Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat miercuri, 14 octombrie 2020 07:32 / Actualizat miercuri, 14 octombrie 2020 10:01
Convingerea că echipa lui poate juca ofensiv și spectaculos i-a provocat lui Mirel Rădoi două înfrângeri în trei zile, cu șase goluri încasate. Încăpățânarea selecționerului ignoră rețeta cu care „tricolorii” au obținut toate rezultatele bune de după '90: apărare și speculă pe contraatac.
- România - Austria e astăzi, de la 21:45, liveTEXT AICI și în direct pe Pro TV
România a încasat patru goluri în Norvegia, a pierdut umilitor la trei zile de când ratase calificarea în finala barajului pentru Euro 2021, ca urmare a eșecului din Islanda, 1-2. De când e Rădoi selecționer, "tricolorii" primesc goluri meci de meci, au înscris împotriva lor Irlanda de Nord, Austria, Islanda, Norvegia.
Dezastruos a fost abia jocul de duminică seară. Rezultatul, 0-4, a fost unul blând, crede Florin Prunea: "Scorul corect, după numărul de ocazii, ar fi fost 11-1 sau 11-2, că am avut și noi cam o ocazie și jumătate. Ne-a salvat doar Tătărușanu de la o rușine și mai mare". Norvegienii își creau ocazii din aproape toate acțiunile pe care le porneau.
Se apără puțini, nu atacă mai nimeni
Are Rădoi vreo vină pentru fragilitatea defensivei? Din momentul în care a fost învestit, Mirel a insistat că naționala poate juca și altfel decât a fost obișnuită, că echipa este capabilă să atace. Posesie, presing, curaj au fost cuvintele pe care selecționerul le-a repetat și în public, și în ședințele cu jucătorii.
Formula pe care a ales-o în fiecare partidă în care el a condus naționala a respectat stilul pe care și-l propusese: puțini fotbaliști defensivi, mulți jucători tehnici, lipsiți de agresivitate și fără forță. Tentativa de reformă a lui Rădoi a fost însă desființată în două partide disputate la o distanță de trei zile cu două formații nordice.
În Norvegia au existat doi fundași centrali, Burcă și Toșca, protejați de un singur închizător, Alexandru Crețu. În Islanda, Rădoi pierduse cu aceeași schemă: stoperii Bălașa și Burcă și închizătorul Crețu au avut de protejat poarta. Și în acea partidă au avut adversarii ocazii mai multe, numai intervențiile lui Tătărușanu au împuținat pagubele.
Cum era înainte: apărare și contraatac
Rezultatele cele mai importante de după Revoluție au apărut doar cu "metoda veche": o națională cu mulți fundași, preocupată să se apere atent și răbdătoare pentru vreun contraatac cu care să dea lovitura. Generația de Aur a lui Iordănescu juca în sistemul 5-4-1 la Mondialul american. Existau cinci fundași plus doi mijlocași defensivi puternici, Popescu și Lupescu. Atacantul a fost Răducioiu împotriva Columbiei și apoi Ilie Dumitrescu contra Argentinei, când Florin era suspendat.
Pițurcă a remizat la Europeanul din 2008 cu campioana și cu vicecampioana mondiale, Italia și Franța. Formația lui Piți era tot una betonată. Teoretic, ea conținea numai doi fundași centrali, însă Pițurcă îi folosea pe Rădoi și pe Chivu în linia de mijloc și avea, de fapt, două linii defensive!
Cu opt ani înaintea acelui turneu final, "tricolorii" pe care îi conducea Ienei învingeau Anglia, 3-2, și se calificau în fazele eliminatorii. Rețeta se baza tot pe apărare: doi fundași dreapta, Contra și Petrescu, doi mijlocași defensivi, Gâlcă și Dorinel Munteanu, și un singur vârf clar, Moldovan.
Rădoi și-a pornit mandatul cu convingerea că tradiția nu-l obligă să se apere, că ar putea câștiga și jucând deschis. Cu noul plan, el a ratat calificarea la Euro și a picat pe locul al treilea în grupa din Liga Națiunilor. Golaverajul din patru meciuri: 5-9, mai mult de două goluri încasate în fiecare joc, în medie!
