FOTBAL  »  NATIONALA  »  RETRO GSP

RETRO GSP Eșecul inexplicabil al „Profesorului”: cum a încasat-o România pe 17 octombrie, tot în calificările unui Euro

Articol de , - Publicat joi, 17 octombrie 2019 12:23

Pe 17 octombrie 1990, cariera de selecționer a lui Gheorghe Constantin se încheia după numai 3 luni și 4 meciuri disputate. Extraordinar în amicale, 2-1 în URSS și 2-1 cu Polonia, „Profesorul” a comis-o în partidele oficiale: 1-2 în Scoția și 0-3 cu Bulgaria! Eșecul cu vecinii de la sud de Dunăre a surprins mai ales prin proporțiile scorului.

A doua zi, în Gazeta Sporturilor, regretatul Ioan Chirilă punea înfrângerea pe seama atmosferei proaste din vestiarul primei reprezentative:

"Imediat după pauză, am constatat cu stupoare că pe banca echipei naționale se aflau doar cei doi antrenori și ... Liliac. 

Toți ceilalți părăsiseră această bancă. O bancă altădată ardentă, pe care toate rezervele - și nu numai ele - sufereau alături de antrenori, palpitau la toate fazele, se ridicau în picioare, aduceau în grabă mingile ieșite în aut, într-un cuvânt, erau un bloc sufletesc greu de învins. De astă-dată, pe nimeni nu interesa nimic. 

Cum de s-a ajuns aici? În urma unui proces de eroziune care afectează naționala de câteva luni, de când jucătorii noștri au început să vorbească numai despre «verzi», atrași de mirajul unei vieți despre care știau foarte puțin și despre care Ion Țiriac spunea - încă din martie, la Stuttgart - că va fi un obstacol de adaptare greu de trecut, chiar și în cazul unui fotbalist ca Hagi".

În paginile aceluiași ziar, Laurențiu Dumitrescu nota: 

„Doar Gică Popescu și Rotariu ar merita notă de trecere. N-au avut nici ei mari realizări, dar măcar au strâns mereu din dinți, fără să abandoneze lupta! Însă foarte greu se câștigă o luptă dacă nu toți combatanții sar în același timp din tranșee".

Gheorghe Constantin a fost demis imediat după acel 0-3, iar în locul său a fost numit Mircea Rădulescu. Din păcate, nici "Riciu" nu a reușit să ne califice la Euro 1992, unde a mers Scoția. Noi am terminat grupa pe 3, bulgarii chiar sub noi, pe 4!

Rezultatele înregistrate de România în grupa a 2-a preliminară:

  • Scoţia - România 2-1
  • România - Bulgaria 0-3
  • România - San Marino 6-0
  • San Marino - România 1-3
  • Elveţia - România 0-0
  • România - Scoţia 1-0
  • România - Elveţia 1-0
  • Bulgaria - România 1-1

Clasament final: 

1. Scoţia 11p 
2. Elveţia 10p
3. România 10p
4. Bulgaria 9p
5. San Marino 0p.

12-10a fost raportul șuturilor la poartă în partida din octombrie 1990. Cele cadrate, 6-6

5-3a fost raportul cornerelor în România - Bulgaria 0-3

„Trebuie făcută o echipă națională nouă. Din străinătate să fie aduși numai 3-4 fotbaliști, cei care joacă, iar grosul lotului să-l constituie jucătorii din țară"
Gheorghe Constantin, selecționer România 1990

România - Bulgaria 0-3 (0-1)

București, 17.10.1990
Stadion: Steaua. Spectatori: 15.000
Arbitru: Jose dos Santos (Portugalia)
Au marcat: Sirakov (28'), Todorov (48', 75')

România: Stelea (Dinamo) - D. Petrescu (Steaua), I. Andone (Elche), Gh. Popescu (PSV), Klein (Uerdingen) / 46' Săndoi (U Craiova) - Sabău (Feyenoord), I. Lupescu (Leverkusen), Gh. Hagi (Real Madrid), I. Rotariu (Galatasaray) - Lăcătuș (Fiorentina), Răducioiu (Bari) / 46' Balint (Burgos). Selecționer: Gheorghe Constantin
Bulgaria: Mihailov - Docev, Iliev, Ivanov, Vasev - Iankov, Iancev, Balakov, Iordanov (46' Todorov) - Sirakov (76' Kostadinov), Stoicikov. 
Selecționer: Ivan Vuțov

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Superliga
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Campionate
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României
Handbal
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (4)
mongolia2060
mongolia2060  •  17 Octombrie 2019, 14:12

Nea Florea, daca tot esti matale seful sectiei sport, poate rezolvi problema paginarii articolelor si comentariilor; arata groaznic, dupa cum poti constata. Daca ai vorbi cu superiorii domniei tale pentru a elimina din continutul ziarului X articole COTIDIENE despre creatura din Pipera, fetiscanele “hot” sau articole pur scandalistice, tare ti-as “multami”, vorba lui Iuliu Maniu.

dora
dora  •  17 Octombrie 2019, 14:05

Nu o fi fost nimic suspect la mijloc ?

mongolia2060
mongolia2060  •  17 Octombrie 2019, 13:40

Regretatul Cristian Topescu povestea ca “profesorul” Gheorghe Constantin si-a terminat virtual cariera de jucator dupa penalty-ul ratat la Jocurile Olimpice de la Tokyo (unii sustin ca s-a intamplat la fel cu Daniel Timofte dupa penalty-ul ratat contra Irlandei la Italia ’90), nu s-a mai regasit la acelasi nivel nici ca antrenor dupa ce-a fost demis in urma usturatorului esec contra lui Stoichkov & co. S-a sters cu buretele tot ce facuse “profesorul” pana atunci, miracolul Gloria Buzau (locul V in campionat din postura de nou promovata, dupa cele patru “mari”: Steaua, Dinamo, U Craiova si Sportul) parea disparut din memoria colectiva. Acum ceva ani in urma, un ziarist american entuziasmat de promovarea in Serie B a unei modeste echipe dintr-o minuscula localitate italiana, compusa din numai 5000 suflete, a scris cartea “Miracolul din Castel di Sangro”. Gheorghe Constantin ar merita omagiat cu un articol despre acel incredibil Gloria Buzau care revigorase doi “batranei” precum Dudu Georgescu si Mitica Marcu, printr-un joc agresiv si eficient.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează