Iordănescu mizează pe aceeași formulă ca în prima repriză. „Tricolorii” încep mai curajos. Denis Alibec ratează întâlnirea cu mingea la o centrare în minutul 46. Portarul bielorușilor arată semne de nesiguranță.
Statistica primei reprize din Belarus - România
Statistica oficială a primei reprize arată o națională „tricoloră” aflată în control, dar insuficient de inspirată la finalizare. România și-a creat 9 ocazii de gol și a expediat 4 șuturi pe spațiul porții adverse. Bielorușii nu l-au pus niciodată la încercare pe Horațiu Moldovan.
Minutul 40 » Kosovo conduce în Andorra
În celălalt meci din grupa României, Kosovo conduce în Andorra cu 1-0. Toate rezultatele serii sunt AICI!
La Budapesta, Alibec a fost din nou aproape de gol. A fost oprit în ultima clipă de un apărător, împiedicat să scape singur cu portarul advers.
Minutul 23 » Stanciu trimite peste poartă
Căpitanul Nicolae Stanciu vine lansat, la marginea careului de 16 metri, dar trimite mult peste poartă.
Minutul 17 » Penalty cerut de România
Un corner executat de Stanciu aduce și prima fază controversată. Andrei Burcă sare la cap, apoi mingea atinge mâna lui Denis Polyakov. „Centralul” Espen Eskas nu a reacționat. Nici oficialii din camera VAR nu au considerat că e nevoie să intervină.
Minutul 15 » Prima sclipire a lui Alibec
Denis Alibec șutează de pe loc, sub bara transversală. Portarul Ignatovich se întinde și respinge în corner.
Minutul 7 » Prima ocazie ratată de „tricolori”
Denis Alibec ajunge cu câteva secunde întârziere la o centrare venită din flancul stâng al atacului „tricolor”.
FOTO. Imagini de la startul partidei Belarus - România, meci jucat fără spectatori la Budapesta
Belarus - România, echipa de start aleasă de Edi Iordănescu:
ROMÂNIA: 12. Moldovan – 2. Rațiu, 3. Drăgușin, 15. A. Burcă, 11. N. Bancu – 18. R. Marin, 5. Screciu, 10. Stanciu (cpt.) – 20. D. Man, 7. Alibec, 9. Drăguș.
Rezerve: 1. Niță, 16. Târnovanu – 4. Racovițan, 6. M. Marin, 8. Cicâldău, 13. Mihăilă, 14. Hagi, 17. Fl. Coman, 19. Olaru, 21. Moruțan, 22. Munteanu, 23. Sorescu
Selecționer: Edward Iordănescu
- Denis Drăguș, atacantul celor de la Gaziantep, în prima ligă din Turcia, evoluează în premieră în actuala campanie de calificare.
BELARUS: 12. Ignatovich – 5. Polyakov, 20. Volkov, 6. Politevich-cpt., 2. Pechenin – 15. Korzun, 9. Ebong – 4. Yuzepchuk, 19. Klimovich, 7. Kontsevoi – 11. Morozov.
Rezerve: 1. Kudravets, 16. Rudzenok – 3. Parkhomenko, 8. Karpitski, 10. Bakhar, 13. Bocharov, 14. Karpovich, 17. Gromyko, 18. Malkevich, 21. Borodin, 22. Pavlovets, 23. Antilevski
Selecționer: Carlos Alos Ferrer
Stadion: „Szusza Ferenc” (Budapesta)
Capacitate: 13.501 (se va juca fără spectatori)
Arbitru: Espen Eskas. Asistenți: Jan Erik Engan, Isaak Elias Bashevkin (toți din Norvegia) Arbitru VAR: José Luis Munuera. Asistent VAR: Guillermo Cuadra (ambii din Spania)
UPDATE 21:20 » Panduru a văzut echipa lui Iordănescu și a rămas mirat de un aspect
Basarab Panduru și Mihai Stoica au comentat echipa de start aleasă de selecționerul Edi Iordănescu pentru duelul cu Belarus, din preliminariile EURO 2024.
UPDATE 20:20 » Și bielorușii sunt gata de meci
Adversarii din Belarus au ajuns și ei la stadion.
UPDATE 20:05 » Naționala României a ajuns la stadion
Delegația României, în frunte cu selecționerul Edi Iordănescu, a ajuns la stadion.
UPDATE 19:45 » Măsuri sporite de securitate
Chiar dacă meciul se joacă fără spectatori, mai multe mașini ale Jandarmeriei sunt prezente în jurul stadionului.
UPDATE 19:30 » Imagini din vestiar
Vestiarul „tricolorilor” este pregătit. Federația Română de Fotbal a postat imagini din interior.
UPDATE 19:00 » VIDEO. Cum arată gazonul înainte de Belarus - România
Reporterii GSP au ajuns la stadionul „Szusza Ferenc”. Gazonul nu se prezintă deloc în condiții bune.
UPDATE ora 12:00. „Tricolorii” și-au ales numerele
Jucătorii lui Edi Iordănescu și-au ales numerele pe care le vor purta cu Belarus. „Decarul” naționalei este Nicolae Stanciu, căpitanul echipei, în timp ce Ianis Hagi are numărul 14.
Ce meciuri mai sunt de jucat în grupa României:
- Belarus - România (21:45, Antena 1), Andorra - Kosovo (joi)
- România - Andorra (21:45, Prima TV), Elveția - Belarus (15 octombrie)
- Israel - Elveția (15 noiembrie)
- Israel - România, Belarus - Andorra, Elveția - Kosovo (18 noiembrie)
- România - Elveția, Andorra - Israel, Kosovo - Belarus (21 noiembrie)
- Kosovo - Israel (amânat pentru o dată ce urmează a fi stabilită)
Tot despre Belarus - România:
Câți oameni vor vedea live Belarus - România: „Este lista trimisă”