FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA LA EURO

CORESPONDENȚĂ DIN GERMANIA Ei căliți, noi doar cu Stanciu și Alibec! Diferență frapantă între România și adversarele de la EURO: va cântări decisiv în Germania?

Nicolae Stanciu și Denis Alibec sunt printre cei mai experimentați internaționali români // foto: Imago Images
Nicolae Stanciu și Denis Alibec sunt printre cei mai experimentați internaționali români // foto: Imago Images

Articol de - Publicat duminica, 09 iunie 2024 09:46 / Actualizat duminica, 09 iunie 2024 19:39

Doar doi fotbaliști din lotul României pentru EURO 2024 au participat și la precedentul turneu final la care au fost calificați „tricolorii”, în 2016 ♦ Raportându-ne tot la 2016, Slovacia păstrează 6 dintre jucătorii de acum 8 ani, Belgia tot 6, iar Ucraina 4 ♦ Toate adversarele din grupă deplasează în Germania un număr important de fotbaliști cu experiență la turneele finale, un plus față de elevii lui Edi Iordănescu.

Câștigători ai unei grupe preliminare din care au făcut parte naționale precum Elveția, Israel și Kosovo, „tricolorii” revin la Campionatul European după 8 ani în care au privit turneele finale din fața televizoarelor.

România a fost repartizată în grupa E la Campionatul European, alături de Belgia, Ucraina și Slovacia, în ordinea pozițiilor pe care acestea le ocupă în clasamentul mondial.

Obiectivul declarat al României este accederea în faza optimilor de finală, însă misiunea de a ocupa unul dintre primele două locuri în grupă sau de a fi una dintre cele mai bune 4 echipe de pe locul 3 nu se anunță facilă. Mai ales dacă privim puțin în urmă.

Echipa GSP.RO a intrat în vestiarul României de pe Allianz Arena! Insider în stadionul unde naționala debutează la EURO 2024
REPORTAJ GSP
Echipa GSP.RO a intrat în vestiarul României de pe Allianz Arena! Insider în stadionul unde naționala debutează la EURO 2024

Cel puțin al treilea Campionat European consecutiv pentru Belgia, Ucraina și Slovacia. Dezavantaj România

România a absentat de la precedentul Campionat European, EURO 2020, ceea ce nu li se aplică adversarelor pe care „tricolorii” le vor înfrunta în Germania.

Slovacia a simțit aerul tare de la astfel de turnee și în 2021, anul în care a avut loc Europeanul destinat pentru 2020. Iar în 2016, slovacii au reușit chiar cea mai mare performanță a lor de la desprinderea din Cehoslovacia, calificarea în optimile de finală.

Trei calificări consecutive, cu tot cu cea din 2024, au și belgienii, cu prezență în faza sferturilor atât în 2021, cât și în 2016.

Ucraina are chiar 4 prezențe consecutive la Campionatele Europene. În 2021, vecinii noștri au ajuns în faza sferturilor, eliminând Suedia în faza optimilor.

Așadar, elevii lui Edi Iordănescu pornesc la luptă cu un handicap față de toate adversarele din grupă: experiența lor pe o astfel de scenă, la turneele finale de o asemenea anvergură, este infimă spre inexistentă.

Ei căliți, noi doar cu Stanciu și Alibec! Diferență frapantă între România și adversarele de la EURO: va cântări decisiv în Germania?
România a încheiat în genunchi pregătirea pentru turneul final, doar 0-0 cu Liechtenstein / foto: Raed Krishan

Nicolae Stanciu și Denis Alibec, singurii „tricolori” cu meciuri la EURO

Tragem aceeași concluzie dacă alegem să comparăm la nivel individual. Din lotul pe care România îl va deplasa în Germania, doar doi fotbaliști au mai jucat într-o astfel de competiție. Nicolae Stanciu și Denis Alibec sunt singurii care au făcut parte și din lotul pe care Anghel Iordănescu a ales să-l deplaseze în 2016 în Franța.

Stanciu a evoluat 72 de minute contra Franței (1-2) și a fost integralist împotriva Albaniei (0-1), Alibec a jucat 29 de minute în fața naționalei „Cocoșului galic” și 57 contra Albaniei. Amândoi au fost lăsați pe bancă pe întreaga durată a remizei cu Elveția, 1-1.

Diferența față de adversarele de la proximul turneu final este frapantă. Belgia, Ucraina și Slovacia au toate în lotul din acest an cel puțin 4 fotbaliști care au participat și la Europeanul din 2016. Slovacii și belgienii au chiar 6 nume!

Adăugăm aici experiența căpătată de adversari la precedentul turneu final de Campionat European, în 2021, iar „handicapul” de experiență devine și mai izbitor.

