FOTBAL  »  NATIONALA  »  CORESPONDENȚĂ GSP DIN OSLO

Norvegia - România // EXCLUSIV Interviu cu Henning Berg, norvegianul care a câștigat Liga Campionilor cu United: ”Pentru Norvegia nu e o tragedie dacă pierde. Pentru România, da!” » Anecdote cu Sir Alex și Zamorano

Henning Berg +3   FOTO
Henning Berg

Articol de , - Publicat vineri, 07 iunie 2019 10:56

Henning Berg, fostul mare fundaș norvegian, acum în vârstă 49 de ani, consideră că țara sa se poate califica la Euro și prin prisma câștigării grupei de Liga Națiunilor, pe când naționala lui Contra nu are altă variantă diseară în afară de victorie.

  • Jurnalistul Victor Vrînceanu și fotoreporterul Cristi Preda transmit pentru cititorii GSP cele mai noi informații de la Oslo, locul unde România va evolua azi contra Norvegiei. 
  • Norvegia - România se joacă de la ora 21:45, liveTEXT pe GSP.ro și în direct la PRO TV.

Henning Berg este unul dintre cei mai mari fotbaliști din istoria Norvegiei și jucător legendar în Premier League. Câștigător al campionatului în Anglia, dar și al Ligii Campionilor cu United, actualul antrenor a acceptat invitația Gazetei de a discuta despre meciul de diseară, dar și despre cariera sa. După două încercări de a ne vedea eșuate, având în vedere că antrena într-un orășel de lângă Oslo, Berg a sunat reporterii Gazetei: "Vin eu la stadionul Ulleval. Îmi pare rău că a durat mai mult până să ne vedem, dar am tot avut întâlniri pentru că schimb echipa. Plec de la Stabæk la Omonia Nicosia și a fost o perioadă foarte agitată. Vă aștept în recepția hotelului de la stadion".

Omul cu peste 250 de meciuri în Premier League și deținător al Cupei Campionilor uimește prin modestie. Este îmbrăcat simplu și cu zâmbetul mai mereu pe buze. S-a pus total la dispoziția fotografului: "Orice doriți, spuneți-mi cum să stau ca să vă iasă bine pozele". Berg își povestește cariera strălucitoare, momente neștiute până acum petrecute alături de manageri imenși ai fotbalului englez, cum ar fi Kenny Dalglish sau Sir Alex Ferguson.

Henning Berg

- Mister Berg, ce părere aveți despre jocul de vineri seara?
- O să fie dur, dar echilibrat. E un meci important pentru ambele echipe. Norvegia trebuie să câștige pentru a fi sigură că se menține în lupta pentru locul secund din grupă. Cred că și România are nevoie de victorie, așa că duelul va fi foarte deschis.

- Cine credeți că are lotul mai bun în acest moment?
- E dificil de spus pentru că noi avem mulți jucători tineri ce au potențial, sunt câteva talente mari în echipa noastră. Ødegaard, Berge sunt jucători tineri de top în Europa. Joshua King marchează goluri în Premier League și este cel mai bun atacant al nostru... România e echipa mai experimentată, cu fotbaliști mai maturi.

- Ce se va întâmpla cu formația care va pierde acest joc?

- Norvegia are un mic avantaj, pentru că a câștigat grupa din Liga Națiunilor, așa că și în situația în care nu se califică, mai deține o șansă. Nu e așa mare tragedie. Nu avem nimic de pierdut, trebuie să mergem înainte și să fim siguri că vom câștiga partida. Voi însă depindeți total de acest meci!

"Leicester a fost o surpriză mai mare decât Blackburn!"

- În 1995 ați câștigat campionatul în Anglia în tricoul lui Blackburn Rovers. Care performanță a fost mai șocantă, a voastră sau cea a lui Leicester, cu Ranieri pe bancă în 2016?
- Cred că reușita celor de la Leicester a fost mai șocantă pentru că ei veneau din liga secundă și nu le dădea nimeni nicio șansă, nici ei nu credeau că vor face mare lucru. Noi, la Blackburn, îl aveam pe Alan Shearer în atac, portarul costase clubul foarte mult, iar manager era Kenny Dalglish.

