FOTBAL  »  NATIONALA  »  ISTORIA LA RAPORT

ISTORIA LA RAPORT EPISODUL 8: România - Anglia 3-2, la EURO 2000 » Meciul în care i-am scos Angliei fotbalul din cap: am avut 120 de pase și 17 șuturi în plus!

Michael Owen fără speranță în fața lui Gică Popescu FOTO Guliver/GettyImages
Michael Owen fără speranță în fața lui Gică Popescu FOTO Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat marti, 09 august 2022 10:00 / Actualizat marti, 09 august 2022 23:45

Pe 20 iunie 2000, în ultimul meci din grupele Campionatului European, România trecea de naționala Albionului și o trimitea acasă, după un meci în care raportul paselor a fost de 398-279 pentru noi, cel al șuturilor la poartă de 25-8, dintre care 16-4 a fost cel rezultat din construcția pozițională a atacurilor.

EPISODUL 8: România - Anglia 3-2 (2000)

În vara lui 2000, am fost prezenți la turneul final al Campionatului European. Am făcut parte dintr-o grupă infernală, alături de Germania, Anglia și Portugalia. În primele două meciuri remizaserăm cu nemții și pierduserăm cu lusitanii, astfel că disputa cu Anglia era de care pe care pentru accesul în sferturile de finală.

Și a rezultat o victorie colosală a „tricolorilor”. Interpretarea datelor oferite de monitorizarea InStat dă astăzi o și mai mare valoare acelui succes. Pentru că, nu doar că am trecut de o națională cu pretenții de finală și care i-a avut în teren, printre alții, pe Beckham, Alan Shearer, Michael Owen și Paul Scholes, dar realmente am avut un joc senzațional. 

Spre deosebire de meciul împotriva Argentinei, din 1994, pe care l-am câștigat cu același scor, de această dată noi am fost echipa care a dominat, care a controlat jocul, care și-a creat mai multe situații și care a jucat mai mult fotbal.

Parametru / MeciRomânia - Anglia 3-2 (CE 2000)România - Argentina 3-2 (CM 1994)
Șuturi la poartă25-813-22
Șuturi pe poartă10-410-8
Cornere7-14-5
Posesie59%-41%38%-62%
Pase precise398-279253-462

Bombardament la poarta Angliei

Prestația din fața naționalei condusă de marele Kevin Keegan e poate una dintre cele mai bune din istoria primei noastre reprezentative. Iar argumentele care susțin acest lucru sunt multe.

1. Am tras de peste 3 ori mai multe șuturi către poartă: 25-8. Nu mai puțin de 10 jucători dintre cei folosiți de Ienei au tras către buturile lui Martyn, dublu față de câți englezi au expediat șuturi la poarta noastră. Singurii români care n-au tras au fost Belodedici, Gică Popescu și Filipescu, toți 3 fundași centrali în acel joc.

Topul celor care au șutat cel mai mult

Ad. Ilie4
D. Munteanu4
Owen4
I. Ganea3

7 „tricolori” au tras câte două șuturi (Chivu, Contra, Mutu, Gâlcă, D. Petrescu, V. Moldovan și Roșu), în vreme ce niciun englez, în afara lui Michael Owen, n-a avut mai mult de un șut

2. Am tras cadrat de două ori și jumătate mai mult decât Anglia: 10-4. Dintre „tricolori”, 7 au tras măcar o dată pe poartă, de la englezi au fost doar 3 în această situație

3. Posesia a fost net în favoarea noastră: 59% versus 41%. În repriza a doua, posesia generală a fost de 65%-35%, în vreme ce în primele 30 de minute din partea secundă, raportul a fost unul de-a dreptul șocant: 70%-30% pentru noi

27,5 minutedin timpul efectiv de joc mingea a stat în posesia României și doar 19,1 minute în posesia Angliei

4. Fiecare echipă și-a împărțit posesia în treimea proprie, însă procentul României în primii 30 de metri a fost mult peste cel al Angliei în aceeași zonă de teren a trupei Albionului. În schimb, în zona neutră, de la centrul terenului, am avut un control total

Zona de terenPosesie RomâniaPosesie Anglia
Treimea României66,8%33,2%
Treimea Angliei46%54%
Zona neutră61,6%38,4

5. Pasele precise reușite de cele două echipe oferă o disproporție imensă. România a avut aproape 400, Anglia nici măcar n-a atins 280! Un surplus de peste 40%, imens pentru un joc la un turneu final.Top 5 procentaj pase din echipa României.

