Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat miercuri, 07 aprilie 2021 21:55 / Actualizat miercuri, 07 aprilie 2021 23:37
Naționala României va avea dificultăți majore să creioneze un lot decent pentru Jocurile Olimpice din vară ♦ Turneul din Japonia nu e pe calendar FIFA, deci cluburile nu sunt obligate să dea drumul jucătorilor ♦ Fotbaliști eligibili precum Mihăilă, Man, Ianis Hagi, Coman, Cicâldău vor fi aproape sigur blocați.
Cu sau fără Rădoi selecționer, naționala olimpică va fi prezentă în Japonia la final de iulie, însă va avea o problemă majoră în a putea încropi un lot competitiv și chiar un "11" cu care să sperăm că ne-am putea bate pentru a cuceri o medalie. Perioada în care se va desfășura Olimpiada nu e inclusă în calendarul FIFA, astfel că niciun club nu e obligat de regulament să lase jucători la naționale.
Cum fix în acea perioadă echipele românești vor avea de susținut meciuri în cupele europene, e foarte puțin probabil că FCSB și Craiova vor accepta să se despartă de jucătorii care ar fi eligibili pentru Tokyo, dar care sunt și piese de bază, exemple: Cicâldău, Andrei Ivan, Florinel Coman, Moruțan, Olaru. În aceeași situație sunt și fotbaliștii din afară, care se vor afla fie deja în startul campionatului, cazul lui Ianis Hagi la Rangers, fie în timpul pregătirii de vară, cazurile lui Man și Mihăilă. Și iarăși e de anticipat că formațiile lor nu le vor permite să lipsească cel puțin o lună din programul clubului.
România la Jocurile Olimpice: cu formula standard am arăta excelent
Eligibili pentru această ediție a Jocurilor sunt cei născuți după 1 ianuarie 1997, dar sunt permise și 3 nume "la liber", fără restricții de vârstă.
Intenția FRF și a selecționerului era să ia la Tokyo, pe aceste 3 locuri, fotbaliști care sunt născuți 1996 și care au făcut parte în campania care ne-a dus la Euro 2019 sau au jucat acolo, tocmai pentru a-i recompensa fiindcă au contribuit din plin la calificarea României la Olimpiadă. Exemple: Nedelcearu, Răzvan Marin, Pușcaș.
Dar și ei vor depinde de acceptul cluburilor. Și e greu de crezut că AEK Atena, Cagliari și Reading vor fi flexibile.
Un exercițiu virtual ne arată că dacă am putea avea echipa standard la Tokyo, atunci România ar putea arăta senzațional, cu fotbaliști foarte buni, care ar putea emite pretenții la fazele finale ale turneului.
Cum ar putea arăta România dacă toate cluburile ar da drumul jucătorilor
* jucători care sunt născuți înainte de 1 ianuarie 1997, data de referință pentru eligibilitate la JO 2021
Realitatea este însă că România nu va putea să aibă la dispoziție probabil nici 20-30% dintre cei mai buni jucători cuprinși în generațiile '97-'98-'99.
Totuși, jucătorii născuți în 1998 și 1999 nu vor mai fi eligibili din vară pentru regula U21 în Liga 1. Așa că unii n-ar mai fi indispensabili la formația lor de club. Exemplele cele mai elocvente sunt cei de la CFR. Itu, Costache sau Ciobotariu vor prinde greu echipa, nefiind protejați de regula U21, astfel încât CFR s-ar putea dispensa de serviciile lor pe perioada Olimpiadei.
Același lucru e valabil pentru Vlădoiu (Craiova). Și Tudor Băluță, de la Dinamo Kiev, ar putea deveni o soluție, mai ales că el nu e printre oamenii vitali ai trupei lui Mircea Lucescu. Ionuț Radu și Pașcanu ar putea spera că Inter și Ponferradina vor zice "Da". Portarul, dacă nu va fi împrumutat, practic e a doua sau a treia soluție, după Handanovici, iar clubul spaniol va începe foarte târziu campionatul și, implicit, pregătirile.
În privința celor fără limită de vârstă, probabil mai la îndemână vor fi stranieri care evoluează în țări unde campionatul începe cel mai devreme în septembrie. Exemple ar fi Mitriță și Budescu, din Arabia Saudită.
