Articol de Ioana Mihalcea - Publicat sambata, 22 aprilie 2023 12:14 / Actualizat sambata, 22 aprilie 2023 13:17
Antrenorul „câinilor”, Ovidiu Burcă, a fost coleg la Dinamo cu Gică Popescu, în 2002. Fostul mare internațional a declarat în mai multe rânduri că regretă transferul la echipa „câinilor”, considerându-l cea mai mare greșeală din carieră.
Popescu a semnat pe 2 ani cu Dinamo în august 2002, fanii Craiovei s-au simțit trădați de căpitanul echipei naționale de la acea vreme, iar relația dintre cele două părți a fost distrusă definitiv.
„Gică Popescu ne-a dat un imbold extraordinar”
„Eram în cantonament când am auzit vestea, eram șocat, nu credeam că poate alege să revină în România și că o să joc alături de el. Nu-mi imaginam niciodată, n-am avut nici măcar acest gând.
Era un simbol al Craiovei și a luat o decizie pe care a regretat-o ulterior. A fost un exemplu de profesionalism, a ridicat nivelul tuturor. Te uiți la el, îl imiți, vezi ce face, ce nu face. Ne-a dat un imbold extraordinar.
În meciul de la Galați (n.r. ultimul jucat de Popescu în tricoul lui Dinamo) a avut o fractură la gleznă, îmi aduc aminte foarte bine. A ținut un ghips 3 săptămâni, i l-a pus Pompiliu Popescu.
Selecționerul Anghel Iordănescu i-a spus: «Dacă în weekendul ăsta nu intri, nu mai joci la echipa națională!». Joi și-a dat ghipsul jos, iar sâmbătă a fost pe teren.
Cum ar fi putut să joace? A jucat pentru că era nebun să fie la națională. Dar chiar fiind Gică Popescu, nu te poți pune cu natura.
Eu stăteam în cameră cu el și știu lucrul acesta: își dorea foarte mult să joace pentru România și fără acel meci nu ar fi fost la națională!”, a povestit Burcă la SportCast cu Sile.
„Am primit ghetele lui Ronaldo, dormeam cu ele în picioare”
Ovidiu Burcă a trecut pe la Școala de Fotbal Gică Popescu și povestește cum a fost remarcat și adus acolo, dar și momentele în care jucătorii primeau ghete trimise de internaționalul român direct din vestiarul Barcelonei.
Regretatul profesor «Țâcă» Zamfir m-a remarcat la un meci, la Slatina, și a venit după mine jumătate de an, la părinții mei. Ei nu ar fi vrut să fac fotbal, ci carte.
Când am plecat la Craiova, mama a pus niște condiții: «Te las la fotbal, dacă faci meditații suplimentare la gramatică, la engleză, măcar să ajungi profesor de sport». Părinții mei sunt pensionari acum, au fost ingineri la Hidroconstrucția.
Am intrat la facultatea de Sport, dar am plecat în Ecuador după primul an și am renunțat. Oricum, nu mă vedeam profesor de sport.
La Școala de Fotbal „Gică Popescu”, Gică ne trimitea echipament de la prima echipă a Barcelonei. Ne-a trimis și ghete, punea o cutie în mijlocul vestiarului și îi ruga pe toți să pună ghetele acolo, scria pe ele de la cine sunt. Eram înnebuniți când le primeam. Eu am luat de la Ronaldo Fenomeno o pereche de Nike Tiempo, dormeam cu ele în picioare aproape.
Ovidiu Burcă
Cum a plecat Gică Popescu de la Dinamo
Ultimul meci al lui Popescu în Liga 1 a fost un Oțelul - Dinamo 2-0, în noiembrie 2002.
Libero-ul dinamovist a avut mari probleme în acel meci cu Mihai Guriță, care a înscris o „dublă”.
În repriza secundă, cei 400 de „câini” care făcuseră deplasarea l-au fluierat copios pe fotbalist și l-au contestat: „Gică Popescu, să plece Gică Popescu!”, „Gică, Gică, Gică, lasă-ne!” și i-au spus lui Giani Kiriță (jucătorul care pierduse banderola în favoarea lui Popescu), la final, să-i transmită lui Gică faptul că nu mai este dorit la club.
Kiriță a aplaudat suporterii, gest care nu i-a picat deloc bine „Baciului”: „În locul lui aș fi procedat altfel”. A doua zi, Popescu își rezilia contractul cu Dinamo: „A trebuit să vin ca să mă conving cu ochii mei ce este în fotbalul românesc”.