- Cât de mare a fost șocul câștigării titlului?
- Mmm, nu chiar atât de mare, să știi. În anul precedent, ne clasaserăm pe locul doi, așa că lumea știa că avem forță. În sezonul următor le-am avut pe toate: jucători tineri și ambițioși, combinați perfect cu cei experimentați, manager era Kenny, care avea, poate, cea mai mare calitate, aceea de a combina perfect tinerii cu veteranii din lot, iar team-spirit-ul era fantastic. În acel an, lumea fotbalului se aștepta să facem o figură frumoasă, dar să câștige Manchester United titlul. Până la urmă, ne-a ieșit nouă mai bine.

- Cum l-ai descrie pe Dalglish?
- Inteligență fotbalistică pură combinată cu o capacitate senzațională de a face jucătorii să se simtă în largul lor.

Accentul lui Kenny

- Ce amintiri amuzante ai cu el?
- El e scoțian, știi... când vorbea, câteodată nu prea înțelegeam ce spune, deși știam engleză bine. În Anglia am avut numai manageri scoțieni și până la urmă, cu multă chinuială, am reușit să-i înțeleg. Kenny e amuzant dacă îl cunoști: îl vezi la televizor și dacă nu are chef să stea la interviuri, vorbește în scoțiana lui pură de nu mai înțelege nimeni nimic. Atunci e clar că nu are chef să dea interviuri.


Henning Berg (în roșu), în duelul cu Ronaldo din urmă cu două decenii FOTO Guliver/GettyImages

- În 1997 Ferguson v-a luat la United. Care a fost primul contact cu Sir Alex?
- Cu Sir Alex mă cunoșteam dinainte să ajung să joc în Anglia.

- Cum așa?
- Când aveam 18 ani, jucam în Norvegia și am participat la un turneu în Statele Unite cu o trupă norvegiană de amatori. United avea un scouter acolo, Brian King, care m-a recomandat lui Sir Alex. Când ne-am întors în țară, United a jucat un amical cu echipa de profesioniști la care eram eu legitimat în Oslo. Atunci ne-am întâlnit prima dată. Mi-a spus că vrea să mă vadă jucând împotriva lor, însă echipa mea nu m-a lăsat pentru că în acea vară m-a vândut la Valerenga, așa că am fost doar rezervă.

"Mai bine că nu m-a luat United de tânăr!"

- V-a mai zis ceva Ferguson?
- Da! Mi-a zis că dacă tot nu am jucat, pot veni să mă antrenez o săptămână cu United, ca să mă vadă la treabă. 

- V-ați dus?
- Nu, pentru că în acea perioadă primeai foarte greu permis de muncă în Anglia. Știam că nu mă pot transfera, trebuia să am cel puțin 10 meciuri pentru națională, iar eu nu aveam deloc.

- Cred că ați regretat foarte mult...
- Absolut deloc! Eram conștient în acel moment că nu sunt destul de bun pentru nivelul de la United. Am jucat la Valerenga trei ani și jumătate, apoi am ajuns la Blackburn. Sir Alex a încercat să mă ia de la Blackburn cu 6 luni mai devreme decât data la care am ajuns pe Old Trafford. A vrut să mă transfere în ianuarie, dar Rovers nu m-a lăsat pentru că era mijlocul sezonului și era nevoie de mine. În vară nu am mai ratat șansa.

"Am intrat și eu în gura lui Sir Alex de câteva ori!"

- Ați câștigat două campionate și un trofeu Champions League cu United. Care credeți că a fost cheia succesului lui Ferguson?
- Mentalitatea lui de învingător! N-am văzut în viața mea așa ceva... Avea o capacitate incredibilă de a face jucătorii să dea tot ce au mai bun, ne insufla o încredere fantastică. Amesteca munca titanică și disciplina cu credința și încrederea.