Cum ar putea arăta România ținând cont de disponibilitatea reală a cluburilor
5 jucătorirecomandă site-ul FIFA pentru a fi urmăriți la Olimpiadă: Ionuț Radu (România), Oyarzabal (Spania), Upamecano (Franța), Serdar (Germania) și Aouar (Franța)
Tragerea la sorți va fi pe 21 aprilie
Peste mai puțin de două săptămâni va avea loc tragerea la sorți pentru stabilirea componenței celor 4 grupe. Echipele au fost împărțite, pe baza coeficientului calculat și în funcție de participările la precedentele ediții ale Jocurilor Olimpice, în 4 urne, iar România va fi în ultima. Cum însă nu vor putea exista două echipe de pe același continent într-o serie, "tricolorii" vor avea un mare avantaj fiindcă vor evita Spania, Germania și Franța. Putem da peste Brazilia sau Argentina sau peste formațiile din Africa. Tragerea la sorți va fi pe 21 aprilie, la Zurich.
Componența urnelor
- Urna 1: Japonia, Brazilia, Argentina, Coreea de Sud
- Urna 2: Mexic, Germania, Honduras, Spania
- Urna 3: Egipt, Noua Zeelandă, Coasta de Fildeş, Africa de Sud
- Urna 4: Australia, Franţa, România, Arabia Saudită
Cum ar arăta o grupă infernală
- Brazilia
- Mexic
- Coasta de Fildeș
- România
Cum ar arăta grupa accesibilă
- Coreea de Sud
- Honduras
- Noua Zeelandă
- România
Datele de disputare
- Cele 3 meciuri din grupă: 22, 25, 28 iulie
- "Sferturi": 31 iulie
- Semifinale: 3 august
- Finala mică: 6 august
- Finala mare: 7 august
România la Jocurile Olimpice: transmit TVR și Eurosport
Turneul de fotbal de la Tokyo 2021 va fi disponibil pe două posturi care emit pe teritoriul României. TVR și Eurosport vor transmite meciurile naționalei României, dar și celelalte jocuri. Orele de disputare vor fi, în general, după-amiaza și seara în Japonia, adică dimineața și la prânz în România, la fel cum a fost și în cazul Campionatului Mondial de handbal feminin, care a avut loc în sudul Japoniei, la Kumamoto.
Se joacă inclusiv la Sapporo
Turneul masculin de fotbal va fi găzduit de 7 stadioane, capacitatea minimă fiind de 42.000 de locuri. Se vor disputa partide inclusiv în Sapporo, o localitatea pe insula Hokkaido, localitate aflată la aproape 1.000 de kilometri de capitala Japoniei. Sapporo este orașul care a găzduit Jocurile Olimpice de iarnă în 1972!
Cele 7 stadioane:
- Shinjuku (Tokyo) - 60.000 de locuri
- Chofu (Tokyo) - 48.000
- Saitama - 62.000
- Yokohama - 70.000
- Kashima - 42.000
- Sendai - 48.000
- Sapporo - 42.000
Vedetele ultimelor 7 campioane Olimpice
1992 - Spania
Canizares, Luis Enrique, Guardiola, Kiko, Abelardo
1996 - Nigeria
Kanu, Okocha, Ikpeba, Amunike, Amokachi, Babayaro
2000 - Camerun
Eto'o, Geremi, Wome
2004 - Argentina
Mascherano, Tevez, Saviola, Ayala
2008 - Argentina
Messi, Aguero, Di Maria, Riquelme
2012 - Mexic
Giovani dos Santos, Hector Hererra
2016 - Brazilia
Neymar, Gabriel Jesus, Rafinha
Romario, Zamorano și Tevez pe lista golgeterilor
EDIȚIA JO | GOLGETER | GOLURI |
1988 Seul | Romario (Brazilia) | 7 |
1992 Barcelona | Juskowiak (Polonia) | 7 |
1996 Atlanta | Bebeto (Brazilia) și Crespo (Argentina) | 6 |
2000 Sydney | Zamorano (Chile) | 6 |
2004 Atena | Tevez (Argentina) | 8 |
2008 Beijing | Rossi (Italia) | 4 |
2012 Londra | Damiao (Brazilia) | 6 |
2016 Rio | Gnabry (Germania) | 6 |