Articol de GSP - Publicat joi, 12 octombrie 2017 09:14
UEFA a dezvăluit alcătuirea diviziilor din prima ediție a Ligii Națiunilor, competiție care va debuta în septembrie 2018. Avem șansă dublă pentru calificarea la Euro, dar o grupă extrem de ușoară e imposibil de găsit.
România va fi în Divizia C la prima ediție a Ligii Națiunilor, noua competiție pe care a înființat-o UEFA. Federația europeană a publicat cele patru ligi, cu formațiile distribuite în funcție de coeficient.
Vestea bună pentru naționala noastră e că se află în urna 1 din "C", deci va fi cap de serie la tragerea la sorți a grupelor, care va avea loc în ianuarie 2018. Meciurile din grupe se vor desfășura din septembrie până în noiembrie 2018.
UEFA a înființat Nations League pe datele din calendar care erau rezervate în mod obișnuit pentru meciuri amicale, însă Liga mai are și alt rost, unul oficial: oferă 4 bilete pentru Euro 2020. Cum se procedează, care sunt regulile:
- Câștigătoarele de grupă din diviziile B, C și D promovează în eșalonul superior. Ultimele clasate din A, B, C retrogradează.
- Ordinea din prima ediție a LN stabilește pozițiile de la tragerea la sorți pentru preliminariile clasice pentru Euro, care vor începe în martie 2019. Preliminariile stabilesc 20 de calificate la turneul final. Pentru ultimele 4 bilete se revine la Liga Națiunilor.
- Naționalele cel mai bine clasate în Ligă care nu au reușit să se califice prin preliminariile clasice vor lupta pentru 4 locuri. Fiecare divizie are garantate patru locuri în play-off, deci câte un loc la Euro. Dacă din Divizia A se califică toate prin preliminarii clasice, cele 4 locuri disponibile sunt reportate pentru eșalonul inferior. Regula funcționează și mai departe. Asta înseamnă că România ar putea să termine pe locul 2 în grupa din Liga Națiunilor, să rateze și calificarea din preliminarii și să mai păstreze totuși o șansă: un loc în barajul pentru ultimele 4 poziții de Euro.
- În play-off, semifinala și finala se dispută în câte o manșă, nu tur-retur. Semifinala pe terenul echipei mai bine clasate, finala pe un stadion care va fi desemnat prin tragere la sorți.
24 ianuarie e data la care vor fi trase la sorți grupele din Liga Națiunilor
Cum arată Liga Națiunilor:
Divizia A: 4 grupe de câte 3 echipe
- Urna 1: Germania, Portugalia, Belgia, Spania
- Urna 2: Franța, Anglia, Elveția, Italia
- Urna 3: Polonia, Islanda, Croația, Olanda
Divizia B: 4 grupe de câte 3 echipe
- Urna 1: Austria, Țara Galilor, Rusia ,Slovacia
- Urna 2: Suedia, Ucraina, Irlanda, Bosnia
- Urna 3: Irlanda de Nord ,Danemarca, Cehia, Turcia
Divizia C: 3 grupe de 4 și una de 3
- Urna 1: Ungaria, România, Scoția, Slovenia
- Urna 2: Grecia, Serbia, Albania, Norvegia
- Urna 3: Muntenegru, Israel, Bulgaria, Finlanda
- Urna 4: Cipru, Estonia, Lituania
Divizia D: 4 grupe de câte 4
- Urna 1: Azerbaidjan, Macedonia, Belarus, Georgia
- Urna 2: Armenia, Letonia, Feroe, Luxemburg
- Urna 3: Kazahstan, Moldova, Liechtenstein, Malta
- Urna 4: Andorra, Kosovo, San Marino, Gibraltar
Grupa ușoară din Liga Națiunilor: România, Albania, Finlanda, Estonia
Grupa grea: România, Serbia , Muntenegru, Cipru
Avem nevoie și de noroc
Baza preliminariilor pentru Euro 2020 rămân calificările clasice, ele conțin 20 de locuri din totalul de 24 disponibile pentru turneul final. Urnele pentru tragerea la sorți se vor stabili după Liga Națiunilor, în funcție de clasarea din această competiție.
Cu rezultate normale, ierarhia din prezent nu ar trebui să se modifice prea mult. În aceste condiții, norocul ar juca un rol decisiv pentru noi! O posibilă grupă le-ar conține pe Germania și pe Croația! Un scenariu în care șansele de calificare ar fi minime. Din fiecare grupă preliminară se califică primele două.
Ar fi posibilă însă și o grupă cu Islanda și cu Austria din primele două urne, deci fără vreo sperietoare, caz în care șansele "tricolorilor" ar fi destul de mari.
România va face parte din urna a treia sau din a patra la tragerea la sorți din preliminariile clasice. Pentru urna a treia ar trebui să-și câștige grupa sau să se afle printre cele mai bune două echipe de pe locul 2.
4 meciuri va găzdui Arena Națională la Euro 2020: trei din grupă și un joc din prima fază eliminatorie. Turneul final se va desfășura pentru prima oară în istorie în 12 orașe diferite, fără ca vreo națională să fie calificată din oficiu în calitatea de gazdă
Calendarul preliminariilor:
- Septembrie 2018 Liga Națiunilor
- Martie 2019 Preliminariile clasice
- Martie 2020 Play-off pentru ultimele 4 locuri de Euro, între cele mai bune necalificate din LN