Articol de Justin Gafiuc - Publicat joi, 30 iunie 2016 10:00
Să luăm câteva episoade distractive de pe durata Europeanului. Momente de culise, cele care produc un disconfort teribil în FRF atunci când apar în public şi declanşează veritabile anchete de detectare a "trădătorilor".
Scena 1. Jucătorii stau la masă, în fortăreaţa de la Mont Royal. Iordănescu le interzice fotbaliştilor să vorbească la telefon atunci când mănâncă, dar "tricolorii" au aparatele la ei şi butonează pe WhatsApp în convorbiri rapide cu familia sau cu vreun prieten. Povesteşte chiar unul dintre componenţii lotului de la CE: "Te pomeneai brusc în spate cu vreunul din oamenii din administraţie aflaţi permanent lângă echipă. Se făceau că spun o glumă sau o încurajare formală, dar îşi aruncau ochii pe ecranul telefoanelor ca să afle cu cine suntem în contact".
Scena 2. La câteva ore după meciul cu Elveţia, intersectare inopinată la umbra Tour Eiffel cu secretarul general FRF, Radu Vişan, şi cu directorul de marketing, Bogdan Popescu. Eram lângă hotelul "Pullman" din Paris, unde tocmai realizasem un interviu cu Ionuţ Lupescu. Oamenii par surprinşi de întâlnire. La salutul "Bună seara!", Vişan răspunde direct, cu zâmbetul pe buze, cu un senin "Care-s sursele?". Poftim? Adică cine oferă informaţii din cantonamentul naţionalei! Momentul e amuzant, mai ales că oficialul serveşte la derută şi două nume de jucători suspectaţi. Să nu le rostim şi aici, fiindcă respectivii n-au nicio vină!
Scena 3. La hotelul "tricolorilor" de lângă Paris, internetul a avut ore întregi în care a funcţionat foarte rău spre deloc. "Fotbaliştii i-au semnalat de câteva ori acest lucru lui Gabi Bodescu, secretarul general adjunct, dar nu s-a remediat. Printre jucători există suspiciunea că, din contră, Bodescu a încurajat această fisură de comunicare tocmai pentru a diminua posibilitatea celor din lot de a avea legături facile cu exteriorul", spune o sursă de la reprezentativă.
Avem, de fapt, developarea unei politici obsesive în federaţie: controlul total al informaţiei. Pe bune, Goebbels ar fi invidios! Delirul l-a desăvârşit însă preşedintele federaţiei, cu un discurs diversionist în conferinţa de presă organizată la începutul săptămânii, când a pus "linşajul mediatic" după înlăturarea lui Pompiliu Popescu pe seama consultaţiilor medicale gratuite de care ar fi beneficiat jurnaliştii!
Nu suntem departe de un scenariu aplicat de Guvernul Margaret Thatcher în timpul războiului din Insulele Falkland. Au fost selectaţi 29 de corespondenţi de război, dispersaţi pe câteva nave militare şi li s-au servit la micul dejun şi la cină informaţiile pe gustul Londrei.
Adorabil ar fi pentru Burleanu - Bodescu! "Ne asiguram că politica guvernamentală nu e subminată de felul în care e descris războiul de către presă", traducea momentul, peste ani, un înalt oficial militar. Pardon! Poate că după Brexit, Marea Britanie nu mai e un model nici măcar pentru FRF!