Articol de Justin Gafiuc - Publicat miercuri, 12 decembrie 2012 00:00 / Actualizat marti, 11 decembrie 2012 20:21
Statutul FRF stipulează că un candidat la conducerea federaţiei nu trebuie să fi suferit ”o pedeapsă privativă de libertate”. Popescu a primit, deocamdată, 3 ani de detenţie cu suspendare. ”Suspendarea nu anulează ideea privării de libertate”, susţin juriştii.
Gică Popescu a primit recent o condamnare de trei ani cu suspendare în "Dosarul Transferurilor", iar posibila lui candidatură la şefia FRF în 2014 crează deja controverse. Asta dacă decizia va rămîne definitivă şi irevocabilă la Înalta Curte, ultima instanţă care se va pronunţa în acest caz.
Mitică schimbă discursul
Mircea Sandu a punctat în ultima conferinţă de presă că "Popescu va avea dreptul să concureze dacă se va păstra decizia de acum". În schimb, la emisiunea "Contraatac" de la GSP TV, şeful LPF, Dumitru Dragomir a punctat, luni seara, că "Popescu nu va putea candida", dar şi-a modoficat discursul cînd a aflat opinia Naşului: "Ar avea voie să intre în competiţie. Eu îl cred nevinovat în Dosarul Transferurilor".
Sandu: "Doar dacă e închis n-are voie"
De unde bîlbîiala? Statutul FRF (art. 37, al. 3) precizează printre condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească un candidat la şefia FRF şi pe aceea de a nu fi suferit "condamnări penale privative de libertate". "Asta înseamnă să nu fie închis", a subliniat Mircea Sandu. "În sens juridic, pedeapsa de detenţie cu suspendare echivalează fără dubii cu ideea de privare de libertate, numai că e o modalitate de a fi executată în anumite condiţii restrictive", a punctat un avocat din baroul Bucureşti, confirmat şi de alţi specialişti în domeniu.
"Nu doresc să fac nici un fel de comentariu vizavi de posibila mea candidatură la şefia federaţiei" (Gică Popescu, fost internaţional)