Jucătorii Slovaciei convocați atât la EURO 2016, cât și la EURO 2024

  • Peter Pekarik (și atunci, și acum la Hertha Berlin)
  • Norbert Gyomber (atunci la Roma, acum la Salernitana)
  • Ondrej Duda (atunci la Legia Varșovia, acum la Hellas Verona)
  • Patrik Hrosovsky (atunci la Viktoria Plzen, acum la Genk)
  • Milan Skriniar (atunci la Sampdoria, acum la PSG)
  • Juraj Kucka (atunci la Milan, acum la Slovan Bratislava)

Jucătorii Belgiei convocați atât la EURO 2016, cât și la EURO 2024

  • Jan Vertonghen (atunci la Tottenham, acum la Anderlecht)
  • Axel Witsel (atunci la Zenit, acum la Atletico Madrid)
  • Kevin De Bruyne (și atunci, și acum la Manchester City)
  • Romelu Lukaku (atunci la Everton, acum la Roma)
  • Yannick Carrasco (atunci la Atletico, acum la Al Shabab)
  • Thomas Meunier (atunci la Club Brugge, acum la Trabzonspor)

Jucătorii Ucrainei convocați atât la EURO 2016, cât și la EURO 2024

  • Taras Stepanenko (și atunci, și acum la Șahtior)
  • Andriy Yarmolenko (și atunci, și acum la Dinamo Kiev)
  • Serhiy Sydorchuk (atunci la Dinamo Kiev, acum la Westerlo)
  • Oleksandr Zinchenko (atunci la Ufa, acum la Arsenal)

Pentru Yarmolenko, Europeanul din Germania va fi chiar al patrulea consecutiv. El a reprezentat Ucraina inclusiv la turneul final din 2012, fiind titular în toate partidele din grupă.

Ei căliți, noi doar cu Stanciu și Alibec! Diferență frapantă între România și adversarele de la EURO: va cântări decisiv în Germania?
Andriy Yarmolenko poartă banderola de căpitan al ucrainenilor / foto: Imago

Comparația cu 2021 este de-a dreptul frapantă!

Evident, în egală măsură este relevantă experiența acumulată la precedentul Campionat European, în 2021.

Când comparăm loturile de la proximul Campionat European cu cele din 2021, exercițiul capătă accente de-a dreptul dramatice.

Nu mai puțin de 17 ucraineni convocați de Serhiy Rebrov pentru turneul final din Germania au fost în lot și în urmă cu 3 ani. În cazul slovacilor, numărul este o idee mai mic, 15.

Spre deosebire de celelalte rivale din grupă, Belgia a trecut printr-o restructurare mai serioasă a lotului național în cei 3 ani trecuți de la precedentul Euro. Doar 12 jucători care au reprezentat Belgia la turneul final de acum 3 ani sunt în lotul lui Domenico Tedesco pentru competiția din Germania.

Oricum, atunci când tragem linie, observăm un mare plus de experiență în dreptul fotbaliștilor pe care Drăguș, Man & compania îi vor înfrunta la Campionatul European. Vor fi suficiente dăruirea și forța grupului pentru a compensa acest handicap?

Citește și:

Decizie neprevăzută la Rapid » Liderul galeriei și-a anunțat retragerea
Superliga
Decizie neprevăzută la Rapid » Liderul galeriei și-a anunțat retragerea
„Să mă ierte că spun asta!” » Ladislau Boloni, verdict despre prestația lui Ianis Hagi la EURO 2024: „Chiar dacă e băiatul lui Gică...”
Nationala
„Să mă ierte că spun asta!” » Ladislau Boloni, verdict despre prestația lui Ianis Hagi la EURO 2024: „Chiar dacă e băiatul lui Gică...”
Olanda schimbă strategia pentru meciul cu România » Decizia luată de Koeman
Nationala
Olanda schimbă strategia pentru meciul cu România » Decizia luată de Koeman

Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat

Programul complet al optimilor de finală de la Euro 2024 » Când se joacă România - Olanda


Comentarii (5)
klaudiumosoiu
klaudiumosoiu  •  09 Iunie 2024, 19:02

Ai lor .. fotbalisti (cai de rasa) , ai nostri .. jucatori de fotbal (GLOABE). Avem pretentii la rezultate favorabile ??!! Doar ***, instructorii sportivi, bagatorii in seama .... cred asa ceva. Fanii adevarati ... si-au luat gandul de mult.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Mondo
Mondo  •  09 Iunie 2024, 15:53

Si noi il avem pe "Captain Ianis", peterda numarul unu aai ultimilor 20 de ani.

Ianis.e.varza
Ianis.e.varza  •  09 Iunie 2024, 12:38

Alibec poate să joace doar la vreo hora, el pe teren nu face decât să doarmă iar atunci când se trezește se cearta fie cu jucătorii din aceiași echipa fie cu cei din echipa adversa sau cu arbitrii.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează