Articol de Sergiu Alexandru - Publicat miercuri, 24 iulie 2024 09:06 / Actualizat miercuri, 24 iulie 2024 09:06
Răzvan Burleanu, președintele FRF, se pregătește să înceapă negocierile pentru numirea noului antrenor ♦ În conferința de marți, șeful fotbalului românesc a spus că așteaptă propunerile Comisei Tehnice și i-a trasat viitorului tehnician un obiectiv clar: calificarea la Mondialul din 2026 ♦ Însă drumul pare destul de complicat.
„Vrem un selecționer care să ducă actualul lot la potențialul maxim și să ne ducă la Campionatul Mondial. Nu ne-am atins potențialul maxim. Trebuie să demonstrăm în următorii 4-5 ani că suntem de acest nivel. E visul nostru, și visul jucătorilor să mergem la Campionatul Mondial”, a spus azi Răzvan Burleanu, în conferința de presă de la finalul Comitetului Executiv al FRF. Doar că, în acest moment, e foarte greu ca „tricolorii” să prindă un loc la Mondialul din 2026, care va avea loc în SUA, Canada și Mexic.
România, drum complicat spre CM 2026
După ce a ajuns la EURO 2024 terminând preliminariile pe locul 1, naționala României va avea acum o misiune mult mai dificilă. Spre deosebire de EURO 2024, la CM se califică doar echipa de pe primul loc din preliminarii. Iar echipele de pe locul 2 vor merge la un baraj, împreună cu alte patru echipe din Nations League.
Cum arată preliminariile pentru CM 2026:
- Europa trimite la Mondial 16 echipe
- Echipele din Europa vor fi împărțite în 12 grupe preliminare, de 5 și de 4 echipe. Tragerea va avea loc în decembrie 2024.
- Câștigătoarele grupelor vor merge direct la Mondial
- Echipele de pe locul 2, împreună cu 4 câștigătoare de grupe din Liga Națiunilor (care nu au terminat preliminariile pe primul loc) vor merge la baraj. Cele 16 echipe vor juca un baraj, iar cele 4 câștigătoare vor primi biletul pentru CM.
România trage să rămână în urma a doua
În acest moment, în ierarhia naționalelor europene, România este pe locul 22. Ceea ce înseamnă că ar prinde un loc în urma a doua. Ierarhia finală se va stabili după meciurile din Liga Națiunilor, astfel că „tricolorii” trebuie să tragă tare pentru a rămâne între primele 24 de naționale și a fi siguri că rămân în urma a doua. Însă nici asta nu asigură un loc la Mondial.
La tragerea pentru preliminarii, pentru ca traseul să nu fie unul imposibil, România trebuie să aibă noroc. Și să evite numele grele din prima urnă. În acest moment, adversarii accesibili ar fi Elveția, Danemarca și Austria. În rest, sunt nume ca Spania, Franța, Anglia, Germania sau Italia.
Cum arată în prezent urnele pentru CM 2026
- Urna 1: Franța, Spania, Anglia, Belgia, Olanda, Portugalia, Italia, Croația, Germania, Elveția, Danemarca, Austria
- Urna 2: Ucraina, Turcia, Polonia, Suedia, Țara Galilor, Ungaria, Serbia, Slovacia, ROMÂNIA, Cehia, Scoția, Norvegia
- Urna 3: Slovenia, Grecia, Irlanda, Finlanda, Albania, Georgia, Islanda, Macedonia de Nord, Muntenegru, Irlanda de Nord, Bosnia, Israel
- Urna 4: Bulgaria, Luxemburg, Armenia, Belarus, Kosovo, Kazahstan, Azerbaidjan, Estonia, Cipru, Lituania, Letonia, Feroe
- Urna 5: Moldova, Andorra, Malta, Gibraltar, Liechtenstein, San Marino.
Cum ar arăta grupa accesibilă: Austria, România, Israel, Feroe
Cum ar arăta grupa infernală: Spania/Franța, Slovenia, Bulgaria, Moldova
Miza importantă pentru Liga Națiunilor
Între 6 septembrie și 18 noiembrie, România va juca în Liga Națiunilor și are nevoie să adune cât mai multe puncte cu Lituania, Cipru și Kosovo. Dacă va aduna cât mai multe puncte, România își va cimenta locul în urna a doua, iar dacă va câștiga grupa ar putea spera la un loc în play-off, dacă nu termină preliminariile pe locul 2.
Din Liga Națiunilor, 4 echipe vor merge la baraj. Aceste echipe trebuie să câștige grupa și să nu fi terminat preliminariile pe primele două locuri. Astfel, sunt șanse mari ca și o câștigătoare de grupă din Liga Națiunilor, chiar și din Liga C, în care joacă România, ar putea prinde un loc de baraj. Astfel că e nevoie ca „tricolorii” să acumuleze cât mai multe puncte.
Dacă România ar ajunge la baraj, care se joacă în două runde, printre adversarii accesibili s-ar număra Cehia, Ungaria, Slovacia sau Ucraina.