Articol de Dan Udrea, Remus Răureanu, Costin Ștucan - Publicat joi, 18 martie 2021 21:54 / Actualizat joi, 18 martie 2021 21:54
Ovidiu Popescu de la FCSB are ocazia să debuteze în națională la 27 de ani. Nu are un post clar, nu a fost niciodată un om de bază la club și arăta, în urmă cu doi ani, ca un jucător terminat, absent nouă luni în urma unei accidentări din cauza căreia alții s-au retras din sportul profesionist
Ovidiu Popescu e numele cel mai neașteptat de pe lista pe care a alcătuit-o Mirel Rădoi. Macedonia de Nord, Germania și Armenia sunt adversarii în compania cărora România va arăta dacă sunt șanse să se califice la Campionatul Mondial sau va fi vorba despre încă o campanie ratată. Popescu, unul dintre oamenii la care a apelat Mirel pentru partidele acestea, nu a mai jucat niciodată în echipa națională și nici nu se încadrează în profilul "convocatului" obișnuit.
O rezervă accidentată grav se transformă într-un internațional
Achiziționat de la Poli Timișoara în 2016, Ovidiu nu a avut în niciun moment statutul unui titular incontestabil. A jucat 21 de meciuri ca titular în primul sezon, apoi a stat 16 jocuri din start în stagiunea următoare. În octombrie 2018 a suferit, în timpul unui antrenament, o accidentare foarte gravă, una din cauza căreia mulți fotbaliști au fost forțați să se retragă ori au revenit pe teren cu calitățile diluate cu mult: ruptură a ligamentelor încrucișate la genunchiul stâng.
Accidentarea a avut loc în timpul unui antrenament, la o contră cu un alt jucător de la FCSB, și l-a obligat pe Popescu să stea pe margine nouă luni! S-a întors abia în iulie 2019.
"Fizic de bodyguard"
Mihai Stoica a recomandat transferul lui Ovidiu de la Timișoara la București, fără ca jucătorul să fi fost unul din seria talentelor ușor remarcabile: Coman, Man, Moruțan. MM a insistat încontinuu în favoarea bănățeanului, pe care l-a apreciat mai ales pentru forța lui extraordinară. "Are un fizic de bodyguard!", a exclamat Stoica după achiziționarea lui Popescu.
Boxerul Sorin Căliniuc, campion național, a povestit la GSP Live că l-a întâlnit pe jucătorul FCSB-ului: "L-am văzut în baza lor de pregătire și m-a impresionat, are un fizic... I-am spus că ar trebui să participe la lupte, în MMA, nu la fotbal. Are un fizic de invidiat!".
Fundaș-mijlocaș-extremă
La 27 de ani, Popescu tot nu are un post clar. La Timișoara era mijlocaș stânga înainte să îl ia FCSB. Roș-albaștrii l-au plimbat încontinuu, în aproape toate pozițiile: fundaș dreapta, stoper, fundaș stânga, mijlocaș defensiv, mijlocaș ofensiv în 4-3-3. În ultima vreme a fost utilizat des ca "lateral" dreapta și așa a ajuns să prindă un loc în echipa națională. Rădoi l-a ales pe el din concurența cu Sergiu Hanca, de la KS Cracovia.
După achiziționarea lui Ovidiu, Becali a fost impresionat de evoluția lui dintr-un meci de campionat și l-a etichetat și pe el, așa cum procedează cu toți jucătorii care-i plac. "Noul Lampard" a fost porecla-pariu a patronului. Popescu era mijlocaș central atunci, așa se ajunsese la comparația cu fotbalistul-simbol al lui Chelsea. Ovidiu nu mai poate fi "Lampard", poate să fie maximum "noul Dan Petrescu", din moment ce a devenit, între timp, fundașul dreapta al naționalei.
8meciuri a bifat Ovidiu în naționala de tineret, pentru care a înscris un gol. Generația lui nu a obținut niciun rezultat important la "tineret", s-a aflat în "tranziția" dintre 1998 și 2020, perioada în care România nu a participat la niciun turneu final U21
200.000 de euroa plătit FCSB ca să-l achiziționeze pe Popescu de la Poli Timișoara, un preț dintre cele mai mici pe care le-a achitat Becali. Cel mai scump din lotul FCSB-ului, Coman, a costat 3 milioane de euro. Florinel face și el parte din lotul pentru următoarele trei meciuri ale naționalei
E plătit cel mai slab din tot lotul!
