Articol de Eduard Apostol - Publicat joi, 27 iunie 2024 09:44 / Actualizat joi, 27 iunie 2024 09:45
Românii au cântat și au dansat în timpul meciul cu Slovacia (1-1), dar mai ales când au savurat calificarea în optimi la Euro. Imagini memorabile în Römerberg, inima Frankfurtului, în succesul unei generații de români, suporterii celebrând ceea ce le-au oferit fotbaliștii tricolori
Hore ca la nuntă și la botez, alături de familie și de prieteni. Strigăte de bucurie, urale, doamne și domnișoare ce dădeau tonul a noi și noi melodii. Oameni de toate vârstele, de la mic la mare, de la cei mai bine îmbrăcați la cei mai modești, fără a se ține cont de unde ai venit, unde ești și, oricum, nu mai conta unde vei fi mâine.
Gazeta Sporturilor a fost singura publicație de sport care a trăit meciul cu Slovacia (1-1) alături și de suporterii naționalei din fan zone și din centrul capitalei financiare a Germaniei.
Hagi, Niță, Stanciu, Drăgușin - numele scandate de români
Românce frumoase, majoritatea îmbrăcate în tricouri ale naționalei, dar și mame ale lor care l-au prins pe Hagi, tatăl, iar acum savurează și țopăie pe succesul creat de generația din care face parte și Hagi, fiul.
Apropo, tonul la scandări se dă tot pe numele "Hagi", e hashtag-ul pentru totdeauna al fotbalului românesc. Apoi, preferații fanilor simpli, din Diasporă sau veniți din țară, sunt Niță, Stanciu și Drăgușin. Cel puțin cei pe care i-am auzit eu în Mainufer, în Fan Zone-ul spectaculos de pe malul râului, și apoi cei care au făcut Revelionul în Römerberg, inima Frankfurtului turistic.
6mii de români au urmărit meciul cu Slovacia din Fan Zone, apoi peste o mie au sărbătorit calificarea naționalei în centrul vechi al Frankfurtului
De la imn la „Treceți batalioane române, Carpații!" la „Made in România"
Femeile au dat tonul, bărbații au fost glasul petrecerii românești. Un saxofonist a pornit pe imnul național, a continuat cu cântece patriotice, apoi a culminat cu maneaua „Made in Romania". Dacă dansează și celebrează cei de la Inter Milano și alte mari puteri ale fotbalului mondial pe melodia noastră, de ce nu s-ar bucura și fanii pe aceleași acorduri?!
Oamenii au vrut să trăiască clipa și au savurat-o la maximum. Dansuri, cântece, strigăte, „Ciuleandra tricolorilor" pe repeat, cu o domnișoară ce-a scos sufletul din ultrașii pentru o seară. Și alte hore. Românii păreau că așteptau acest "ceva" care să-i reunească și să scoată capul în lume.
500de mii de români trăiesc în Germania, cei mai mulți în zona Munchen și Stuttgart
Vocea României din Europa
În Römerberg, turcii, care așteptau să înceapă meciul lor, au trecut cu sutele. Văzând bucuria românilor, au început să dea drumul la fumigene colorate, în timp ce ai noștri le scandau numele țării. Au replicat și ei cu ce știau - „Hagi, Hagi!". Chiote, strigăte, bairam.
Nucleului de forță s-au alăturat sute de fani sosiți de la stadion, "minutul de aur" a adunat 2.000 de români în piață. Poliția germană a fost pe fază și atât. Nu a intervenit, i-a lăsat pe oameni să cânte, să strige, să danseze, să-și trăiască momentul.
Marți, se va umple, din nou, Marienplatz din Munchen. Echipa națională, "Generația de suflet" cum îi zice Edward Iordănescu, atât de persiflată în țară după amicalele dinaintea turneului final, a reunit românii din afară. Munchen, Koln și Frankfurt au arătat că românii sunt frumoși, sunt mulți, sunt puternici și sunt uniți afară, printre alți străini.
Nu se compară nimic cu echipa națională. Ce s-a întâmplat aici, să te simți ca acasă, în altă țară, e incredibil! N-am cuvinte
Denis Drăguș, atacant România