Top 5 procentaj pase din echipa României

Belodedici89%
Gâlcă88%
Mutu85%
D. Munteanu85%
D. Petrescu82%

6. Am dominat Anglia în două din cele mai importante aspecte ale capitolului pase: pase scurte și cele medii. Englezii ne-au fost superiori doar în privința paselor lungi.

PasaNr. pase RomâniaNr. pase Anglia
Scurte (până în 10 metri)9961
Medii (10-40 metri)276187
Lungi (peste 40 metri)2431
EPISODUL 8: România - Anglia 3-2, la EURO 2000 » Meciul în care i-am scos Angliei fotbalul din cap: am avut 120 de pase și 17 șuturi în plus!
Ganea a transformat cu mult calm penaltyul decisiv, după ce l-a trimis pe Martyn în partea opusă FOTO Imago

7. Ne-au făcut față doar la faze fixe! Defalcarea modului în care cele două echipe au produs șuturile spre poarta adversă arată o altă superioritatea netă pe fluxul de joc aflat în dinamică. Din atacuri poziționale și din contraatacuri, scorul e de 21-5!! Doar la fazele fixe, englezii au fost aproape de noi.

ȘuturiRomânia - Anglia
Atacuri poziționale17-4
Contraatacuri4-1
Faze fixe4-3

8. INCREDIBIL: am fost mai buni în duelurile aeriene. Poate cea mai surprinzătoare concluzie e cea referitoare la raportul duelurilor aeriene. Unde România a stat mai bine: 52% - 48%. Fotbalistul, din ambele echipe, care a avut cele mai multe dueluri în aer în care s-a impus a fost Chivu (7). Alți „tricolori” care au stat bine la acest capitol sunt: Filipescu (5) și Dan Petrescu (4).

CASETA MECIULUI România - Anglia 3-2

Marcatori: Chivu (22), D. Munteanu (48), I. Ganea (89-pen.) / Shearer (41-pen.), Owen (45) 
ROMÂNIA: Stelea - Contra, G. Popescu (33, Belodedici), Filipescu, Chivu - D. Petrescu, Gâlcă (68, L. Roșu), D. Munteanu - Mutu - Ad. Ilie (74, I. Ganea), V. Moldovan. 
Antrenor: Emeric Ienei 
ANGLIA: Martyn - G. Neville, Keown, Campbell, P. Neville - Beckham, Scholes (81, Southgate), Ince, Wise (76, Barmby) - Shearer, Owen (67, Heskey). 
Antrenor: Kevin Keegan 
Spectatori: 27.000 
Arbitru: Urs Meier (Elveția)

Cum s-au marcat cele 5 goluri

  • 1-0: Chivu a vrut să centreze de pe partea stângă, dar mingea a prins efect și a intrat în poartă
  • 1-1: Penalty comis de Chivu, cu un atac întârziat asupra lui Ince, iar Alan Shearer a transformat lovitura
  • 1-2: Scholes a dat o pasă verticală pentru Owen, care a trecut în viteză pe lângă Filipescu, Stelea a încercat să iasă la intercepție, dar Owen i-a ciupit balonul și a rămas cu poarta goală
  • 2-2: Mingea respinsă de Martyn până la marginea careului a fost preluată pe piept de Dorinel Munteanu, care a șutat fără să o mai lase să atingă gazonul
  • 3-2: Viorel Moldovan a fost faultat de Phil Neville, iar penalty-ul a fost transformat de Ionel Ganea

A fost ultima victorie la un European

Acel succes a reprezentat pentru România ultima victorie la un turneu final, indiferent că a fost continental sau mondial. De fapt, de atunci, „tricolorii” n-au mai bifat prezența la niciun CM. În schimb, chiar la Euro 2000 am jucat în „sferturi” cu Italia, care ne-a eliminat, scor 2-0. Ulterior, am mai participat la alte două Europene: 2008 și 2016, dar n-am mai bătut pe nimeni.

