FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA

EXCLUSIV Întrebare dinspre „Generația de Aur”, după „jocul de șah” al lui Edi Iordănescu: „Uitați-vă la istoricul lui! Aici e problema” » GSP a verificat dacă teoria e valabilă

Edi Iordănescu, în Slovacia - România // foto: Guliver/gettyimages +36   FOTO
Edi Iordănescu, în Slovacia - România // foto: Guliver/gettyimages

Articol de - Publicat miercuri, 17 iulie 2024 02:58 / Actualizat miercuri, 17 iulie 2024 03:34

Gheorghe Mihali, 58 de ani, component al „Generației de Aur”, a comentat în interviul acordat Gazetei Sporturilor subiectul de interes al momentului, situația contractuală a lui Edi Iordănescu. Din ultimele informații, selecționerul ar fi luat hotărârea să părăsească naționala, apropiații acestuia confirmând pentru GSP că o decizie finală va fi anunțată în cel mai scurt timp.

La doi ani și jumătate de la instalarea din ianuarie 2022, „era Iordănescu” e pe punctul să ajungă la final.

Șovăielnic în fața întrebărilor despre viitorul său pe banca primei reprezentative, Edi Iordănescu lăsa de înțeles după eliminarea de la EURO că șansele de a-și prelungi înțelegerea cu FRF sunt reduse, argumentând că „familia are mai multă nevoie de mine decât are echipa națională”.

Cum tratativele cu Federația nu și-au găsit un numitor comun, toate indiciile duc în acest moment către o despărțire de omul care i-a ghidat pe „tricolori” până în optimile de finală ale Campionatului European, tot Edi fiind cel care a readus naționala la un turneu final pentru prima oară din 2016.

„Nicăieri n-a stat mai mult de un an, aici e problema lui”

Fost elev al lui Anghel Iordănescu în marea echipă a României din anii '90, Gică Mihali mărturisește că ar fi optat pentru continuitate la echipa națională, bazându-se pe rezulatele favorabile ale lui Edi, dar și pe emulația creată de acesta în jurul „Generației de Suflet”.

Însă fostul stoper al lui Dinamo și al naționalei nu înțelege motivele pentru care Edward Iordănescu s-a ferit de-a lungul timpului să dea curs proiectelor pe termen lung și refuză acum să se înhame la un nou contract cu Federația.

„Mie mi-ar fi plăcut să continue, pentru că a făcut un lucru pe care nu-l mai credeam posibil, a readus suporterii lângă echipa națională.

După acel meci senzațional cu Ucraina, fanii s-au întors lângă națională, asta e cel mai important. Acum, că rămâne sau nu, asta depindea foarte mult de cei care conduc Federația.

Să câștigi grupa, să te califici fără să pierzi, acestea sunt lucrurui foarte importante, dar uitați-vă în spate la istoricul lui de antrenor. Și-a îndeplinit obiectivele pe unde a fost, dar n-a stat mai mult de un an. Aici cred că e problema lui. De ce nu stă mai mult de un an? În orice caz, ce a făcut e remarcabil, am toată stima”, a declarat Gheorghe Mihali, în interviul pentru GSP.ro.

România - Ucraina / foto: Guliver/Getty Images
+32 FOTO

Edi Iordănescu a avut cel mai lung mandat la națională. 88 de zile la FCSB, de la CFR Cluj a plecat într-o situație similară, iar în Bulgaria nu l-a prins paltonul

Ce arată istoricul managerial al lui Edi Iordănescu?

Aventura de 30 de luni pe banca „tricolorilor” e cea mai lungă a sa din ultimii zece ani. De fapt, din întreaga-i carieră. Din iunie 2016, când a părăsit-o pe Pandurii Târgu Jiu după un an și jumătate de mandat, parcursul acestuia a fost marcat de experiențe întinse mai degrabă pe termen scurt.

La FCSB, ultima echipă de club pe care a antrenat-o, Iordănescu a petrecut doar 88 de zile, despărțirea petrecându-se în momentul în care viziunea sa a devenit incongruentă cu cea a patronului.

Întrebare dinspre „Generația de Aur”, după „jocul de șah” al lui Edi Iordănescu: „Uitați-vă la istoricul lui! Aici e problema”  » GSP a verificat dacă teoria e valabilă
Edi Iordănescu și Gigi Becali n-au coabitat pentru mult timp la FCSB / Sursă foto: Arhivă GSP

Anterior, preluase din mers CFR Cluj pentru un mandat întins pe șase luni. Situația de atunci - vara lui 2021 - coincide într-o oarecare măsură cu ipostaza de la națională.