Și eu l-am dorit pe Rădoi la națională și mi-am luat «viteză» după victoria cu Austria, dar iată că am primit o palmă, zbang! Nu are experiență Mirel, se vede clar. Și nici nu are lideri în echipă, are doar fotbaliști care în meciurile decisive fac pe ei de frică
- Gabi Balint
Formulele României din partide importante de după '90:
CM 1994 România - Columbia 3-1: Stelea - D. Petrescu, Mihali, Belodedici, Prodan, D. Munteanu - Hagi, G. Popescu, Lupescu, I. Dumitrescu - Răducioiu
Au marcat: Răducioiu (16, 89), Hagi (34) / Valencia (43)
Selecționer: Anghel Iordănescu
CM 1994 România - Argentina 3-2: Prunea - D. Petrescu, Mihali, Belodedici, Prodan, Selymeș - Hagi, G. Popescu, Lupescu, D. Munteanu - I. Dumitrescu
Au marcat: I. Dumitrescu (11, 18), Hagi (58) / Batistuta (16 pen), Balbo (75)
Selecționer: Anghel Iordănescu
Euro 2008 România - Franța 0-0: Lobonț - Contra, Tamaș, Goian, Raț - Rădoi - Nicoliță, Cociș, Chivu, Mutu - D. Niculae
Selecționer: Victor Pițurcă
Euro 2008 România - Italia 1-1: Lobonț - Contra, Tamaș, D. Goian, Raț - Rădoi - Fl. Petre, Codrea, Chivu, A. Mutu - D. Niculae
Au marcat: Mutu (55) / Panucci (57)
Selecționer: Victor Pițurcă
Euro 2000 România - Anglia 3-2: Stelea - Contra, Filipescu, G. Popescu, Chivu - D. Petrescu, Gâlcă, D. Munteanu, Mutu - Ad. Ilie, V. Moldovan
Au marcat: Chivu (22), D. Munteanu (48), Ganea (88 pen) / Shearer (41 pen), Owen (45)
Selecționer: Emeric Ienei
"Strategia lui Pițurcă mergea mai bine"
Gabi Balint a recunoscut după eșecul cu Norvegia că rezultatele naționalei erau mai bune cu stilul defensiv al lui Pițurcă decât cu abordarea curajoasă a lui Rădoi: "Adevărul e că Piți, care pornea fiecare meci cu gândul la apărare, a obținut calificări. Poate nu ni se potrivește stilul acesta deschis, ofensiv". Dragomir îl susține și el pe fostul selecționer: "Singura șansă de a ne mai califica ar fi să revină Pițurcă la națională".
Sârbii s-au baricadat Norvegiei
Rădoi a ignorat și exemplele din istoria recentă a naționalei, care sugerau ideea că "tricolorii" funcționează doar aglomerați în apărare și a ignorat lecția pe care i-o oferiseră sârbii în barajul pentru Euro.
Serbia a învins-o pe Norvegia în deplasare cu 2-1, cu trei zile înainte ca nordicii să "demoleze" naționala lui Mirel. Cum au evoluat sârbii? Cu cinci fundași și cu doi mijlocași defensivi. Ei au avut, așadar, doi jucători de apărare în plus față de formula pe care a ales-o Rădoi tot împotriva Norvegiei. Serbia a condus cu 1-0, gol Milinkovici-Savici, a fost egalată de Normann, după care mijlocașul de la Lazio a mai înscris o dată în prelungiri, în minutul 102.
"Am fi putut juca și altfel decât voia nea Puiu"
Tactica ultradefensivă a Generației de Aur, cu buncărul de șapte apărători pe care îl crea Iordănescu, nu a fost pe placul tuturor jucătorilor din formația aceea. Bogdan Stelea a criticat într-un interviu din Gazetă: "Eu cred că am fi putut juca și altfel, pentru că erau mulți fotbaliști foarte buni, tehnici. Nu era neapărat nevoie să ne apărăm încontinuu! Echipa era în stare să paseze, să construiască, doar că nea Puiu alegea stilul acela defensiv".
Dorinel Munteanu, și el o parte din acea formulă, e convins că Iordănescu nu a greșit: "Discuția nu are rost! Poate nu am mai fi obținut niciun rezultat important dacă am fi atacat. Performanțele contează, nu stilul de joc, iar performanțele confirmă alegerea lui Iordănescu".
Singura "europeană" e criticată des
Nu numai naționala a câștigat jucând închis, și clubul românesc cel mai de succes din prezent se bazează tot pe apărare. CFR a câștigat trei campionate la rând și joacă în al doilea an consecutiv în grupele Europa League. Nicio altă echipă din Liga 1 nu a mai prins grupele europene în perioada aceasta.
În ciuda rezultatelor foarte bune, Petrescu a fost criticat des din cauza jocului inestetic al formației lui, una care se apără în majoritatea timpului și atacă, în general, doar cu mingi lungi și din faze fixe, cornere și lovituri libere. Cu rețeta aceasta, Clujul lui Dan n-a pierdut niciodată la vreo diferență mare de scor. Nu a fost învins nici măcar în două dispute cu Sevilla, formația care avea să câștige Europa League, 3-2 în finala cu Inter! Petrescu a remizat de două ori cu spaniolii, 1-1 și 0-0.
România - Austria, echipe probabile:
ROMÂNIA: Tătărușanu – Cr. Manea, Burcă, Toșca, Bancu – N.Stanciu, Al. Crețu, R.Marin – Deac. Alibec, Maxim
ANTRENOR: Mirel Rădoi
REZERVE: Fl. Niță, Lazar, M. Bălașa, Camora, Cicâldău, I. Hagi, Mitriță, Keșeru, G. Pușcaș, G. Iancu
AUSTRIA: Pervan – Lainer, Dragovic, Hinteregger, Alaba – Trimmel, Ilsanker, Baumgartlinger, Baumgartner – Gregoritsch, X. Schlager
ANTRENOR: Franco Foda
REZERVE: A. Schlager, Siebenhandl, Schaub, Schöpf, Ranftl, Grillitsch, Onisiwo, Kalajdzici, Holzhauser, Posch, Ullmann, Lindner
Stadion: "Ilie Oană" (Ploiești), Capacitate: 15.073
Arbitru: Daniel Stefański. Asistenți: Marcin Boniek, Dawid Igor Golis (toți Polonia)
Clasamentul în grupa României de Liga Națiunilor:
Programul României din Liga Națiunilor:
- 14 octombrie, ora 21:45 / România - Austria
- 15 noiembrie, ora 21:45 / România - Norvegia
- 18 noiembrie, ora 21:45 / Irlanda de Nord - România