- V-ați lovit vreodată de furia lui, cum a pățit Beckham când a luat o gheată în cap?
- (râde) Eu nu am primit o gheată în cap, deși am intrat în gura lui de câteva ori. Se enerva groaznic când avea anumite pretenții de la jucători, iar noi nu ne ridicam la ce aștepta el. Mi-a spus în câteva rânduri într-un mod extrem de direct că nu am jucat bine și nu ezita să-și exprime furia. Pe de altă parte, și când jucam bine, la fel de mult se exterioriza și ne lăsa să vedem că este fericit cu ce facem. 


"Era să îi pun gheata pe cap lui Zamorano"

- În sezonul în care ați câștigat Champions, ați făcut un meci mare împotriva celor de la Inter, în "sferturi". Dacă nu mă înșel, chiar ați scos mingea de pe linia porții.
- Da, Inter Milano avea niște atacanți extraordinari în acea vreme. Îmi aduc aminte că au driblat tot prin careu și eu tot așteptam momentul, nu am atacat decisiv. În momentul în care am văzut că Schmeichel iese din poartă, m-am dus imediat pe linie și am scos mingea pentru că altfel era gol. Nu mai țin minte exact cine a tras. Însă îmi aduc aminte de o altă fază grea din meciul retur.

- Care?
- Trebuie să menționez ce atacanți avea Interul pe atunci, Zamorano și Ronaldo, vă dați seama? La un moment dat, Zanetti a centrat perfect de la mare distanță pentru Zamorano, iar eu i-am pus gheata aproape pe cap, reușind să resping mingea. A fost un moment foarte important: dacă nu nimeream mingea, era sigur gol din poziția aia. A fost un duel important pe care l-am câștigat, cred că am și avut noroc, sincer să fiu. Din păcate, în semifinale m-am accidentat și nu am putut să joc finala cu Bayerm. Este un regret, dar asta nu înseamnă că nu mă bucur de trofeu.

"Am intrat în istorie cu victoria împotriva Braziliei!"

- Care sunt cele mai frumoase momente din cariera dumneavoastră?
- Am fost un norocos să am parte de mari performanțe! Când eram un copil și mă jucam într-un părculeț din Norvegia cu prietenii mei, nu visam vreodată să ajung la astfel de performanțe. Am câștigat Premier League cu Blackburn și cu United, Champions cu United. La Manchester a fost cea mai bună perioadă a carierei mele. Eram jucător de bază până să mă accidentez. Apoi m-am întors la Blackburn, care era în liga secundă, și am promovat cu ei din primul sezon. Deci am un titlu și o promovare cu Rovers, plus o Cupă a Ligii câștigată după promovare împotriva celor de la Tottenham. Am avut o carieră senzațională!

- La Mondialul din Franța 1998, Norvegia cu dumneavoastră în echipă a învins Brazilia.
- Da, cred că aceasta e cea mai frumoasă amintire de la națională. A fost prima dată în istoria Braziliei când a pierdut un meci în faza grupelor la un Campionat Mondial. Am intrat în istorie cu acel joc! Și ce jucători aveau... Roberto Carlos, Ronaldo, Denilson, Dunga... Bine, noi îi bătuserăm și în Norvegia într-un amical jucat în 1997, parcă 4-2 a fost scorul. Atacul lor era format din Romario și Ronaldo atunci.

"România a avut întotdeauna jucători tehnici, cu un bun control al mingii. Ați avut generații bune, care au fost și eficiente și care puteau să marcheze și să domine jocul. Dar au fost în cicluri, unele generații au fost foarte, foarte bune, alte generații nu atât de bune"

"Diferența salarială dintre Blackburn și Man United a fost imensă. La primii am venit ca tânăr jucător și nu am avut un contract foarte mare, pe când la United am primit un salariu consistent"

"Am păstrat legătura cu Sir Alex, vorbeam foarte des în perioada în care am locuit în Anglia. Cel mai recent ne-am văzut la meciul de old boys United - Bayern, finala de Champions din '99. Ne-a ținut discurs în vestiar, ne-a dat indicații tactice. A fost foarte frumos"