Edi își îndeplinise obiectivul, câștigând titlul cu „feroviarii” și solicitând timp de gândire la finalul sezonului. În cele din urmă, Iordănescu n-a prelungit înțelegerea cu Ioan Varga și a rămas „șomer” până în august, când a dat curs ofertei de la FCSB.

Un mandat ceva mai consistent s-a consumat la Gaz Metan Mediaș, pe care a pregătit-o timp de un an și jumătate, între ianuarie 2019 și iunie 2020.

A fost experiența de maturizare a lui Iordănescu - „bildungsromanul” său - și momentul în care s-a transformat cu adevărat într-un antrenor cu cotă, reușind să-i califice pe medieșeni în play-off.

903 zileau trecut de la momentul învestiturii lui Edi Iordănescu la națională. Cel mai lung mandat al său, aproape dublu față de cele de la Pandurii și Gaz Metan

Singurul lui periplu peste hotare a avut loc în 2016, când a petrecut 95 de zile pe banca lui CSKA Sofia. I-a preluat pe bulgari în luna august a acelui an și a părăsit clubul în noiembrie, după doar 12 meciuri petrecute la cârma echipei.

Ultimele 10 mandate ale lui Edi Iordănescu

Echipă

Durata mandatului

Naționala

ianuarie 2022 - prezent (903 zile)

FCSB

august 2021 - noiembrie 2021 (88 zile)

CFR Cluj

decembrie 2020 - iunie 2021 (180 zile)

Gaz Metan

ianuarie 2019 - iunie 2020 (511 zile)

CFR Cluj

iunie 2018 - iulie 2018 (43 zile)

Astra Giurgiu

iunie 2017 - aprilie 2018 (298 zile)

CSKA Sofia

august 2016 - noiembrie 2016 (95 zile)

Pandurii

decembrie 2014 - iunie 2016 (552 zile)

FCM Târgu Mureș

iunie 2013 - octombrie 2013 (111 zile)

Fortuna Brazi

ianuarie 2013 - iunie 2013 (153 zile)

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Chiricheș, desființat de fundașul român care a marcat în Liga Campionilor: „Primul gol e de copii mici. Să nu închizi unghiul… ”
Superliga
Chiricheș, desființat de fundașul român care a marcat în Liga Campionilor: „Primul gol e de copii mici. Să nu închizi unghiul… ”
Gigi Becali, măsură radicală după umilința de la Sibiu: „Ştii ce o să fac de acum? O să încep să fac așa!”
Superliga
Gigi Becali, măsură radicală după umilința de la Sibiu: „Ştii ce o să fac de acum? O să încep să fac așa!”
Presa din Africa de Sud a reacționat după ultimele rezultate ale celor de la FCSB cu Ngezana în echipă: „Lucrurile nu arată bine”
Superliga
Presa din Africa de Sud a reacționat după ultimele rezultate ale celor de la FCSB cu Ngezana în echipă: „Lucrurile nu arată bine”

FAKE NEWS în sport » Pe 23 august, un interviu cu scriitorul Ioan T. Morar despre marile minciuni din Epoca de Aur: „Am văzut un document strict secret care arăta cum România fura competiția”

Contestatarul de-o viață spulberă numirea lui Mircea Lucescu la națională: „Nu lași nimic în urma ta? Tot Stoichiță și șmecherii ăia îi fac staff-ul!” + „Venea la noi cu teroarea!”


Comentarii (2)
dinamo100
dinamo100  •  17 Iulie 2024, 16:48

Eu in locul lui nu as ramane la Nationala. Nu prea vad care ar fi motivatia. Ceea ce a reusit in acest mandat este foarte greu sa mai reuseasca, el stie foarte bine care este valoarea fotbalistilor nostri. Problema e ca in acest moment nici un antrenor mai acatarii nu cred ca aceepta sa devina selectioner. Cel mai probabil ar fi ales unul fara contract si pretentii, cum ar fi de ex Mutu.

gheorghe
gheorghe  •  17 Iulie 2024, 12:31

„Mie mi-ar fi plăcut să continue, pentru că a făcut un lucru pe care nu-l mai credeam posibil, a readus suporterii lângă echipa națională." Terminați cu prostiile astea....nu el , nici echipa și nici federatia nu au adus publicul ....Vă faceți că ați uitat cum și cât au fost huiduiți în țară, 8na8nte de plecare...Nationala și, mai ales , primul rezultat din grupă, au strâns TOATĂ DIASPORA ROMÂNEASCĂ !!!! ACESTIA AU FOST PE STADIOANELE DIN GERMANIA , CU BILETE !!!! FEDERATIA A DAT MII DE BILETE DESTINATE FANILOR CU TITLU DE INVITATIE PENTRU ACOLITII LOR !!!! Ne prostiți in continuare cu ,, realizările " politrucilor.....

Vezi toate comentariile (2)
Comentează
Close