FOTBAL  »  NATIONALA  »  JOCURILE OLIMPICE

Grupă accesibilă sau grea? Avem de ce să ne temem de Coreea de Sud și Honduras » Ce performanțe au obținut la ultimele ediții ale JO

Hector Castellanos și Heung-min Son FOTO Guliver/Gettyimages
Hector Castellanos și Heung-min Son FOTO Guliver/Gettyimages

Articol de - Publicat joi, 22 aprilie 2021 10:01 / Actualizat joi, 22 aprilie 2021 11:28

S-au tras la sorți grupele pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo, iar România va întâlni Noua Zeelandă, Coreea de Sud și Honduras. Mai jos, o analiză a adversarelor noastre. 

  • La Jocurile Olimpice, echipele naționale vor convoca fotbaliștii născuți după 1 ianuarie 1997, dar în fiecare lot se pot regăsi maximum 3 fotbaliști născuți înainte de această dată.

Echipa națională a României revine după 57 de ani la turneul de fotbal de la Olimpiadă și a fost repartizată în grupa B, alături de adversare care au fost prezente și la ultimele ediții ale Jocurilor Olimpice, unde s-au luptat pentru medalii.

Honduras, aproape de medalie la Rio de Janeiro

Honduras a participat de patru ori la Jocurile Olimpice, iar cea mai bună performanță a obținut-o la Rio de Janeiro în 2016, când a terminat pe locul 4. Nigeria a câștigat la limită finala mică, după un meci electrizant cu 5 goluri, scor 3-2. „Super Eagles” au condus cu 3-0, iar cele două goluri marcate de Antony Lozano și Marcelo Pereira nu au fost suficiente pentru Honduras, care a ratat șansa de a obține prima medalie din istoria țării la Jocurile Olimpice.

Honduras a impresionat și în prima fază a turneului, după ce a terminat pe locul 2 într-o grupă cu Portugalia, Argentina și Algeria. Și la Jocurile Olimpice de la Londra, „La Bicolor Olimpica” a ajuns până în sferturile competiției, după ce s-a calificat dintr-o grupă cu Japonia, Maroc și Spania.

11 aparițiila Jocurile Olimpice au sportivii din Honduras, dar aceștia nu au reușit să obțină nicio medalie până în prezent

Coreea de Sud a obținut bronzul la Londra

Repartizată din prima urnă, Coreea de Sud este cel mai titrat adversar al reprezentativei lui Mirel Rădoi. În 2012, la Jocurile Olimpice de la Londra, „Taegeuk Warriors” au cucerit medalia de bronz, după ce s-au impus în finala mică cu Japonia, scor 2-0. Sud-coreenii au mai trecut de trei ori de faza grupelor, dar de fiecare dată s-au oprit în semifinale.

Noua Zeelandă, descalificată de la Jocurile Olimpice din 2016

După două calificări consecutive la Beijing și la Londra, Noua Zeelandă era favorită și în 2016, în turneul de calificare susținut între naționalele de pe continentul Oceania. „Oly-Whites” a învins Vanuatu în penultimul act, 2-0, dar a fost apoi descalificată. Noua Zeelandă folosise un fotbalist fără drept de joc, fundașul Deklan Wynne, așa că a pierdut dreptul de a disputa finala. Fiji a obținut pentru prima dată biletul pentru Jocurile Olimpice, după ce a învins Vanuatu în finală.

Programul României la Jocurile Olimpice

  • 22 iulie: Noua Zeelanda - Coreea de Sud, Honduras - România (ora 14:00, ora României)
  • 25 iulie: Noua Zeelanda - Honduras, România - Coreea de Sud (ora 14:00, ora României)
  • 28 iulie:  România - Noua Zeelandă (ora 11:30, ora României), Coreea de Sud - Honduras

Cine va juca pentru naționala României la Jocurile Olimpice

Selecționerul Mirel Rădoi va putea duce în Japonia jucători născuți după 1 ianuarie 1997, plus alți trei în afara criteriului de eligibilitate. Va fi un lot de 23 de fotbaliști, e deja anunțată o listă preliminară de 61 de oameni, din care se va alege grupul final. Nu lipsesc vedetele I. Radu, Pașcanu, Manea, Man, I. Hagi, Coman, Mihăilă, Cicâldău, Moruțan, Olaru sau A. Ciobanu.

Cum ar arăta cel mai bun „11” al României: I. Radu - Cr. Manea, Nedelcearu*, Pașcanu, Bancu - R. Marin* (Cicâldău), N. Stanciu* - Man, I. Hagi, Mihăilă - Fl. Coman (A. Ivan)

Lista de 14 non-eligibili din care Rădoi poate alege 3 jucători în lot:

  • Portar: Căbuz (Viitorul, anul nașterii: 1996)
  • Fundași: Ad. Rus (MOL Fehervar, 1996), Nedelcearu (AEK Atena, 1996), Chiricheș (Sassuolo, 1989), Fl. Ștefan (Sepsi, 1996), Bancu (U Craiova, 1992)
  • Mijlocași: R. Marin (Cagliari, 1996), N. Stanciu (Slavia Praga, 1993), Chipciu (CFR Cluj, 1989), Cr. Ganea (Aris Salonic, 1992), Balaure (Astra, 1996)
  • Atacanți: Pușcaș (Reading, 1996), Budescu (Al Damac, 1989), Alibec (Kayserispor, 1991)

4 calificăria obținut echipa națională la Jocurile Olimpice: Paris 1924, Helsinki 1952, Tokyo 1964 și Tokyo 2021

Locul 5este cea mai bună clasare obținută de România la proba de fotbal de la Jocurile Olimpice: la Tokyo 1964

VIDEO. Valeriu Răchită merge pe mâna lui Rădoi în continuare: „Haideți să-i dăm credit!”

Citește și alte știri despre echipa națională:

Premieră! România are doi arbitri centrali la EURO » Nicio țară nu dă mai mulți

Amenințare-șantaj sau cacealma? » Ce s-ar putea ascunde în spatele anunțului lui Gigi Becali, care a spus că nu va lăsa niciun jucător pentru Jocurile Olimpice

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Superliga
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău
Superliga
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (6)
176901212832165
Dan Petnaise  •  22 Aprilie 2021, 18:09

Nu știu cum de lipsește juniorul Chiricheș născut în secolul trecut din lot ?! El nu trebuie să lipsească nici din naționala juniorilor.

adook
adook  •  22 Aprilie 2021, 16:59
Postat de sibelius pe 22 Aprilie 2021, 12:31

Tu poti sa stai acasa...

are dreptate bai gigist prtostalau.daca si acum ne plangem ce s-ar fi intamplat daca eram intr-o grupa cu japonia brazilia/argentina si cea mai buna din africa? atunci era mai bine?

sibelius
sibelius  •  22 Aprilie 2021, 12:31
Postat de Iulian Negoita pe 22 Aprilie 2021, 11:30

daca si de astia ne e frica, atunci zic sa stam acasa, sa nu mai mergem pana in Japonia.

Tu poti sa stai acasa...

Vezi toate comentariile (6)
Comentează