"Faptul că Solskjaer antrenează United nu e o întâmplare. E un jucător emblematic, a fost antrenorul echipei de rezerve, după ce fusese și antrenor de atacanți. Cred că trebuia să vină și acest pas la un moment dat. Dacă visez să antrenez United? Nu! E suficient deja un norvegian pe banca lui Manchester"

"Experiența mea ca jucător la nivel înalt m-a ajutat mult în cariera de antrenor. Am învățat multe de la foștii mei antrenori. Cred că mă pricep foarte bine să potențez jucătorii să ofere totul pentru echipă"

Henning Berg

3titluri Premier League a câștigat Berg în carieră: unul cu Blackburn Rovers (1994/1995) și două cu Manchester United (1998/1999, 1999/2000)

8goluri și 11 assist-uri în 275 de meciuri a reușit Berg în Premier League, pentru Blackburn și Manchester United 

8sezoane a jucat Berg în tricoul lui Blackburn. Pentru United a bifat 3 stagiuni

9goluri în 100 de selecții a reușit Berg pentru naționala Norvegiei

2trofee are antrenorul Berg, ambele câștigate în Polonia, cu Legia Varșovia: campionatul în 2013/2014 și Cupa în 2014/2015

vezi și:

Sus, copii! „Tricolorii”, obligați să nu piardă diseară » Echipele anunțate în Gazetă, dilema lui Contra + cote la pariuri

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Cine este Călin Georgescu, candidatul-surpriză care speră la accederea în turul 2 al alegerilor prezidențiale » Ce sport extrem practică
Stiri extrasport
Cine este Călin Georgescu, candidatul-surpriză care speră la accederea în turul 2 al alegerilor prezidențiale » Ce sport extrem practică
Momente ca în peluză, imediat după apariția exit poll-ului pentru prezidențiale: „Demisia, demisia!” » Stupoare la sediul partidului
Stiri extrasport
Momente ca în peluză, imediat după apariția exit poll-ului pentru prezidențiale: „Demisia, demisia!” » Stupoare la sediul partidului
Numărătoarea parțială a voturilor de la alegerile prezidențiale: lupta dintre Georgescu, Ciolacu și Lasconi! Unde se poate face diferența
Stiri extrasport
Numărătoarea parțială a voturilor de la alegerile prezidențiale: lupta dintre Georgescu, Ciolacu și Lasconi! Unde se poate face diferența

Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”

Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?


Comentarii (4)
sepsi.osk
sepsi.osk  •  07 Iunie 2019, 16:11

" A fost prima dată în istoria Braziliei când a pierdut un meci în faza grupelor la un Campionat Mondial" Nu cred ca Berg a spus asa ceva! Este o inventie marca gsp. Brazilia a pierdut doua partide in grupe la CM din Anglia '66 , 3-1 atat cu Ungaria cat si cu Portugalia! Corectati-va "ziaristilor"!!!

steaua.libera
steaua.libera  •  07 Iunie 2019, 14:49

- Cred că ați regretat foarte mult... - Absolut deloc! Eram conștient în acel moment că nu sunt destul de bun pentru nivelul de la United. ############ Fix asta lipsește jucătorilor din Ro care după 5-10 in mamaLiga I cred ca rup in doua campionatele mari ale Europei, iar in 6-12 se întorc spunând ca au avut antrenorii ceva cu ei

103196710874764
Dizidentul Inutil  •  07 Iunie 2019, 13:33

si cu romania cum ramine? mai pura ca Maria... nu? ce a facut sandu ca sa primeasca dreptul sa tina in romania o finala uefa? a vindut totul lui platini tot. jocuri inter cluburi si de nationala. apoi recent se vorbeste despre vinzarea meciului cu nu stiu ce echipa si implicati sint gica popescu , hagi si altii. hai sa ne vedem birna din ochii nostri. si daca romania trebuia sa se califice cu bulgaria impreuna sa sti ca ii bateam pe bulgari sau invers... cita falsitate... dar cumsa fie altcumva...

Vezi toate comentariile (4)
Comentează