Meciurile de la CE de după ce am bătut Anglia

CEMeciul
2000România - Italia 0-2
2008România - Franța 0-0
2008România - Italia 1-1
2008România - Olanda 0-2
2016România - Franța 1-2
2016România - Elveția 1-1
2016România - Albania 0-1

Toate episoadele seriei ISTORIA LA RAPORT

GSP a analizat ce se întâmplă în campionatele din Europa de Est și de Sud » Concluzia: doar România își bate joc de echipele din cupele europene
CUPELE EUROPENE
GSP a analizat ce se întâmplă în campionatele din Europa de Est și de Sud » Concluzia: doar România își bate joc de echipele din cupele europene
Cine transmite meciurile echipelor românești din Conference League » Două partide vor fi televizate + negocieri pentru celelalte două
TELEVIZARE
Cine transmite meciurile echipelor românești din Conference League » Două partide vor fi televizate + negocieri pentru celelalte două
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Ce a spus Marius Ștefănescu despre o posibilă plecare de la FCSB
Superliga
Ce a spus Marius Ștefănescu despre o posibilă plecare de la FCSB
Ciprian Deac, reacție cum n-a mai existat în fotbalul românesc: „Mi-e rușine! Îmi venea să intru în pământ, n-am dormit 2 ore”
Superliga
Ciprian Deac, reacție cum n-a mai existat în fotbalul românesc: „Mi-e rușine! Îmi venea să intru în pământ, n-am dormit 2 ore”
Până și italienii au reacționat la transferul surprinzător al lui Florin Andone: „Vi-l amintiți?”
Stranieri
Până și italienii au reacționat la transferul surprinzător al lui Florin Andone: „Vi-l amintiți?”

Singurul antrenor care are INTERZIS la Craiova! Război deschis cu Mihai Rotaru: „Nu doar că ne-a fost propus, ne-a fost impus!” + Reacția tehnicianului

Ultimele detalii de la Universitatea Craiova: suma de reziliere oferită de Mihai Rotaru lui Costel Gâlcă + cine va sta pe bancă împotriva lui FCSB


Comentarii (5)
Heiheiargesul1987
Heiheiargesul1987  •  09 August 2022, 23:33

In 2000 campionatul european avea 16 echipe (cum a fost de altfel pana la editia din 2016 cand s a trecut la 24). De 2 ori in acest articol (de altfel bun in rest) scrie ca am ajuns in optimi la Euro (o data la inceput, o data la sfarsit ) insa...fiind doar 16 echipe participante erau 4 grupe, iar din fiecare grupa se calificau 2 echipe. Inmultind 2 cu 4 ajungem la concluzia ca in faza eliminatorie se calificau asadar 8 echipe, asadar se jucau 4 meciuri. In concluzie, Romania a jucat in SFERTURILE DE FINALA la Euro 2000. Pentru un loc in sferturi se luptau pe atunci echipele in grupe ,nu pentru optimi, faza optimilor neexistand atunci. Chiar nu va corecteaza nimeni articolele? Nu exista niciun supraveghetor, niciun redactor care sa verifice mai intai de a se publica aceste articole absolut slab documentate? Nu e prima oara cand se intampla, insa numai la ziarul vostru se intampla, dintre cele de sport. E pacat. Mai aveti inca vreo cativa jurnalisti buni, intre care si directorul ziarului, pe care ii faceti de ras, ca sa nu mai zic de brandul Gazeta sporturilor.

zorrozabal
zorrozabal  •  09 August 2022, 11:21

Cica„Steaua-Barcelona=2-0”!!!Fals!Steaua -Barcelona a fost...0-0!Dupa prelungiri!Iar la loteria loviturilor de departajare intr-adevar a fost 2-0!

Jean33
Jean33  •  09 August 2022, 11:05

pastrati acest articol in arhiva ... el va fi valabil si peste 20 - 30 de ani, va trebui doar un copy-paste. Pana atunci, vom trai din aceleasi amintiri.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează