Articol de Beno David - Publicat luni, 04 septembrie 2023 09:20 / Actualizat luni, 04 septembrie 2023 09:27
România - Israel. Selecționerul israelian Alon Hazan, 56 de ani pe 14 septembrie, ne avertizează din kibuțul Shefayim că vine la București cu echipa sa pentru a câștiga și a ne depăși în clasament
- România - Israel se joacă sâmbătă, 9 septembrie, de la 21:45 (Prima TV)
- România - Kosovo se dispută marți, 12 septembrie, de la 21:45 (Antena 1)
După ce Shlomi Barzel, directorul de comunicare al federației israeliene, a spus "Da", l-am contactat pe Alon Hazan pentru un interviu, și selecționerul a acceptat imediat să vorbească despre confruntarea cu "tricolorii", pe Arena Națională, poate esențială în preliminariile Euro 2024.
Trei zile mai târziu, alb-albaștrii întâlnesc Belarusul la Tel Aviv, pe "Bloomfield".
Îngândurat și când zâmbește
Interviul a avut loc la centrul național de pregătire, în kibuțul Shefayim, o bază foarte modernă, la 15 kilometri distanță de Tel Aviv, pe autostrada spre Haifa.
Selecționerul, numit pe pe 26 aprilie 2022, a ajuns la întâlnire cu nouă minute înainte de ora fixată. A avut grijă să-mi beau cafeaua, apoi am pornit reportofonul.
Pe chipul lui se vedea că e îngândurat, și când zâmbea se citea o ușoară stare de tensiune. Are o responsabilitate uriașă, ar fi prima oară când Israelul s-ar califica la Euro.
A pregătit toate naționalele
Hazan a fost un jucător important al naționalei Israelului, cu 72 de selecții și cinci goluri marcate între 1990 și 2000. Polivalent, și "închizător", și fundaș dreapta, un lider și la națională, și la echipele de club. A început cariera la 17 ani, în 1984, la Hapoel Petah Tikva. A mai evoluat la Ashdod, Maccabi Haifa (era numărul 1), Hapoel Tel Aviv, Honved Budapesta și Watford.
De 14 ani e antrenor angajat al federației, a pornit cu juniorii mici, pregătind toate naționalele (U16, 17, 18, 19), apoi și pe cea de tineret. Anul trecut a fost numit la echipa mare, în locul austriacului Willi Ruttensteiner:
"Nu-mi stă mintea la ziua mea de naștere"
- Alon, ce îți dorești pentru 14 septembrie, când împlinești 56 de ani?
- (Se gândește puțin și răspunde) Sănătate și succes cu naționala, dar acum nu-mi stă mintea la aniversarea zilei mele de naștere. Întâi, avem joc greu cu România, după aceea a doua grijă, Belarus. Ce o să fac pe 14 septembrie, de ziua mea? Chiar nu știu!
- Cum a fost ascensiunea ta ca selecționer?
- Am căpătat experiență la naționalele de juniori și tineret. Când eram la juniori, Willi Ruttensteiner, director tehnic al federației la acea vreme, m-a rugat să fiu secundul lui Andi Herzog la seniori, am colaborat foarte bine și am învățat lucruri noi. După ce Herzog a părăsit naționala mare, antrenor principal a fost numit Ruttensteiner și am lucrat doi ani împreună. În acest timp am pregătit și tineretul, un an și trei luni. Austriacul și-a terminat mandatul și federația m-a ales pe mine la prima echipă, unde am mulți jucători pe care i-am antrenat la juniori sau tineret.
"Grupă ușoară? Există așa ceva?"
- Să vorbim puțin despre ultima performanță, semifinala de la Euro U21. Care a fost secretul?
- Am dovedit că suntem capabili să înfruntăm și echipe puternice, fiind în grupa din preliminarii cu Germania, Ungaria și Polonia. Am câștigat în deplasare cu Ungaria și Polonia și am condus cu 2-1 Germania pe terenul ei până în minutul 90, pierzând cu două goluri primite în prelungiri. Ne-am calificat la Euro și alt antrenor, Guy Luzon, a atins semifinalele. Cu ani în urmă, ne era greu să rezistăm mai ales fizic în fața naționalelor europene, dar lucrurile s-au schimbat acum. La fel și spiritul de joc.
- Cum ai reacționat când ai aflat că Israel e în grupă cu Elveția, România, Kosovo, Belarus și Andorra? Specialiștii de la Tel Aviv au spus că e o serie accesibilă și, de data aceasta, Israelul are o șansă bună de calificare. Dar și specialiștii din România au afirmat același lucru, că naționala lor are o grupă ușoară.
- Grupă ușoară? Există așa ceva? De la început am crezut că elvețienii au prima șansă la calificare. Am declarat că pentru locul doi va fi o luptă tare între România, Israel și Kosovo.
"Nici României nu i-a fost ușor cu aceste echipe"
- România nu mai este ce era odată, cu Generația de Aur care a impresionat la Mondialul din 1994.
- Eu cred că și acum România are o națională bună, cu jucători talentați. Și, oricum, România are tradiție în fotbal, a participat la atâtea turnee finale. Israel? Din 1970, de la Mondialul din Mexic, nu a mai prins niciun turneu la seniori și, cu siguranță, ne dorim să fim noi pe locul 2 la sfârșitul grupei, să ne calificăm la Europenele din Germania.
- Începutul campaniei, cu Kosovo, a fost o deziluzie, numai 1-1 la Tel Aviv...
- Să rămânem cu picioarele pe pământ. În Israel, și nu numai în Israel, dacă te iei după fani, eram aproape calificați în cazul în care învingeam. E vorba de meciuri directe care au o importanță mare.
- Cu Belarus în deplasare și acasă cu Andorra ați câștigat cu mari emoții. Ați subestimat adversarii?
- Nu, sub nicio formă! Nici României nu i-a fost ușor cu aceste echipe. E important că am câștigat acele meciuri, deși ne-a fost foarte greu. Contra Andorrei am avut ocazii imense și puteam învinge la o diferență mare, dar am ratat mult.
"Eu am centrat la golul nostru de la București"
- Cum va fi la București, pe un stadion cu peste 40.000 de fani?
- Stadion plin? Nouă ne place. E un meci cu miză mare, fiecare fotbalist își dorește să fie cât mai mulți spectatori, asta motivează jucătorii. Și fanii noștri ne vor încuraja, evident că va fi o atmosferă electrizantă. Și România, și noi vrem victoria, știm că în fotbal totul e posibil.
- Ai jucat de multe ori împotriva României. La ce să ne așteptăm?
- La o partidă foarte dificilă. Nu pot uita în special meciul de la București din 1995, în campania pentru Euro 1996, de pe stadionul Steaua. Pe un teren ca o mlaștină, în condiții extrem de grele, pe o vreme câinoasă, România ne-a condus cu 1-0 (n.r. Lăcătuș a deschis scorul), Eyal Berkovic a egalat, dar am primit un gol din lovitură liberă (Dorinel Munteanu) și am pierdut, la limită. Eram antrenați de Shlomo Scharf atunci, am jucat de la egal la egal cu România. Cineva mi-a amintit de curând că eu am centrat la golul nostru. Întotdeauna, jocurile contra românilor au fost interesante, de un nivel tehnic bun.
"Rezultatele noastre nu sunt întâmplătoare"
- Ce le ceri jucătorilor convocați?
- Și eu, și directorul tehnic Yossi Benayoun (n.r. fostul star al Israelului, cu care Hazan se completează acum foarte bine) avem pretenția ca ei să demonstreze că merită să poarte tricoul naționalei.
- După locul 2 la Euro U19, locul 3 la Mondialul U20 și semifinala la Euro U21, crezi că poate urma o calificare și la naționala mare?
- În mod firesc, da. Vrem să jucăm bine la București și să ne întoarcem acasă cu un rezultat favorabil pentru a dovedi că fotbalul israelian e în ascensiune, că rezultatele nu sunt întâmplătoare. De mic copil, la Ashdod, mi-am dorit să devin fotbalist bun și cunoscut, apoi să ajung la națională, o mare mândrie. Acum îmi doresc să ne calificăm la Euro 2024!
Îi mulțumesc antrenorului și ne luăm rămas bun. "Leitraot be Bukarest". "Ne revedem la București".
11meciuri are Alon Hazan ca selecționer al Israelului: 5 victorii, 3 egaluri, 3 înfrângeri