Popescu încasează 5.000 de euro lunar la FCSB. Salariul lui ar fi de 12.000 de euro, doar că are de plătit o rată dintr-un credit de 120.000 de euro pe care i l-a acordat Becali
Ovidiu e cel mai ieftin internațional pe care îl furnizează FCSB. Coman a costat 3 milioane de euro și câștigă 20.000 de euro în fiecare lună, prețul lui Florin Tănase a fost de 1,5 milioane de euro și căpitanul echipei primește 17.000 de euro lunar.
Popescu a costat doar 200.000 de euro atunci când a venit de la Poli Timișoara și e plătit cu 5.000 de euro. Salariul real ar fi mai mare, de fapt, doar că fotbalistul are de stins un credit pe care i l-a acordat clubul.
Datorii la Gigi Bank
Surse apropiate de jucător povestesc că el a primit în avans 120.000 de euro și achită o rată de 7.000 de euro în fiecare lună, din salariul de 12.000 de euro înscris în contract. Metoda e una pe care Becali le-a mai permis-o și altor jucători, le-a mai oferit împrumuturi lui Man, lui Coman, lui Moruțan, lui Vână.
El a explicat că urmărește ca în felul acesta să-i păstreze pe jucători mulțumiți, dar și îndatorați față de club. Ovidiu va avea parte de o majorare din sezonul următor. Salariul va fi de 13.000 de euro în fiecare lună, din care el va încasa 6.000, pentru că ratele către "banca Becali" vor mai curge în continuare până la atingerea sumei de 120.000 de euro pe care a căpătat-o anticipat.
Sumele concrete pe care le primește Popescu, 5.000 de euro lunar acum și 6.000 de euro începând cu 1 iulie, îl fac jucătorul cel mai slab plătit din lotul naționalei. Cu salariul întreg din prezent, 12.000 de euro, Ovidiu îl depășește numai pe portarul Lazar, remunerat la Astra cu 10.000 de euro în fiecare lună.
112meciuri a adunat Popescu la FCSB, unde a ajuns în vara anului 2016. A marcat numai două goluri, dar a fost folosit aproape întotdeauna în poziții defensive, ca fundaș sau ca mijlocaș defensiv
"Mi se pare normal că a fost convocat Ovidiu Popescu, mie îmi place foarte mult, e un băiat serios și e cel mai bun fundaș din campionat!"
Dumitru Dragomir, fost președinte al LPF
I-a prelungit contractul când nu juca
Popescu a beneficiat de un tratament frumos la FCSB în momentele cele mai grele din cariera lui. A încasat salariul inclusiv în acele nouă luni în care nu a jucat deloc, din octombrie 2018 până în iulie 2019. Clubul i-a oferit în vara anului trecut prelungirea contractului până în iunie 2024. Gestul a fost mai mult un ajutor acordat lui Ovidiu, din moment ce el revenise după o accidentare foarte gravă, nu mai era foarte tânăr, deci șansele ca Becali să realizeze un profit semnificativ din vânzarea sa erau foarte mici.
Se îmbogățește dacă devine campion
Ovidiu poate să acopere ușor creditul pe care l-a obținut de la club dacă FCSB va deveni campioană și va ajunge în grupele Champions League în ediția următoare a competiției. El ar încasa un bonus de 100.000 de euro pentru atingerea acestei performanțe. În cazul în care roș-albaștrii câștigă titlul, dar coboară în grupele Europa League după eliminarea din preliminariile Champions, prima lui Popescu va fi de 20.000 de euro, aproape dublu față de salariul lunar.
L-a înlocuit pe Crețu peste tot
FCSB păstrează un loc de fundaș dreapta în echipa națională. Rădoi i-a oferit lui Valentin Crețu ocazia să debuteze în națională în meciul cu Irlanda de Nord, 1-1, în Liga Națiunilor, iar acum l-a convocat pe Ovidiu Popescu. Ovidiu a devenit între timp titular la FCSB în locul lui Crețu și îi preia, așadar, statutul și printre tricolori. Crețu are 32 de ani, e mai în vârstă cu cinci ani, și mai are un contract cu clubul valabil până la finalul acestui sezon.
Concurentul vine din Serie B
Rădoi a chemat doi fundași dreapta, pe Ovidiu Popescu și pe Vasile Mogoș, pentru următoarele trei partide ale naționalei, cu Macedonia de Nord, cu Germania și cu Armenia. Datele meciurilor: 25, 28 și 31 martie. Mogoș are 28 de ani și joacă la Chievo Verona, în liga a doua italiană. Echipa lui e a șaptea în acest moment, pe un loc care permite participarea la barajul de promovare în Serie A. Mogoș, născut în Vaslui, parcurge un sezon excelent, a fost titular de 28 de ori în Serie B și a înscris trei goluri. El a mai bifat trei partide în echipa națională.
FCSB subordonează toată România! Record FANTASTIC reușit de echipa lui Gigi Becali