Articol de George Nistor - Publicat duminica, 22 decembrie 2024, 17:45 / Actualizat duminica, 22 decembrie 2024 19:32
Mircea Lucescu a luat o hotărâre importantă cu trei luni înainte de debutul echipei naționale a României în preliminariile pentru Campionatul Mondial din 2026.
Selecționerul în vârstă de 79 de ani a decis să renunțe la intervenția chirurgicală la șoldul drept, programată pentru luna ianuarie, după alte două amânări determinate de programul pe care l-au avut „tricolorii” în Liga Națiunilor, în cea de-a doua parte a anului.
Mircea Lucescu nu se mai operează
Din informațiile Gazetei Sporturilor, decizia lui Mircea Lucescu vine după ce a ajuns la concluzia, împreună cu doctorul ortoped care i-a ținut sub observație afecțiunea, că tratamentul injectabil antiinflamator a avut rezultate foarte bune, mult peste așteptări. Prin urmare, selecționerul dorește să-l urmeze în continuare în speranța că va putea evita operația.
Antrenorul suferă de coxartroză la șoldul drept și ar fi trebuit să se opereze la finalul lunii august, însă a preferat să amâne intervenția pentru a duce la bun sfârșit campania.
În mai 2023, Mircea Lucescu a fost supus unei intervenții chirurgicale la șoldul stâng, ca urmare a durerilor insuportabile cauzate de degradarea cartilajului articular.
Intervenția a avut loc la Kiev și a durat 40 de minute, fiind efectuată de profesorul Oleksandr Kosiakov. Medicii au solicitat atunci un control cardiologic detaliat întrucât antrenorul suferise două preinfarcturi, unul în 1992, când era la Brescia, altul în 2009, la Șahtior.
Coxartroza, denumită și artroza șoldului, este cauzată de procesul degenerativ determinat de uzura mecanică a articulației ce apare, cel mai des, odată cu înaintarea în vârstă. Artroza poate afecta orice articulație din organism, însă se dezvoltă cel mai frecvent la nivelul articulațiilor care suportă o greutate mai mare, cum este cea de la nivelul șoldului.
Din cauza folosirii îndelungate a articulației, cartilajul se degradează treptat, lăsând descoperite anumite porțiuni din os. În consecință, osul descoperit „se apără” prin producerea unor excrescențe osoase numite „osteofite”. Boala nu este una pur degenerativă, ci are și o componentă inflamatorie, dată de inflamația membranei sinoviale, ceea ce determină durere.
Programul României în preliminariile Campionatului Mondial din 2026
România va debuta în preliminariile Campionatului Mondial pe 21 martie 2025, cu Bosnia, pe teren propriu. Va încheia grupa pe 18 noiembrie, pe teren propriu, cu San Marino, duel care ar putea fi cu calificarea pe masă. În aceeași etapă, se va juca Austria - Bosnia.
Primul meci cu Austria, favorita grupei, va fi în deplasare, în runda a treia. Meciul retur cu reprezentativa pregătită de Ralf Rangnick este programat pe 12 octombrie și va fi singurul din acea lună pentru echipa lui Mircea Lucescu.
În septembrie și octombrie, naționala va juca două meciuri amicale în datele disponibile, în care nu va fi programată în preliminarii.
21 martie
21:45 - Cipru - San Marino
21:45 - România - Bosnia și Herțegovina
24 martie
21:45 - Bosnia și Herțegovina - Cipru
21:45 - San Marino - România
7 iunie
16:00 - Bosnia și Herțegovina - San Marino
21:45 - Austria - România
10 iunie
21:45 - România - Cipru
21:45 - San Marino - Austria
6 septembrie
21:45 - Austria - Cipru
21:45 - San Marino - Bosnia și Herțegovina
9 septembrie
21:45 - Bosnia și Herțegovina - Austria
21:45 - Cipru - România
9 octombrie
21:45 – Austria - San Marino
21:45 - Cipru - Bosnia și Herțegovina
12 octombrie
16:00 - San Marino - Cipru
21:45 - România - Austria
15 noiembrie
19:00 - Cipru - Austria
21:45 - Bosnia și Herțegovina - România
18 noiembrie
21:45 - Austria - Bosnia și Herțegovina
21:45 - România - San Marino